Курортний сезон у Криму з окопами: як змінилася туристична сфера на півострові за 10 років окупації

Курортний сезон у Криму з окопами: як змінилася туристична сфера на півострові за 10 років окупації

Ексклюзивно

Окупаційний міністр курортів і туризму Криму Вадим Волченко відзвітував, що у 2023 році півострів прийняв понад 5 млн туристів, а "глава" Криму Сергій Аксьонов розповів, що 4 млн людей. Ці цифри ще менше, ніж у 2022 році, коли їм довелося доплачувати з бюджету два мільярди рублів дотацій. У такий спосіб окупанти намагаються показати, що півострів залишається популярним курортом, а не військовою базою, на яку за 10 років перетворив Кремль.

Суспільне Крим розповідає, як окупаційна влада перебільшує статистику відпочивальників і чи є охочі засмагати на кримських пляжах серед окопів.

"Вітаю, плануємо тур на літо 2024 року. Нас буде багато. Орієнтовно 36 бригада морської піхоти. Хочемо вдома гарно відпочити", — написав кримській турагенції ветеран АТО, головний спеціаліст відділу курортів і туризму Євпаторійської міськради (2007-2014) Сергій Вікарчук, щоб дізнатися ціни на відпочинок в одному з готелів Криму.

Відповіді на своє повідомлення він так і не дочекався. Проаналізувавши дешеві пропозиції кримських туроператорів, експерт зазначив, що самі ж кримчани кажуть про жахливий курорт та сервіс, "директор обов'язково собі сам поставив лайк".

До окупації Вікарчук сім років працював у сфері туризму в Євпаторії. У літній сезон тоді приймали до 5 млн туристів щорічно, лише у готелях та санаторіях Євпаторії відпочивало півтора мільйона людей на рік.

"Загалом у нас працювало 64 санаторія. З них невеличка частина об'єктів цілий рік працювала. Для порівняння, це коли ти йдеш набережною Євпаторії, вдвох парочкою важко йти, це треба боком йти. А коли сьогодні аналізую звіти Волченка та інших окупаційних адміністрацій Криму, коли вони звітують, що 8 мільйонів, то у мене закрадається питання звідки, бо ми відкриваємо будь-яку вебкамеру й дивимося, що на набережній в реальному часі немає цього натовпу", — сказав колишній головний спеціаліст відділу курортів і туризму Євпаторійської міськради.

За його словами, у Криму до 2014 року росіян було 25-30%, більшість — українці, а зовсім мало білорусів, казахів та інших іноземців. За час окупації портрет туриста змінився. Люди стали приїжджати за соціальними путівками та не допомагали місцевому бізнесу сувенірів, екскурсій тощо зростати.

"Те, що вони демонстрували нам великі цифри — це все фейкові речі. Якщо порівнювати вже після самого вторгнення, то туристи однозначно зменшилися, бо логістичні вузли всі зруйновані фактично, аеропорти не працюють. 2022 року турист згас. Зараз тільки є Z-людоєди-патріоти і поранені бійці в санаторіях. Ці воїни там проходять реабілітацію. До 2014 року ці 25%, при Україні відчували себе мільйонерами. Їх рівень життя був настільки, що вони просто сорили грошима. Зараз це зовсім інший турист. Мало того, що вони не ходять по ресторанах, не можуть український алкоголь елітний там замовити. Відпочивати вони не вміють. На набережній можна почути один шансон блатний і ти відчуваєш себе не на кримській Рів'єрі, а десь на зоні", — повідомив Вікарчук.

Крим, який до повномасштабного вторгнення був туристичною перлиною — росіяни перетворили у військову базу. На пляжах російські військові зробили бліндажі та окопи, а також періодично лунає повітряна тривога та чути вибухи.

Щоб заохотити росіян відвідувати мілітаризований півострів кримські турагентства пропонують російським відпочивальникам з дітьми великі знижки у готелях і санаторіях, розважальні програми, SPA та оздоровчі процедури у власних медцентрах. Так, номер можна зняти за 2 тисяч рублів (837 грн) за добу з послугою "все включено".

"Є дуже цікава пропозиція для сімей з дітьми, коли сім'я купує номер зі значними знижками для дітей, то загальна вартість абонемента виходить дуже цікавою", — зазначив директор туристичної компанії у Криму Андрій Пилов.

Крім того, для заохочення туристів окупаційна влада планує залучити блогерів та російські ЗМІ, які рекламуватимуть відпочинок на кримському узбережжі. Для цього у бюджеті заклали майже мільйон рублів. Російська влада торік на "підтримку туристичної галузі" у Криму виділила понад два мільярди рублів.

Водночас окупаційна влада відкрила "сухопутний коридор" до Криму. Вікарчук назвав його "дорогою смерті", адже він небезпечний. Це законна ціль для ЗСУ, бо ним перевозиться жива сила і техніка армії РФ. Також використовують Кримський міст, який теж українські воїни вважають законною ціллю.

Відтак, російські громадяни почали обирати інші регіони для відпочинку, а закордонних туристів — немає, каже заступниця постійного представника в АР Крим Ольга Куришко.

"Там вся так звана курортна сфера тримається за рахунок величезних вливань з боку РФ, оскільки це повністю та сфера, яка не є прибутковою, а потребує постійної підтримки. Якщо говорити про ті тенденції, які були до тимчасової окупації, то там вже виходило на той рівень, коли велика частина прибутку від туризму могла наповнювати регіональні або місцеві бюджети, а тепер через санкційну політику, через обмеження різного роду, через активні бойові дії — туди не відбувається міграція громадян іноземних країн. Він відкритий тільки для громадян РФ", — розповіла вона.

За словами Куришко, у Криму більша частина пільгових умов для громадян Росії, які працюють або обіймають певні посади у державних чи правоохоронних органах. З цими пільговими умовами їм дають можливість перебувати на півострові певний період.

Окупаційне міністерство туризму і курорту Криму звітує, що на літо забронювали майже 40%, на травневі свята начебто вільних місць вже немає. У представництві президента України в АРК сумніваються у цих даних та в тому, що дешеві номери цьогоріч приваблять багато російських туристів.

"Публічно вони говорять про те, що у нас відкриті логістичні шляхи всі, ми будуємо нові способи добирання до Криму, але насправді це історія про те, що вони прикриваються цивільним населенням при переміщенні військової техніки. Насправді в Криму зараз немає безпечних логістичних шляхів і ми завжди говоримо, що не радимо цивільним користуватися запропонованими окупаційними адміністраціями шляхами переміщення", — заявила Куришко.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок