На Netflix уперше відбудеться прем'єра українського серіалу: все, що треба знати про "Перші дні"

На Netflix уперше відбудеться прем'єра українського серіалу: все, що треба знати про "Перші дні"

Ексклюзивно
На Netflix уперше відбудеться прем'єра українського серіалу: все, що треба знати про "Перші дні"
Кадр із серії "Сім'я". Серіал "Перші дні". Промо серіалу

Український серіал уперше запрем'єрять на стримінговій платформі Netflix. Це буде 6-епізодний проєкт "Перші дні" — його перший трейлер опублікували 10 жовтня. Тим часом у грудні популярності набуває новий польський серіал "1670" — сатира на польську історію.

Прем'єра серіалу в Україні та низці країн Європі відбудеться 1 листопада. А поки — Суспільне Культура розповідає про проєкт і його створення.

Серіал "Перші дні": про що розповідає сюжет

"Перші дні" (Those Who Stayed) — це шість художніх мініфільмів, натхненних реальними подіями. Сюжет розгортається в Києві на початку повномасштабного вторгнення. Автори проєкту надихались історіями містян, які залишалися в столиці в лютому-березні 2022 року. Шоураннеркою проєкту виступила Анастасія Лодкіна — сценаристка комедій "Коза ностра. Мама їде" та "Найкращі вихідні".

"Це звичайні люди, що опинилися в надзвичайних, страшних умовах — утім, зберегли людяність, любов до близьких і віру в майбутнє", — так автори описують своїх героїв.

Герої та героїні серіалу і їхні історії:

  • Ольга з дітьми вимушена жити в одному домі з двома чоловіками — нинішнім і колишнім;
  • Максима війна застає на роботі — у зоопарку, звідки він не може виїхати;
  • бездомний, який живе в машині, допомагає місцевій ТрО, а хлопчик Єгор заспокоюється тим, що у своїй уяві збиває ракети, як злих пташок;
  • німець Клаус приїжджає до Києва, щоб забрати дівчину, але опиняється серед волонтерів і долучається до їхньої праці;
  • легенда української естради, прототипом якої став Андрій Данилко, проводить стрими зі своєї столичної квартири — і стає натхненням для мільйонів.
"Ми спробували створити серіал у складному жанрі драмеді, або навіть трагікомедії, де поруч із темним є світло. Усі епізоди пройняті надією, оптимізмом, вірою в краще і навіть гумором, наскільки це може бути доречним у кожному окремому випадку. Це свідомий крок, якраз для того, щоб в українського глядача під час перегляду не виникло того гострого болю, який би не дав йому додивитися серіал до кінця, — розповіла Суспільному Культура Анна Єлісєєва, продюсерка FILM.UA, зокрема "Перших днів".
Перший український серіал на Netflix: про що він та якою була історія створення
Кадр із серії "Київ-Берлін". Серіал "Перші дні". Промо серіалу

Вона поділилася, що команда дуже обережно підійшла до теми серіалу:

"Для нас цей серіал не тільки тригер — згадати, як це було, — але й ще одне нагадування, як горе нас об’єднало і як ми всі повірили в себе й одне одного, стали одне для одного двома стінами. Щодо іноземних глядачів — ми сподіваємось: вони побачать нас такими, як ми є. Відчують те, що неможливо відчути, просто читаючи новини про війну".

Перший український серіал на Netflix: про що він та якою була історія створення
Кадр із серії "Безхатько (Білий)". Серіал "Перші дні". Промо серіалу

Актор Олександр Рудинський, який з'явився в епізоді "У зоопарку" вважає, що ця історія "про те, як переступити свій страх". Для Суспільного Культура він розповів:

"Людина завжди прагне позбутися загрози і звалити кудись в потаємне місце, де буде комфортно. А мого героя позбавляють цього вибору, тож він має зустрітися з тим, чого боявся. Це дуже актуальна історія, бо навіть до зйомок я не чув і не знав про цей зоопарк і про те, що це містечко було під окупацією. Я живу на іншому березі Дніпра в Києві, хоча це і не виправдання. Це мене і підкупило – це реальна історія, у якій в зоопарку під час окупації не було українських військових, тобто тут не було тих, хто знає як захищатися і чим захищати. Тут були звичайні люди, які мають захистити не своїх дітей, а тварин. Це мене вразило, коли я прочитав сценарій".

На Netflix уперше відбудеться прем'єра українського серіалу: головне про "Перші дні"
Олександр Рудинський в епізоді "У зоопарку". Серіал "Перші дні". Промо серіалу

Перший український серіал на Netflix: про що він та якою була історія створення
Кадр із серії "У зоопарку". Серіал "Перші дні". Промо серіалу

Хто працював над "Першими днями"

"Україна нині в центрі уваги світу, та іноземній аудиторії цікаво дізнатися, що відбувається з нами не тільки з новин, а на глибшому рівні. Саме формат художнього серіалу дає змогу глибше відчути наш біль та сподівання — і співвіднести себе зі звичайними українцями", — поділилася продюсерка проєкту Анна Єлісєєва.

Над шістьма історіями серіалу "Перші дні" працювали шестеро режисерів і режисерок:

  • Олексій Єсаков і Тала Пристаєцька, які раніше працювали над серіалом "Кріпосна";
  • Артем Литвиненко — автор ідеї та режисер серіалу "Нюхач";
  • Валентин Шпаков — автор серіалу "Перші ластівки";
  • Павло Остріков, який зняв "Ти — космос";
  • Катя Царик, яка раніше створювала відеокліпи, концертні шоу й короткий метр "Обійми мене". Проєкт "Перші дні" — її дебют у повноформатній роботі.

