Музейники України та Польщі просять Голову ОБСЄ визволити з полону окупантів їх колегу

Музейники України та Польщі просять Голову ОБСЄ визволити з полону окупантів їх колегу

Музейники України та Польщі просять Голову ОБСЄ визволити з полону окупантів їх колегу
. фото: facebook Ізабелла Пех

Український національний комітет Міжнародної ради музеїв (ІСОМ Ukraine) та Національний комітет ІСОМ Польщі звернулись до Голови ОБСЄ Анн Лінде з проханням сприяти визволенню з полону окупантів співробітниці Горлівського художнього музею Олени Пех.

Відкрите звернення на своїй сторінці у фейсбуці опублікував ІСОМ Ukraine.

Мистецтвознавиця та наукова співробітниця Горлівського художнього музею Олена Пех у полоні окупантів знаходиться з 9 серпня 2018 року.

У 2014 році Олена Пех разом з неповнолітньою донькою виїхала з окупованої Горлівки до Одеси. У 2016 році у її мами, яка залишилась в окупованому місті, погіршилось здоров'я. Через це жінка вимушена була їздити на окуповану територію.

Під час однієї з таких поїздок її затримали, звинуватили у "шпигунстві" та "зраді". Олену Пех катували, у зв'язку з цим вона намагалась накласти на себе руки.

У березні 2020 року Олену Пех засудили до 13 років позбавлення волі. Наразі вона відбуває покарання у колонії № 127 Сніжного на окупованій Донеччині.

"Немає жодних сумнівів у тому, що усі "обвинувачення" проти неї є абсурдними. Пані Олена Пех є заручницею. Практика захоплення у заручники цивільних осіб для подальшого тиску на Україну чи отримання викупу з близьких є поширеною на тій території, де не діють норми права і немає правосуддя", ‒ йдеться у повідомленні.

Також музейники повідомляють, що Олену Пех включили до списку утримуваних осіб, яких пропонують звільнити, але у 2020 році обміни полоненими не відбулись.

Що відомо

  • Уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що на окупованих територіях Донбасу у полоні залишається 251 громадянин України.
  • Бойовики "Л/ДНР" заявили про намір напередодні Водохреща передати Україні кількох полонених, але за посередництва голови політради партії і нардепа "ОПЗЖ" Віктора Медведчука.
  • Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Медведчук не представляє інтереси України, а тому не може брати участь у процесі передачі в’язнів.
  • У грудні 2020 року Кравчук наголосив, що українська сторона наполягатиме на тому, щоб остаточне взаємне звільнення утримуваних осіб за принципом "всіх на всіх" відбулося не пізніше 15 грудня 2020 року.
  • Згодом він заявив, що обмін полоненими до кінця 2020 року малоймовірний, оскільки російська сторона не подала своїх кандидатур на обмін полоненими та критикує український список.

Читайте також

Куратори підрахували шкоду, завдану творам мистецтва під час нападу на Капітолій

Художній музей Амстердама виклав в мережу 709 тисяч оцифрованих експонатів з власної колекції

"Постійне місце проживання": як створювався новий артбук Сергія Жадана та Павла Макова

На початок