Найчастіше діагностують рак шкіри та легень. Кіровоградщина лідирує в Україні за показниками онкології

Найчастіше діагностують рак шкіри та легень. Кіровоградщина лідирує в Україні за показниками онкології

Кіровоградська область лідирує в Україні за показниками онкології. Минулого року в регіоні зареєстрували майже 4200 випадків. Найчастіше – це рак шкіри, легень та грудної залози. Торік захворюваність серед населення зросла на 17, 8% у порівнянні з 2022 роком.

Про це Суспільному розповіла речниця обласного онкологічного центру Аліна Катеринчук.

На сьогодні рак шкіри швидко виявляється і добре лікується, чого не можна сказати про рак легень, говорить онкодерматовенеролог Кіровоградського онкоцентру Марина Гангур. Зазвичай він протікає безсимптомно і його виявляють вже на пізніх стадіях. Ось чому важливо проходити профілактичні медогляди. Навіть без наявності скарг можна виявити хворобу та вчасно почати її лікування.

“Кожна людина повинна один раз на рік проходити профілактичні огляди, робити дерматоскопіюЦе метод діагностики шкіри на доброякісність/злоякісність родимок та новоутворень на шкірі за допомогою спеціального обладнання – дерматоскопа., захищатися в період активного сонця SPF-засобами, особливо коли є схильність до появи новоутворень на шкірі. Також треба бути уважними до змін родимок та наявності пігментних плям”, – каже Марина Гангур.

Способів на 100% уберегтися від раку немає. Однак профілактикою онкозахворювань є здоровий спосіб життя та обов’язковий профілактичний огляд, який треба проходити один раз на рік, говорить медичний директор Ігор Макарук.

"Перша та друга стадії раку лікується і в нас є багато пацієнтів, які стоять на обліку здорових, які після недуги народжують дітей. На жаль, на ранніх стадіях онкологія протікає безсимптомно і тому звертатися до лікарів, коли з'являються скарги, буває надто пізно. Треба потрібно регулярно проходити медогляди. Для пацієнтів – це доступно. Головне, людина повинна звернутися до свого сімейного лікаря та отримати направлення. І тоді усі послуги в онкоцентрі їй нададуть безкоштовно".

На початок