Трудова, сексуальна експлуатація, жебрацтво. Як не стати жертвою торгівлі людьми та куди звертатись на Кіровоградщині

Трудова, сексуальна експлуатація, жебрацтво. Як не стати жертвою торгівлі людьми та куди звертатись на Кіровоградщині

Трудова, сексуальна експлуатація, жебрацтво. Як не стати жертвою торгівлі людьми та куди звертатись на Кіровоградщині
Жінка просить милостиню. Фото ілюстративне: УНІАН

Люди, які стали жертвами торгівлі людьми, можуть звернутись по допомогу до поліції, органів соціального захисту чи громадських організацій. До громадської організації "Чистий аркуш", яка співпрацює з Міжнародною організацією з міграції та діє на території Кіровоградської області, 2023 року звернулись семеро людей. Усього статус постраждалого від торгівлі людьми мають 24 жителі регіону.

Співзасновник громадської організації "Чистий аркуш" Валентин Боровиков в етері Українського Радіо Кропивницького розповів, що у жовтні в Кропивницькому презентували інформаційну кампанію "Придивись", покликану інформувати людей про проблему торгівлі людьми.

"Кампанія закликає придивитись до ілюзії, яку створюють люди, які хочуть нажитись на інших, до ризиків під час працевлаштування, пошуку житла, додаткового заробітку. Дослідження Міжнародної організації з міграції показують, що в умовах війни кожен другий українець перебуває в зоні ризику відносно торгівлі людьми. Передусім це переселенці, які втратили майно, джерело доходів та зв’язок з рідними".

За інформацією старшого інспектора з особливих доручень управління з дотримання прав людини Нацполіції Миколи Сульжука, типовими для Кіровоградщини злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, є трудова та сексуальна експлуатація й втягнення у жебрацтво.

"За період після повномасштабного вторгнення маємо випадок втягнення у трудову експлуатацію в центрі реабілітації для алко- та наркозалежних переселенця. Він прийшов туди добровільно, але потім йому заборонили виходити з території центру, позбавили права на свободу пересування. Керівника центру та причетних до утримування переселенця притягнули до кримінальної відповідальності, роботу центру припинили. Людина отримала статус потерпілого від торгівлі людьми".

За словами Валентина Боровикова, у випадках із жебрацтвом на Кіровоградщині були й завезені з інших регіонів люди для жебракування.

Що робити, щоб не стати жертвою торгівлі людьми

Перед тим, як ухвалювати рішення відносно переїзду за кордон, слід перевірити інформацію про того, хто пропонує переїзд (наприклад, роботодавця), зважити всі ризики, сказав Валентин Боровиков.

"Торгівля людьми – складний бізнес, за прибутками з ним конкурують лише торгівля зброєю та наркотиками. Він завжди адаптується під умови сьогодення".

Куди звертатись по допомогу, якщо стали жертвою торгівлі людьми

  1. Поліція, департамент міграційної поліції – номер 102 та 112 – для тих, хто перебуває за кордоном. За інформацією Валентина Боровикова, заяви про торгівлю людьми від жертв надходять рідко, поліцейські моніторять соцмережі, щоб знайти відповідні випадки, а жертв виявляють під час обшуків.
  2. Органи соцзахисту. Вони надають офіційний статус постраждалим від торгівлі людьми. Люди з цим статусом мають право на певні види допомоги згідно із законом "Про протидію торгівлі людьми". "Це може бути безплатна освіта, меддопомога, юридична, психологічна, разова грошова виплата, допомога із працевлаштуванням та прихистком". 1547 – номер гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми.
  3. Громадські організації-партнери міжнародної організації з міграції. За інформацією Валентина Боровикова, номер Національної безплатної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів – 527. Це, з його слів, номер допомоги від громадського сектору.
"За рік по допомогу до нас звернулись сім людей, усі отримали допомогу. Крім цього, ми переконуємо людей звернутись в поліцію, щоб запобігти появі нових жертв торгівлі людьми".

На початок