Міносвіти планує запровадити платне складання ЗНО. Коли і за яких умов

Міносвіти планує запровадити платне складання ЗНО. Коли і за яких умов

Міносвіти планує запровадити платне складання ЗНО. Коли і за яких умов
. УНІАН

Міністерство освіти і науки підтвердило, що планує запровадити платне складання зовнішнього незалежного оцінювання, проте це нововведення стосуватимуться лише понаднормових предметів.

Про це йдеться у повідомленні, оприлюдненому на сайті міністерства.

"В проєкті наказу "Про затвердження Змін до Порядку проведення ЗНО результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти" справді передбачено запровадження можливості складати ЗНО коштом фізичних або юридичних осіб, однак ця норма тільки розширить можливості здобувачів освіти, оскільки дозволить складати понаднормову кількість предметів ЗНО", – розповіли в Міносвіти.

Як пояснили в установі, якби ця норма вже була чинною вже у 2020 році, то учасники ЗНО, які обирали 4 предмети, складали б їх коштом держави, а ще 7 могли б скласти понаднормово за власні кошти.

Також у міністерстві додали, що з огляду на комплексність питання про надання платних послуг бюджетними установами брати участь у платному ЗНО учасники зможуть не раніше 2022 року.

Окрім того, в Міносвіти зазначили, що оплата проходження ЗНО з понаднормової кількості навчальних предметів передбачена чинним Законом "Про повну загальну середню освіту", де у п. 7 статті 47 зазначено, що особа має право пройти зовнішнє незалежне оцінювання понад встановлену кількість навчальних предметів коштом фізичних і юридичних осіб у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Що відомо

  • Раніше Кабінет міністрів оприлюднив умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році.
  • Міністерство освіти та науки повідомило, що у 2021 році більшість абітурієнтів зможуть подати заяви через інтернет.
  • Міністерство освіти та науки України зареєструвало понад один мільйон електронних заяв на вступ ВНЗ у 2020 році. Найпопулярнішими спеціальностями виявилися право, менеджмент і філологія.
  • 13 серпня вищі навчальні заклади України почали приймати електронні заяви від абітурієнтів, які вступають на бакалаврат за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, вступних іспитів і творчих конкурсів.
  • 3 липня Верховна рада скасувала ЗНО для абітурієнтів з окупованих територій ОРДЛО.
  • МОН назвало найпопулярніші спеціальності та виші вступної кампанії – 2020.

На початок