Кубраков про блокаду кордону з боку Польщі: "Пряма загроза нацбезпеці України"

Кубраков про блокаду кордону з боку Польщі: "Пряма загроза нацбезпеці України"

Кубраков
Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. ОПУ

Соцмережами шириться відео, в якому натовп польських протестувальників блокував проїзд автобусів з пасажирами. Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков поговорив телефоном з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрой, щодо неприпустимості блокади кордону, зокрема, пасажирського транспорту.

Про це повідомили у Мінінфраструктури.

Кубраков наголосив, що блокування кордону – це пряма загроза безпеці України і підкреслив, що подібні дії негативно впливають на протистояння спільному противнику — Росії.

"Жінки та діти, що шукали прихистку від війни та в силу різних причин повертаються додому не можуть ставати заручниками бізнес-інтересів. Подібні акції та приклади негуманного ставлення до українців на кордоні ЄС можуть бути використані російськими спецслужбами для розбурювання штучного конфлікту між нашими Державами. Ми очікуємо на конкретні дії польських колег, щодо недопущення таких ситуацій та вирішення проблеми загалом", – сказав Кубраков.

У відомстві додали, що заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач також перебуває на зв’язку зі своїм польським колегою Павелом Ганцажем.

"Наразі з польського боку кордону заблокованими є 6 пунктів пропуску. Найкритичніша ситуація на пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ", де взагалі припинився рух вантажного транспорту. Там не пропускаються гуманітарні, швидкопсувні вантажі та паливо. Це прямий вплив на нашу обороноздатність. Також через цей пункт пропуску з України не можуть виїхати порожні вантажівки, що їдуть за критично необхідними товарами. Вони вимушені чекати у понад 15-ти кілометровій черзі для порожніх на пункті пропуску "Нижанковичі – Мальховіце", де тимчасово призупинена реєстрація до "єЧерги". Таким чином, водії буквально живуть на дорозі без нормальних умов", – каже Деркач.

Посольство України в Польщі перебуває на цілодобовому на зв’язку з польською поліцією та прикордонною службою і негайно реагує на повідомлення про спроби блокади пасажирського транспорту.

Під час включення в ефір телемарафону "Єдині новини", Олександр Кубраков також сказав, що російська пропаганда вже користується цією ситуацією і розповідає про погані відносини із Польщею.

"Якщо ще вони (росіяни — ред.) організують якусь провокацію на українсько-польському кордоні, це буде мати ще більш гірші наслідки", — сказав він.

Кубраков додав, що наразі діалог щодо вирішення питання блокади кордону з польською владою відбувається на "всіх рівнях".

"Я бачу що комунікація відбувається. Єврокомісія також розуміє всю серйозність ситуації і намагається залучатись. Але ми розуміємо, що вирішення цього питання все одно лежить на боці Польщі. Сподіваюсь, що польський уряд знайде вихід із цієї ситуації. Зі свого боку українська влада робить все можливе", — сказав міністр.

Своєю чергою в "Укрзалізниці" повідомили, що залізничне сполучення Польщею здійснюється в штатному режимі. Пасажирські та вантажні поїзди наразі курсують без ускладнень.

Там нагадали, що вчора, 18 лютого, польські протестувальники заблокували рух пасажирського поїзда №119 Київ — Хелм. У поїзді перебували 260 пасажирів, більшість з яких — жінки та діти. Багато пасажирів мали подальші пересадки та перельоти. Після втручання польської поліції та залізничників потяг було розблоковано, і він продовжив рух.

Що відомо про блокування польсько-українського кордону

6 листопада 2023 року, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Гребенне".

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада 2023 року до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині — Медика".

Польські перевізники 11 грудня 2023 року припинили страйк на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня 2023 року польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ".

З 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску "Медика – Шегині".

У Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Під час перемовин в Міністерстві сільського господарства президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження Green Deal, імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Ягодин-Дорогуськ", "Рава-Руська-Гребенне" та "Шегині — Медика". Цього ж дня, об 11:30, завершився протест перед пунктом пропуску "Шегині-Медика". Рух вантажівок відновлений.

12 лютого польські фермери розпочали акції протесту на пунктах пропуску "Долгобичув-Угринів", "Зосін-Устилуг". Протестувальники блокують там рух вантажівок. Також повторно заблокували ПП "Медика-Шегині".

15 лютого біля міжнародного пункту пропуску "Ягодин — Дорогуськ" розпочалася акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів і затримують рух ваговозів із польською реєстрацією.

На початок