"Якщо вилікувалась одна людина, то й ви це зможете". Кропивничанка двічі поборола онкохворобу

"Якщо вилікувалась одна людина, то й ви це зможете". Кропивничанка двічі поборола онкохворобу

Про лімфому Ходжкіна кропивничанка Юлія Чемен дізналась, коли їй було 27. Після лікування ремісія тривала рік, після чого хвороба повернулась. Історією свого одужання Юлія поділилась із Суспільним.

Як Юлія сприйняла діагноз

Я дізналась коли вже була четверта стадія. Спочатку це була розгубленість, не сприйняття того, що це реальність. Потім дуже швидко зібрала себе до купи, мені було потрібно одужати. Від моменту встановлення діагнозу і до початку лікування пройшло два тижні. Мені провели шість курсів хімієтерапії, вони подіяли, я вийшла в ремісію.

Лімфома Ходжкіна – це хвороба лімфатичної системи. Симптоми дуже різноманітні. Найпоширеніша — свербіж всього тіла, де свербить – там висипи з'являються. Кашель, тому що формується пухлина в середостінні, яка давить на бронхи. Щоб діагностувати цю хворобу потрібно робити раз на рік флюорографію, щоб бачити, що всередині.

Через рік хвороба повернулася

У квітні 2022 року стався рецидив, його було прийняти важче, ніж перший раз, коли почула діагноз. Я приймала цей факт три тижні. Розуміла, що в цій хворобі наступні етапи лікування важчі, що це буде аутологічна трансплантація кісткового мозку. В мене були навіть сумніви, чи потрібно лікуватися, чи хай буде як буде. Але лікар сказав, що я молода і дуже немудро не скористатися шансом, якщо він у мене є. Я лікаря послухала і почалося продовження лікування.

Це були два курси високодозної хімієтерапії з побічними ефектами. 1 грудня 2022 року відбулася аутологічна трансплантація кісткових клітин. Донором для цієї процедури я була сама, це були мої стовбурові клітини, їх заморожували й потім вливали. Зараз я перебуваю у стадії ремісії.

Згадуючи себе під час лікування. Я ніколи не намагалась концентруватися на хворобі. Подорожувала під час хімієтерапії, їздила в Італію – підібрала момент, коли нормально себе почувала. Випадала із життя, коли мені було дуже погано після самого лікування. Коли відходила — продовжувала жити, як звичайна людина, гуляла, зустрічалась із друзями, працювала, робила все, що і звичайні люди.

Якщо змогла вилікуватися одна людина, то й ви це зможете

Людям, які тільки дізналися про хворобу, які розгублені, хочу сказати: ви такі не одні, найголовніше не боятися просити про допомогу, якщо вона потрібна, не боятися про це говорити, не боятися своїх емоцій. Намагатися чіплятися за щось світле у вашому житті й знаходити його навіть серед темряви. Розуміти, що онкологія це не вирок. Так, є різні діагнози, різні нюанси, якщо змогла вилікуватися одна людина, то й ви це зможете зробити. Мати надію та віру що все вийде і шукати любов до життя у всьому.

Нині Юлія мріє про скорішу перемогу України й щоб її тато повернувся з війни живим і здоровим. Планує багато подорожувати й насолоджуватися життям. Радить звернутись до благодійного фонду Inspiration Family який допомагає онкохворим.

Кіровоградська область лідирує в Україні за показниками онкології. Минулого року в регіоні зареєстрували майже 4200 випадків. Найчастіше – це рак шкіри, легень та грудної залози. Торік захворюваність серед населення зросла на 17, 8% у порівнянні з 2022 роком.

На початок