До Білорусі вивезли понад 2400 українських дітей — доповідь Єльського університету

До Білорусі вивезли понад 2400 українських дітей — доповідь Єльського університету

Хлопчик, якого повернули з "оздоровлення" в тимчасово окупованому Крим
. Україна. Хлопчик, якого повернули з "оздоровлення" в тимчасово окупованому Криму виходить з евакуаційного автобуса, 22 березня 2023 р. Кадр з відео Save Ukraine/Facebook

Понад 2400 дітей з України віком від шести до 17 років були доставлені до 13 закладів по всій Білорусі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це йдеться в дослідженні Єльського університету, передає Reuters.

Серед ключових висновків, викладених у 39-сторінковому звіті, було те, що дітей перевозили щонайменше з 17 міст Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Дослідники Єльського університету описали це як постійну практику.

Понад 2000 дітей, ідентифікованих Єльським університетом, були перевезені до дитячого центру Дубрава в Мінській області Білорусі в період з вересня 2022 року по травень 2023 року, а 392 дитини були доставлені в 12 інших установ.

"Білорусь сприяла систематичним зусиллям Росії з виявлення, збору, транспортування та перевиховання українських дітей. Федеральний уряд Росії та режим Білорусі співпрацюють, щоб координувати та фінансувати переміщення дітей з окупованих територій України через Росію до Білорусі", — йдеться у звіті.

За словами дослідників, транспортування до Білорусі через територію Росії було "остаточно скоординовано" між президентом Росії Володимиром Путіним і лідером Білорусі Олександром Лукашенком.

Опинившись у Білорусі, діти пройшли військовий вишкіл та перевиховання, а Лукашенко схвалив використання державних організацій для транспортування дітей з України до Білорусі та фінансування їх транспортування, йдеться у звіті Єльського університету.

Незрозуміло, скільки дітей, ідентифікованих дослідженнями, залишаються в Білорусі.

Зазначається, що висновки Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи цивільної охорони здоров’я, яка фінансується Держдепом США, є найширшими на сьогодні щодо ролі Білорусі в російській програмі переселення українських дітей.

Генеральний прокурор України заявив у травні, що він розслідує ймовірну роль Білорусі в примусовому переміщенні понад 19 тисяч ідентифікованих дітей з окупованих Росією територій з моменту початку конфлікту, в тому числі до Росії. За оцінками деяких експертів та організацій, загальна кількість значно більша.

Що відомо про викрадення Росією українських дітей

Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук раніше повідомила, що станом на кінець березня українській владі точно відомо про понад 19,5 тисяч дітей вивезених з ТОТ до Росії, але їх складно точно підрахувати через окупацію частини території України.

5 квітня 49 країн світу у спільній заяві засудили Росію за організацію засідання Радбезу стосовно нібито правових підстав викрадення українських дітей з тимчасово захоплених територій, йдеться у спільній заяві цих країн. Велика Британія заблокувала трансляцію виступу російської уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії в Гаазі.

В Офісі генпрокурора повідомили, що єдиного прозорого алгоритму чи механізму, який дає можливість повертати депортованих до Росії українських дітей, на сьогодні немає.

17 березня МКС видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

На початок