Кліматична криза викличе падіння вологості у містах всього світу. Вчені знайшли вихід

Кліматична криза викличе падіння вологості у містах всього світу. Вчені знайшли вихід

Кліматична криза викличе падіння вологості у містах всього світу. Вчені знайшли вихід
. Ілюстративне фото: pixabay

Дослідники з Університету Іллінойсу (США) з'ясували, що кліматична криза з часом викличе майже повсюдне зниження вологості у міських регіонах світу. Водночас висадка дерев у містах може пом'якшити підвищення температури.

Згідно з опублікованим у журналі Nature Climate Change дослідженням, міста, які прагнуть пом'якшити наслідки підвищення температури, мають зосередитися на створенні зеленої інфраструктури.

Так, половина населення світу проживає в міських районах, але на міста припадає лише близько 3% світової поверхні суші. Науковці з'ясували, що міський і сільський клімат відрізняються в багатьох відносинах, оскільки справа не лише в температурі, а ще й у вологості. Модель дослідників передбачає, що зелена інфраструктура стане гарною інвестицією майже для всіх міст: дерева і рослинність допомагають знизити температуру, викидаючи воду в атмосферу, яка охолоджує повітря. Вважалося, що це має обмежений ефект у місцях, які вже є вологими, але нова модель передбачає, що повітря в більшості прибережних міст стане сухішим у наступному столітті.

Згідно з висновками дослідників, рослинність зробить випаровування з поверхні ефективнішим, що допоможе у боротьбі з глобальним потеплінням.

Як пише The Guardian, провідний автор статті Лей Чжао заявив, що попередні кліматичні моделі не давали даних, специфічних для міст.

"Майже всі моделі представлені не в містах. Хоча міста займають таку невелику територію, саме тут відбувається велика частина антропогенного впливу (глобального потепління — ред.). Тому ми заповнили цю прогалину, надавши багатомодельні кліматичні прогнози, характерні для міських територій", — пояснив він.

Вченим і тим, хто будує міста, давно відомо, що температура в містах вище, ніж у сільській місцевості. Інфраструктура міст (темний асфальт і бетонні поверхні) поглинає більше сонячної радіації, у той час, як менша кількість дерев сприяє так званому "ефекту міського острова тепла". Це означає, що температура в містах може бути на 5°C вище, аніж у прилеглих сільських районах.

Чжао сподівається, що нові дані дозволять міським планувальникам і політикам приймати обґрунтованіші рішення про пом'якшення наслідків підвищення температури у своїх містах.

Що відомо

  • Природні катаклізми у 2020 році завдали різним країнам світу понад 100 мільярдів доларів сукупних збитків та призвели до загибелі понад 2 тисяч людей.
  • Учені з Метеорологічного бюро Великої Британії прогнозують, що у 2021 році у всьому світі стане прохолодніше, утім він все одно залишиться одним з шести найтепліших років.
  • Науковці з американського університету Баффало (штат Нью-Йорк) з'ясували, що швидкість танення льодовиків Гренландії наразі загрожує стати найвищою за останні 12 тисяч років.
  • На поверхню моря Лаптєвих почали виходити гази із замерзлих покладів метану. Їхнє вивільнення може посилити парниковий ефект та пришвидшити глобальне потепління.
  • За даними ООН, зміни клімату спричинили понад сім тисяч природних лих за останні 20 років.
  • Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш заявив, що через глобальні кліматичні зміни XXI століття може виявитись останнім в історії людства.
На початок