Серіал "1670" на Netflix у топі переглядів в Україні: чим цікава сатира на польську історію

Серіал "1670" на Netflix у топі переглядів в Україні: чим цікава сатира на польську історію

Серіал "1670" на Netflix у топі переглядів в Україні: чим цікава сатира на польську історію
Головні герої серіалу "1670". Фото: Netflix

13 грудня на Netflix вийшов польський серіал "1670" у жанрі мок'юментарі. Лише за декілька днів після прем'єри він опинився на другому місці за популярністю серед серіалів в Україні, більше дивляться лише "Корону".

Петро Катеринич, який викладає професійну сценарну та режисерську майстерність і веде семінар із сучасного фільму в Інституті журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, для Суспільне Культура зробив огляд на новинку. У чому особливість "1670" та чому серіал знайшов відгук в аудиторії — в матеріалі.

Обережно, спойлери.

"1670" серіал Netflix
Кадр із серіалу "1670". Фото: Netflix

В основі 8-серійного серіалу "1670" — історія Яна Павла Адамчевського, якого блискуче зобразив актор Бартломей Топа. Дія серіалу розгортається у 1670 році. Це період, коли суспільно-політичний ландшафт Польщі був настільки ж багатим і різноманітним, як і мрії Яна Павла. Незабаром ми дізнаємося, що амбіції головного героя суперечать його можливостям, створюючи підґрунтя для різних комічних ситуацій.

Ян Адамчевський — шляхтич з амбіціями стати найвідомішим Яном Павлом в історії Польщі. Звичайно, це буде важко зробити, оскільки цьому Янові ще невідомо про майбутнього Папу — Яна Павла ІІ.

Перенесімося до Речі Посполитої у 1670 році. Це конфедерація Польського королівства і Великого князівства Литовського. У середині XVII століття міжнародне становище Польщі було підірване повстанням Богдана Хмельницького у 1648 році, початком польсько-російської війни у 1654 році та шведським вторгненням у 1655 році. Ослаблена держава стала жертвою турецько-татарської навали у 1672 році. Виборним правителем Польщі того часу є магнат Міхал Корибут Вишневецький, а суспільно-політичний ландшафт характеризується владою лінивої й "п'яної" шляхти, яка використовує принцип liberum veto.

Liberum veto — це особливий правовий принцип у Речі Посполитій, який дозволяв будь-якому члену сейму заблокувати рішення, навіть якщо всі інші були за. Це створює атмосферу, де шляхтичі можуть ветувати ідеї, наприклад підвищення податків, зберігаючи статус-кво. Цей принцип комічно висвітили і в серіалі.

"1670" серіал на Netflix
Мартина Бичковська (зліва), Катажина Герман та Бартоломей Топа. Фото: Netflix

Життя головного героя Яна Павла нелегке: на сеймику знову доводиться ветувати ідею підвищення податків, бо трьох відсотків, зрештою, достатньо; прогресивна і розумна донька Анелька (Мартина Бичковська) виступає проти одруження із сином магната; п'яний селянин — який раніше кинув пити, але як же так, не пити в шляхетській Польщі й не давати заробляти шляхетському шинку! — підпалює врожай жита, а селян не можна мотивувати до праці економікою... поступового стимулювання.

Кожен персонаж — від доньки-активістки Яна Павла Анелі, яка палко бореться за соціальні зміни, до його дружини Зофії (Катажина Герман), яка демонструє комічну байдужість до витівок чоловіка, створений з глибиною, що суперечить їхнім ролям у загальній сатиричній картині. Додайте до цього суперництво із сусідом-шляхтичем Анджеєм та конфлікт інтересів у власній родині — і ви отримаєте рецепт для безперервного сміху та періодичних роздумів.

Хто ж головні персонажі серіалу? Ян Павло Адамчевський — центральний персонаж і глава шляхетського роду, який володіє половиною села Адамчиха. Його головна мета — стати найвідомішою людиною в Польщі. Ян зображений дещо невмілим і відверто дурнуватим, часто потрапляє в комічні ситуації через свою необізнаність та помилкові рішення.

