Раді рекомендували розглянути відкликання Безуглої як заступниці голови оборонного комітету

Раді рекомендували розглянути відкликання Безуглої як заступниці голови оборонного комітету

Мар'яна Безугла
Народна депутатка України Мар'яна Безугла, архівне фото. УНІАН

Комітет Верховної Ради України з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи 8 січня рекомендував позачергово включити до порядку денного роботи ВРУ проєкт про відкликання Мар'яни Безуглої з посади заступниці голови оборонного комітету.

Про це йдеться в документі на сайті українського парламенту.

Як ідеться у висновку, Регламентний комітет ухвалив висновок на проєкт постанови № 10391 ВРУ "Про відкликання народного депутата України Безуглої М.В. з посади заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки" та рекомендує Раді включити цей проєкт позачергово без голосування до порядку денного сесії Верховної Ради, розглянути його та ухвалити рішення.

Проєкт постанови щодо Безуглої внесли члени її комітету, зокрема й голова Комітету Олександр Завітневич.

Згідно з українським законодавством, у разі якщо Безуглу таки відкличуть, вона залишиться у складі цього комітету як член комітету.

Через які дії Безуглої її рекомендують відкликати

Раніше стало відомо, що частина депутатів від "Слуги народу" вимагають виключити Безуглу з фракції після її заяви про те, що військове керівництво України, зокрема генерал Валерій Залужний, "має піти".

Про це Суспільному розповіли два джерела у партії.

"Більшість депутатів обурені поведінкою Безуглої та пропонують її виключити. Втім не факт, що це винесуть на голосування", — зазначив один зі співрозмовників.

Безугла опублікувала низку дописів зі звинуваченнями у сторону Залужного. Нардепка стверджувала, що військове командування має подати у відставку, бо не надало "жодного плану дій на 2024 рік" ані на Ставці, ані для Комітету.

Водночас у коментарі Суспільному секретар комітету, народний депутат Роман Костенко наголосив, що головнокомандувач ЗСУ не мав подавати план і його не вимагали у комітеті.

Комітет Верховної ради з питань безпеки, оборони та розвідки 5 січня ухвалив рішення відкликати Безуглу з посади заступниці голови Комітету. Від Комітету є рекомендація, однак рішення про відкликання має ухвалюватися у сесійній залі. Безугла тоді заявила про "підступність" колег.

6 січня у парламенті зареєстрували постанову про відкликання Безуглої з посади заступниці голови комітету.

На початок