Телемарафону "Єдині новини" довіряють менше половини українців — КМІС

Телемарафону "Єдині новини" довіряють менше половини українців — КМІС

Опитування
"Єдині новини"
Телемарафон "Єдині новини". Скриншот з відео

Станом на грудень цього року телевізійному національному марафону "Єдині новини" довіряють менше половини українців, а саме — 43%.

Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 4 — 10 грудня 2023 року.

"Довіра до телемарафону "Єдині новини" продовжує знижуватися. Якщо між травнем 2022 року і жовтнем 2023 року частка тих, хто довіряє, знизилася з 69% до 48%, то до грудня 2023 року показник знизився до 43%", — йдеться у повідомленні.

У КМІС зазначили, що водночас до 38% зросла частка тих, хто не довіряє телемарафону (решта 19% мають невизначене ставлення). Утім, станом на зараз баланс довіри-недовіри лишається позитивним (тобто більше тих, хто йому довіряє, ніж не довіряє).

Телемарафон
Наскільки ви довіряєте чи не довіряєте наступним інституціям та організаціям? Телемарафон "Єдині новини". Інфографіка КМІС

Також, за даними соціологів, ті, хто не довіряє президенту Володимиру Зеленському, значно більш критичні до телемарафону. Серед тих, хто довіряє Зеленському, телемарафону довіряють 52% (не довіряють – 29%, не визначилися – 19%).

Телемарафон
Довіра телемарафону "Єдині новини" залежно від довіри/недовіри Володимиру Зеленському. Інфографіка КМІС

У всіх областях України приблизно однакова кількість населення (42-44%) довіряють телемарафону "Єдині новини".

Телемарафон
Довіра телемарафону "Єдині новини" в регіональному вимірі. Інфографіка КМІС

Як проводилось опитування

Упродовж 4-10 грудня 2023 року КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус", до якого були додані запитання щодо довіри телемарафону "Єдині новини". Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1200 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення.

Загалом у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність для населення України, яке проживає на підконтрольній уряду території, та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Що відомо про телемарафон "Єдині новини"

Загальнонаціональний інформаційний телемарафон "Єдині новини" був запущений 24 лютого 2022 року, у день початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Для участі у марафоні у лютому об'єдналися провідні медіагрупи та телеканали: Суспільне, 1+1, ТРК Україна (Україна 24), ICTV/СТБ, Рада та Інтер.

Не увійшли до загальнонаціонального телемарафону "5 канал", "Прямий" та телеканал "Еспрессо". ТОВ "Вільні медіа", до якого належать "5 канал" та "Прямий" неодноразово зверталося до Нацради, РНБО і Мінкультури та інформполітики із проханням надати їм частину ефірного часу в національному марафоні та ввести їх до складу редакційної групи.

Однак в ніч на 4 квітня канали виключили з цифрового мовлення. Як повідомляв "Детектор медіа" із посиланням на заяву компанії, ніхто "досі не взяв на себе відповідальність за відключення телеканалів з цифрового ефіру і не пояснив, на яких законних підставах це відбулося".

11 липня 2022 року Рінат Ахметов заявив, що Медіа Група "Україна" відмовляється на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій своїх каналів і від ліцензій своїх друкованих медіа в Україні. За його словами, рішення продиктовано законом про олігархів.

21 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензії 14 компаній, які належать бізнесмену Рінату Ахметову.

За даними "Детектора медіа", слот Медіа Групи Україна у національному марафоні отримають "1+1" або "Рада". Водночас "Прямий" та "5 канал" не отримував пропозицій долучитись до національного марафону.

У серпні 2022 року тодішній міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявляв, що загальнонаціональний телемарафон "Єдині новини" буде продовжуватися до перемоги України у війні.

16 листопада 2023 року президент України Володимир Зеленський заявив, що вважає телемарафон "Єдині новини" одним з етапів незламності України.

"Вважаю, що "Єдині новини" є одним із ключових проектів, які ви (працівники медіа — ред.) створили, і одним із ключових етапів в історії незламності нашої держави, одним із ключових чинників деокупації територій, які були захоплені з початку повномасштабного вторгнення Росії. Ви допомогли людям об’єднатися – своїм об’єднанням, своєю роботою", – сказав Зеленський під час онлайн зустрічі із представниками українських засобів масової інформації, які залучені до роботи телемарафону "Єдині новини".

На початок