Уряд підтримав запуск накопичувальної пенсійної системи для кількох категорій. Як вона працюватиме

Уряд підтримав запуск накопичувальної пенсійної системи для кількох категорій. Як вона працюватиме

Уряд підтримав запуск накопичувальної пенсійної системи для кількох категорій. Як вона працюватиме
. УНІАН

Уряд підтримав законопроєкт Міністерства соціальної політики про впровадження накопичувальної професійної пенсійної системи (НППС) для людей, які працюють на шкідливому виробництві. Автори пропонують сформувати накопичувальну систему шляхом підвищення ставки єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Таке рішення Кабмін ухвалив на своєму засіданні 18 листопада.

Впровадження накопичувальної професійної пенсійної системи передбачається для окремих категорій працівників віком до 35 років, які працюють в особливо важких та небезпечних умовах, та деяких інших категорій осіб, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення.

За словами прем'єра Дениса Шмигаля, приблизний обсяг коштів для такої накопичувальної системи становитиме 2-3 млрд гривень на рік. Він додав, що уряд буде пропонуватиме Раді підтримати впровадження такої системи.

"Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи (до повного переходу на виплати з накопичувальної професійної пенсійної системи) та формування пенсійних активів у накопичувальній професійній системі будуть страхові внески, які сплачуватимуться роботодавцями шляхом підвищення ставки єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Читайте також: Як зміниться розмір пенсії у 2021-му та на які суми можна розраховувати. Пояснює міністерка

Відповідно до законопроєкту, вказані громадяни отримають власні пенсійні рахунки, якими вони зможуть скористатися, коли вийдуть на пенсію. Передбачається запровадити три професійні пенсійні програми:

  • перша - дає право на отримання пенсійних виплат після досягення 50 років і роботі на шкідливих професіях (так званий список №1) від 10 років у чоловіків і від 7,5 років у жінок;
  • друга - дає право на отримання пенсійних випалт після досягення 55 років і роботі за списком №2 від 12,5 років у чоловіків і від 10 років у жінок;
  • третя - дає можливість добровільно набути право участі у накопичувальній професійній пенсійній системі на умовах, визначених у колективних договорах, угодах та на отримання пенсійних виплат після досягення 55 років.

За програмою №1 роботодавцям доведеться додатково до 22% ЄСВ платити ще 15%, у програмі №2 - 7%, в програмі №3 - від 3% за погодженням із працівниками.

Страхові внески за учасників накопичувальної професійної пенсійної системи будуть надходити до Пенсійного фонду, а він спрямовуватиме їх на недержавні пенсійні фонди.

Що відомо

  • Уряд спростив процедуру відкриття банківського рахунку для одержувачів пенсій та грошової допомоги, запровадивши процедуру "єдиного звернення". Тепер пенсії можна отримувати на поточний банківський рахунок.
  • Також Міністерство соціальної політики та Мінцифри планують спростити отримання соціальних виплат та перевести їх в онлайн. Нині вони працюють над проєктом положення про єдину інформаційну систему соціальної сфери.
  • Раніше Пенсійний фонд України перерахував мінімальний розмір пенсій для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років та мають страховий стаж 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки).
На початок