Проєкти Девіда Лінча, які закрив Netflix

Проєкти Девіда Лінча, які закрив Netflix

Девід Лінч
Девід Лінч. Колаж Ніка Назаренко/Суспільне Культура

Девід Лінч є одним із найвідоміших та найцікавіших режисерів сучасності.

Лінч отримав широке визнання серед критиків та глядачів за свої роботи, серед яких культовий серіал "Твін Пікс", фільми "Голова-гумка", "Синій оксамит" та інші. Проте з 2017 року (після виходу "Твін Піксу: Повернення") режисер майже зник із радарів, а його найгучнішою появою на публіці стала роль у фільмі Стівена Спілберга "Фабельмани".

Фанати припускали, що Лінч втратив інтерес до режисури, однак теорії виявилися хибними. Протягом останнім років Лінч брався за створення як повнометражного анімаційного фільму, так і нового серіалу. От тільки побачити ці проєкти глядачам не судилося — їхнє виробництво скасував (або ж не затвердив) Netflix.

У цьому матеріалі Суспільне Культура розповідає про два нові проєкти Девіда Лінча, які так і не вийшли у світ (принаймні поки що).

Проєкти Девіда Лінча, які закрив Netflix
Незаписана ніч. MUBI

Анімаційний повнометражний фільм "Снутворлд" (Snootworld)

У квітні 2024 року стало відомо про те, що Девід Лінч захоплено працював над повнометражним анімаційним проєктом — "Снутворлд" (Snootworld; що можна перекласти як "Світ зарозумілості" або ж "Світ Снутів") і шукав фінансування для фільму. Однак Netflix не підтримав проєкт режисера через старомодність та "дивакуватість".

Лінч почав працювати над сценарієм "Снутворлду" ще двадцять років тому. Його колегою в написанні сценарію була Керолайн Томпсон, відома співпрацею з Тімом Бертоном у таких проєктах, як "Кошмар перед Різдвом", "Едвард Руки-ножиці", а також "Сімейка Адамсів" 1991 року.

Томпсон написала перший і третій акти сценарію "Снутворлду", а Лінч — другий.

"У мене перехоплює подих від того, наскільки вона [сюжетна лінія] божевільна. Снути — це крихітні істоти, які у віці восьми років проходять ритуальний перехід, під час якого вони стають меншими, і їх відправляють на рік подалі, щоб захистити. Світ занурюється в хаос, коли герой повісті Снут зникає в килимі, його сім'я не може його знайти, і він потрапляє в божевільний, чудовий світ", — розповіла Томпсон.
Проєкти Девіда Лінча, які закрив Netflix
Малюнок Девіда Лінча, на якому, ймовірно, зображені снути. Девід Лінч/reddit.com

"Я не знаю, коли я почав думати про Снута, але я робив ці малюнки Снута, а потім почала вимальовуватися історія. Я зустрівся з Керолайн і ми працювали над сценарієм. Зовсім недавно я подумав, що хтось може бути зацікавлений у цьому, тому я представив його Netflix в останні кілька місяців, але вони відхилили його", — розповів Лінч.

На думку Лінча, відмова Netflix базувалась на тому, що "Снутворлд" є страмодною історією, а, за словами режисера, сучасна анімація зводиться переважно до поверхневих жартів.

"Старомодні казки вважаються нудними: мабуть, люди не хочуть їх бачити. Зараз інший світ, і легше сказати «ні», ніж «так»", — додав режисер.

Сам Девід Лінч не був певен, чи захоче він зайняти режисерське крісло у цьому проєкті. Він мав сподівання, що його дочка Дженніфер візьметься за цю роль (вона пішла слідами батька і є режисеркою багатьох епізодів "Американської історії жахів"). Проте через завантаженість іншими проєктами та підготовками до зйомок Дженніфер Лінч відхилила пропозицію батька, зазначивши, що буде краще, якщо за цей проєкт візьметься він або ж хтось інший.

Незважаючи на відмову в підтримці від Neflix, Лінч усе ще має надію знайти фінансування для "Снутворлду":

"Мені подобається ця історія. Це те, що можуть оцінити і діти, і дорослі... Я ніколи не займався прямою анімацією, але з комп'ютерами сьогодні можна робити дивовижні речі", — підсумував Лінч.

Серіал "Незаписана ніч"

На початку травня 2024 року почала ширитися інформація про ще один проєкт Лінча, виробництво якого скасував Netflix. Серіал під назвою "Незаписана ніч" (Unrecorded Night) наштовхнув фанатів на низку теорій про те, що проєкт мав бути пов'язаний з легендарним серіалом Лінча "Твін Пікс", адже головний герой — агент Купер — увесь час записує свої спостереження на диктофон, тож слово "незаписана" натякало на загадку та раніше не оприлюднені матеріали.

Ще у 2018 році журнал Production Weekly опублікував інформацію про новий проєкт Лінча під назвою "Гліцинія" (Wisteria), зазначаючи, що виробництво має розпочатися у травні 2021 року, а продюсеркою буде давня колега Лінча Сабріна Сазерленд (разом вони працювали над проєктами "Девід Лінч: Життя в мистецтві", "Що зробив Джек?", "Твін Пікс: Відсутні фрагменти" та іншим). Тоді ж багато іменитих колег Лінча, зокрема Кайл Маклаклен і Марк Фрост, почали загадково публікувати фото квітів гліцинії на своїх акаунтах у соціальних мережах, підживлюючи припущення, що Лінч збирається знову зібрати команду.

Серед фанатів існувала теорія, що це буде серіал, дія якого розгортатиметься в Техасі у всесвіті "Твін Піксу". Прихильники шоу навіть використовували GPS, щоб зробити висновок, що закусочна, показана у фінальному епізоді "Твін Піксу: Повернення", теоретично могла бути розташована на вулиці Гліцинії в Одесі, штат Техас.

Проєкти Девіда Лінча, які закрив Netflix
Кадр із серіалу "Твін Пікс: Повернення". Hulu

Окремо ширилися чутки, що у новий проєкт Лінча повернеться Лора Дерн, а прем'єру очікували побачити на Каннському кінофестивалі у 2022 році. Така хвиля обговорень створила справжній ажіотаж у ЗМІ, але все стихло, коли сам Лінч спростував ці чутки.

Здавалося, що на цьому історія проєкту закінчилася, але у новій розмові продюсерка Сабріна Сазерленд пролила світло на запитання від фанатів і розповіла, що Лінч планував співпрацювати з Netflix, але з початком пандемії проєкт було скасовано:

"«Незаписана ніч» — це не «Твін Пікс». Це серіал, який планували знімати для Netflix, але скасували, коли почалася пандемія. Завжди є шанс, що ми зможемо повернутися до нього, але поки що Девід насолоджується своєю творчістю та музикою".

Сазерленд також розповіла, що наразі одним із найбільших захоплень Лінча є відновлення каталогу своїх фільмів для CriterionThe Criterion Collection, Inc. — американська компанія з дистрибуції відео для домашнього перегляду, яка займається ліцензуванням, реставрацією та дистрибуцією важливих класичних і сучасних з художнього погляду кінофільмів..

"Він відчуває, що саме він, як режисер, повинен стежити за тим, щоб усе було правильно, а не просто дозволяти дистриб'юторській компанії ухвалювати ці технічні та художні рішення. Він залюбки використовує DolbyVision для своїх кінопроєктів, а також інші нові технічні досягнення для покращення цифрового вигляду, щоб фільм виглядав так, як він має виглядати. Деякі старі DVD зі стандартним звуком зараз не дуже гарні у порівнянні з цим", — розповіла продюсерка.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок