Ціна на воду для споживачів кропивницького "Теплоенергетика" не мінятиметься рік

Ціна на воду для споживачів кропивницького "Теплоенергетика" не мінятиметься рік

Виконком Кропивницької міської ради встановив нові тарифи на водопостачання й водовідведення для селища Нового. Послугу туди надає комунальне підприємство "Теплоенергетик". Проте для восьми з половиною тисяч жителів селища оплата не зміниться. Затверджений тариф діятиме до 31 грудня наступного року.

За централізоване водопостачання виконком затвердив тариф 66 гривень 14 копійок, за водовідведення 79 гривень 81 копійку. Разом це майже 146 гривень. Проте люди платитимуть, як і раніше, майже 46 гривень (понад 25 за водопостачання, решту за водовідведення), розповів директор підприємства "Теплоенергетик" Олександр Чельник. Різницю з новими тарифами планують покрити з міського бюджету.

"Якщо взяти 146 і 46 гривень, то на одному кубічному метрові існує різниця у 100 гривень, які є прямими збитками підприємства. Це 21 мільйон гривень. А тому в рішенні виконкому було дане завдання управлінню житлово-комунального господарства передбачити фінансування на покриття цих збитків".

За даними керівника підприємства, 50% відсотків тарифу іде на заробітну плату, 36% на електроенергію та 14% на матеріали. Заробітну плату працівникам востаннє підвищували пів року тому. Наступного року буде підвищення на 200-300 гривень залежно від посади.

"З нового року збільшується прожитковий мінімум, і ми зобов’язані відповідно по закону про оплату праці зробити перерахунок і підвищити посадові оклади працівників. Крім того, зростає вартість електричної енергії. Тобто дорожчають матеріали, які ми використовуємо для цієї діяльності", — сказав Олександр Чельник.

Зі слів директора, водопостачання та водовідведення селища збиткове для підприємства, бо потужності були розраховані на більше споживання, зокрема, заводами, які закрились.

"Основним споживачем була промисловість. Це чавунно-ливарний завод та інші підприємства, які були навколо й працювали. Але утримання мереж, кількість людей, які залучені, не змінні. Доходи, які ми отримуємо, не покривають наші виробничі витрати".

Тепер тариф економічно обґрунтований, сказала директорка департаменту з питань економічного розвитку Ніна Рахуба.

"Є вимога Кабінету міністрів про щорічне встановлення тарифів на централізоване водопостачання і водовідведення. Також Закон України про ціноутворення вимагає, щоб тарифи на цей вид послуг, як і на інші, були економічно обґрунтовані. За 2023 рік ціни зросли в середньому на 10%. Було підвищення мінімальної заробітної плати й підвищення цін на електроенергію. Це дві найбільш вагомі складові".

Чи змінюватиметься тариф для жителів Кропивницького, Ніна Рахуба поки не може сказати.

"Поки що ніяких прогнозів про підвищення цін на централізоване водопостачання, водовідведення для абонентів міста Кропивницького ні на сайтах національної комісії, що здійснює державне регулювання, ні на сайтах ОКВП "Дніпро-Кіровоград" немає".

Жителька селище Нове Людмила Чорненко сказала Суспільному, платити за новим тарифом не змогла б. На її думку, і нинішній тариф завищений.

"За листопад у мене дев'ять кубів води. Оплата 440,29 копійки. Якби було десять кубів, то платила б 480 гривень. Звісно, це не посильно".

На початок