Ініціатива на Глобальному саміті миру може бути тільки від України — Зеленський

Ініціатива на Глобальному саміті миру може бути тільки від України — Зеленський

Зеленський
Президент України Володимир Зеленський на форумі "Україна. Рік 2024", Київ, 25 лютого 2024 року. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Перший Глобальний саміт миру у Швейцарії відбудеться, імовірно, навесні 2024 року. Він буде інавгураційний. Україна не хоче, аби на цьому саміті їй нав'язували будь-які формати перемовин — дипломатична ініціатива має іти саме з Києва.

Про це президент Володимир Зеленський сказав на пресконференції під час форуму "Україна. Рік 2024".

"Ми вважаємо, що дуже правильно посилюватися на полі бою. Це залежить від нашого виробництва, наших партнерів. Так само дуже правильно посилюватися дипломатично. Ми не хочемо, щоб нам нав'язували будь-які формати перемовин, будь-які формули миру, навіть наші партнери", — наголосив Зеленський.

Він підкреслив, що під час майбутнього саміту миру ініціатива може бути тільки від України. Перший саміт інавгураційний, і відбудеться, як сподівається глава держави, навесні. Другий саміт, як хотіла б Україна, може відбутися не в Європі, а на іншому континенті.

На першому саміті, як розповів Зеленський, буде розроблений план миру в Україні. На саміті країни підготують відповідний документ. Водночас це не означає, що Росія прийме такий документ.

"Ніхто не може гарантувати. Ми не знаємо, хто тоді буде з того боку [з Росії]. Але цей документ буде, так само як і у форматі зернової ініціативи, представлений перемовниками у тому чи іншому форматі російській стороні. І ми будемо готові до другого саміту, до відповідних дипломатичних кроків щодо справедливого миру і закінчення війни", — сказав політик.

Він провів паралель із зерновою угодою, з якої Росія вийшла в односторонньому порядку в липні 2023 року. Хоча так сталося, Україні все одно вдалося знайти шляхи експортувати сільськогосподарську продукцію морем.

Раніше керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив, що РФ може взяти участь у другому Глобальному саміті миру, якщо її представники на той момент виступатимуть за справедливий мир в Україні.

Глобальний саміт миру на рівні лідерів держав має відбутися вже цього місяця, у лютому. Його проведуть у Швейцарії. Підготовка до саміту вже розпочалася, повідомляв 15 січня Зеленський. Єрмак уточнив, що запрошення для участі в саміті на сьогодні відправлені більш ніж 160 країнам.

Що передбачає українська "формула миру"

11 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський озвучив лідерам країн "Групи семи" (G7) "формулу миру" для подолання російської загрози. Вона зокрема передбачає оборонну підтримку України, захист територіальної цілісності та покарання винних у збройній агресії. Також формула передбачає протидію екоциду та фіксацію завершення війни.

"Формула миру" включає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Наприкінці грудня 2022 року глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не вестиме переговори на основі "формули миру" Зеленського.

На початок