На перших етапах розроблення серіалу до FILM.UA Group приєдналися як копродюсери суспільні телеканали Швеції (SVT), Норвегії (NRK) та Фінляндії (Yle). Світовим дистриб'ютором стала німецька компанія Red Arrow Studios International, з якою цей проєкт розробляли ще на рівні сценаріїв.

"«Перші дні» стали наймасштабнішим спільним виробництвом з іншими країнами з лютого 2022 року. А також це перший український проєкт, що фактично замовили іноземні канали, — і покажуть його саме українською", — розповіла Катерина Вишневська, директорка з розвитку та копродукції FILM.UA Group і продюсерка проєкту.

Перший український серіал на Netflix: про що він та якою була історія створення
Офіційний постер проєкту "Перші дні". Промо серіалу

Головні ролі в серіалі зіграли Тарас Цимбалюк, Катерина Варченко, В’ячеслав Довженко, Олена Узлюк, Роман Луцький, Оксана Жданова, Антоніна Хижняк, Андрій Ісаєнко, Олександр Рудинський, В’ячеслав Бабенков, Марія Стопник, Віктор Жданов, Ярослав Безкоровайний, Михайло Корженівський та інші.

У зйомках також брав участь німець Фабіан Маннель, який приїжджав для цього до Києва й ділився фотографіями процесу.

Виклики й обмеження: як створювали "Перші дні"

Створення серіалу тривало 33 знімальні дні. Стислі терміни, за словами Анни Єлісєєвої, були одним з найбільших викликів для команди.

Проте головною складністю творці серіалу називають кастинг дітей, оскільки багато хто виїхав із мамами за кордон. Ще одним непростим елементом були зйомки тварин: майже в кожному епізоді є домашні улюбленці персонажів, а для зйомок серії "У зоопарку" команда орендувала цілий зоопарк — з носорогом, верблюдами, приматами та іншими його мешканцями.

Окрім цього, воєнні реалії наклали певні обмеження на знімальний процес. Наприклад, зараз не можна знімати вночі, на мостах, літати дронами, а зйомки на певних локаціях потрібно узгоджувати з військовою адміністрацією.

Акторка Оксана Жданова теж поділилася враженнями від роботи над проєктом. Вона розповіла, що знімальна команда з уважністю ставилася до будь-якої деталі, бо розуміли, що "не мають права показати неправду". Попри те, що "Перші дні" — це художня історія, вона створена з реальних прототипів.

"Це досвід, який ми всі пережили зовсім нещодавно і продовжуємо переживати, і було б нечесно щось прикрашати, — сказала вона Суспільному Культура. — Свій біль ми інколи ховаємо настільки глибоко, що нам здається, ніби ми вже нічого не відчуваємо. Зі схожими відчуттями стикнулась і я. Мені здалось, що я «пуста», а треба було дубль за дублем відтворювати емоції та різні стани. З цим я постійно підходила до Тали (режисерка Тала Пристаєцька — Ред.) і не хотіла дивитись плейбек, тому з глядачем буду дивитись цю роботу вперше. Дуже не люблю брехати і коли брешуть".

Перша українська прем'єра на Netflix

Прем’єра серіалу відбудеться 1 листопада на Netflix в Україні й низці європейських держав: Польщі, Чехії, Словаччині, Румунії, Угорщині, Молдові, балтійських і балканських країнах.

Оксана Жданова розповіла, що має чималий досвід роботи із закордонною театральною публікою: литовською, латвійською, німецькою, чеською та польською. За її словами, люди реагують на тему війни по-різному.

"Театр і кіно — потужна зброя, яку треба використовувати і створювати правильний контент з правильними меседжами. Це дуже важливо. Треба, щоб нас бачили і чули! Ми обов’язково переможемо, але, на жаль, без підтримки — ніяк, тому ми продовжуємо боротьбу далі. Для нашої публіки — це біль, він нескінченний. І коли люди пишуть, що не готові таке дивитись зараз — я їх теж розумію. Для мене особисто — це працює як терапія, коли я про це говорю, ділюсь своїм болем на сцені або в кіно, тоді мені стає на мікроміліграм легше", — додала Жданова.

Продюсерка проєкту Анна Єлісєєва поділилася з Суспільним Культура, що за мірками виробництва інших українських серіалів, бюджет "Перших днів" — "вище середнього". Однак якщо врахувати, що проєкт — спільне виробництво декількох країн і розглядати серіал як європейський, то для Європи його бюджет, навпаки, — навіть занизький.

"Завдяки партнерам, наш серіал — перший проєкт, який майже повністю фінансується іноземними партнерами, включно з Фондом USAID (Агентство США з міжнародного розвитку)", — наголосила Єлісєєва.

Це вперше український проєкт прем’єрять саме на стримінговому сервісі й на декілька країн одночасно. Крім того, у більш ніж 12 державах, як-от Ісландії, Австралії та Франції, стрічку покажуть національні телеканали. В Україні новинку можна буде також переглянути на телеканалі "1+1" наступного року.

Проєкт також підтримали низка фестивалів: TV Drama Vision, Helsinki Script, Conecta FICTION, Nordic Script, Content Budapest, Serial Killer, Oslo Series Day тощо.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок