Потреба у такій допомозі зростає щодня. На Кіровоградщині створили 49 психологічних хабів

Потреба у такій допомозі зростає щодня. На Кіровоградщині створили 49 психологічних хабів

Потреба у такій допомозі зростає щодня. На Кіровоградщині створили 49 психологічних хабів
. Unsplash

У Кіровоградській області в 48 громадах з 49 можна отримати консультацію психолога. Потреба у такій допомозі зростає з кожним днем війни, говорить регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?" Олександр Кришко. Поки програма має на меті збільшити кількість спеціалістів. Наступною ціллю буде донести людям, що звернення до психолога – найпростіший шлях стабілізувати свій стан.

В області створили 49 психологічних хабів у 45 громадах. Немає спеціалістів лише в Надлацькій громаді. Інформацію про те, де надають психологічну допомогу можна отримати у раді громади — міській чи сільській, а також у центрах соціальних служб. Найпростіший шлях — запитати про спеціаліста у свого сімейного лікаря.

Під час війни кількість людей, які страждають від різного роду стресів, зростає в десятки разів, говорить Олександр Кришко. "Буде повертатися велика кількість ветеранів, велика кількість залишиться в області внутрішньо переміщених осіб, тих, хто переїхав до нас зі східних та південних областей. Повернеться велика кількість людей з-за кордону, або з інших територій, хто виїхав. Тому спеціалістів, які готові працювати у сфері ментального здоров'я, надавати допомогу людям, потрібно буде значно більше".

У рамках програми провели анкетування, щоб зрозуміти, чи люди готові звертатися до психологів. "Є дуже серйозна проблема. Більшість людей бояться звертатись до психолога, тому що вважають, що це щось погане. І треба пояснювати людям, що тут нічого немає поганого. Навпаки, звернутися до психолога, пропрацювати свої проблеми – це найпростіший шлях стабілізувати свій стан".

Програму "Ти як?" на всеукраїнському рівні підтримують актори, співаки, відомі особистості, говорить Олександр Кришко: "І чим більше про це говорити, тим люди будуть спокійніше це сприймати".

За ловами Олександра Кришка, в більшості країн, де відбувалися війни, згадували про питання ментального здоров'я після конфлікту. "Потім бачили проблему, що є велика кількість ветеранів, хтось був в окупації, хтось під обстрілами, і ця проблема в людей тільки наростала. Вирішувати її починали доволі пізно. В Україні можна було б і раніше подумати про це, але, в порівнянні з усіма іншими, добре, що це питання вже активізувалось".

Для зручності хочуть розробити карту, на яку буде нанесено всю інформацію про будь-які психологічні послуги, які є в громадах. "Ментальне здоров'я – це не лише психологи. Це і спортивні секції, гуртки, бібліотеки й так далі. Тобто, чим більше людина залучена в житті громади, чим більше спілкується з друзями, колегами, тим легше їй побороти свої психологічні проблеми. У нас така мета на цей рік: кілька місяців попрацюємо, зберемо інформацію і буде в нас карта всіх таких послуг".

Поки допомогу людям в області надають професійні психологи, шкільні психологи, інші спеціалісти, які пройшли відповідне навчання. Також цьому навчають сімейних лікарів – його пройшли 314 людей. Всього 700 медичних працівників (це сімейні лікарі, медичні сестри, інші лікарі) пройшли подібне навчання.

"Тих, хто готовий розширити поле діяльності, теж плануємо залучати. Плануємо залучати спеціалістів з поліції, і ДСНС, і соціальні служби, місцеві громади — тобто ті, хто працює ближче до людей. І було б добре максимально залучати людей, які готові змінити свою сферу діяльності, але тут треба більш професійне навчання. Ми розуміємо, що дефіцит послуги існує в багатьох громадах. Тому бачимо, що роботи ще багато".

На початок