Польські фермери протестують ще на двох ПП та повторно заблокували "Шегині-Медику"

Польські фермери протестують ще на двох ПП та повторно заблокували "Шегині-Медику"

Польські фермери протестують ще на двох ПП та повторно заблокували "Шегині-Медику"
Протест польських фермерів у ПП "Шегині-Медика", 9 лютого. Суспільне Львів/Іванка Дусько

12 лютого польські фермери розпочали акції протесту на пунктах пропуску "Долгобичув-Угринів", "Зосін-Устилуг". Протестувальники блокують там рух вантажівок. Також повторно заблокували ПП "Медика-Шегині".

Про це повідомили у Держприкордонслужбі України.

Акції протесту на пунктах пропуску розпочалися 12 лютого о 10:10. У пункті пропуску "Зосін" протестувальники планують пропускати по 3 вантажівки на годину.

"Легкові автомобілі, автобуси, транспортні засоби з гуманітарною допомогою, а також транспортні засоби до 3,5 тонни в обох напрямках будуть оформлятись у звичайному режимі", – повідомили у ДПСУ.

Також заблоковано рух біля пункту пропуску "Долгобичув", який суміжний із українським ПП "Угринів". Там учасники польські фермери планують пропускати по 2 вантажівки на годину в обидва напрямки.

Протестувальники поновили блокування у напрямку пункту пропуску "Медика-Шегині". Там, за даними прикордонників, будуть пропускати одну вантажівку на годину. На пропуск легкового автотранспорту та автобусів акція протесту поширюватись не буде.

Що відомо про блокування польсько-українського кордону

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Гребенне".

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині — Медика".

Польські перевізники 11 грудня припинили страйк на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ".

З 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску "Медика – Шегині".

9 лютого польські фермери розпочали страйк на пунктах пропуску "Медика-Шегині", "Гребенне-Рава-Руська" та "Дорогуськ-Ягодин". 10 лютого пункт пропуску "Медика-Шегині" — розблокували.

На початок