"1670" серіал Netflix
Кадр із серіалу "1670". Фото: Netflix

Зофія — дружина Яна. Вона часто замовкає, коли Ян говорить, але поділяє його неприязнь до суперника Анджея. Її готичний образ додає шар гумору до сімейної динаміки, створюючи контраст із буйним характером Яна. Її чуттєвість проявляється у взаємодії з заміжньою жінкою, матір'ю нареченої Станіслава.

Анеля — прогресивна донька Яна і Зофії. Вона активістка, яка переймається соціальними інтересами, зокрема питаннями рівності та зміни клімату (наприклад, підтримує сегрегацію їжі в шинку та просить селян не опалювати оселі щурами). Анеля кидає виклик традиційним нормам і стереотипам, привносячи сучасну перспективу в історичне середовище. Для Мартини Бичковської, яка зіграла Анелю, це другий польський серіал на Netflix за останні три місяці. Наприкінці жовтня вийшли "Абсолютні новачки", де Бичковська зіграла дівчину з аутизмом. Польські медіа пророкують їй початок великої кар'єри.

"1670" серіал на Netflix
Герой Бартоломея Топи та Міхала Сікорського. Фото: Netflix

Станіслав (Міхал Балицький) — старший син Яна і спадкоємець родинного маєтку. Динаміка його характеру всередині сім'ї та його взаємодія з іншими персонажами додають серіалу наративної складності.

Якуб (Міхал Сікорський) — молодший син Яна, представник "стабільної організації з сильною позицією на ринку" — католицького костелу. Якуб — хитрий священник, який заробляє, наприклад, продажем приватної "божої опіки" проти чуми. Його роль у серіалі посилює комедійні та драматичні елементи.

Анджей (у виконанні Анджея Клака) — заклятий ворог Яна. Суперництво між Яном і Анджеєм є важливим сюжетним ключем у серіалі, рушієм більшої частини конфлікту і гумору. Серед другорядних персонажів також трапляються відверто іронічні — наприклад, Богдан (Добромир Димецький), брат Зофії та обіднілий гусар чи "студент селянського обміну за програмою Еразмус" – Мацей (Кирил Петручук), учень коваля та коханий Анелі.

Гумор у "1670" — це гобелен, витканий із сатири, анахронічного гумору та гострої дотепності. Він доповнюється комізмом персонажів, особливо помітним у сміховинно невмілих спробах Яна Павла претендувати на велич і лідерство. Безглуздість та іронія ще більше прикрашають комедійний ландшафт серіалу.

Серіал не соромиться руйнувати "четверту стіну". Окрім того, сатиричні дії персонажів щодо таких питань, як політика, релігія та соціальні норми, хоча й відбуваються в минулому, резонують із сучасною авдиторією, підкреслюючи циклічність суспільних дурниць і тріумфів.

"1670" серіал Netflix огляд
Кадр із серіалу "1670" на Netflix. Фото: Netflix

"1670" викликав неоднозначну реакцію глядачів. Дехто високо оцінив його інноваційний підхід до гумору та оповіді, водночас інші вважають, що він не розкрив свого комедійного потенціалу, посилаючись на відсутність послідовності в гуморі та "наративні прогалини" в різних епізодах. А все-таки це похвальне зусилля в царині історичних комедій, що пропонує унікальний погляд на минулу епоху крізь призму сучасної чуттєвості.

Новий серіал від Netflix — це мок'юментарі: проєкт задуманий як сатира, тому свідомо аісторичний. Це означає, що персонажі розмовляють сучасною мовою, а деякі явища і поведінка оманливо схожі на наші. Перш ніж ви почнете гортати підручник у пошуках історичних неточностей, дозвольте нагадати — це не документальний продукт, а комедійна варіація. Тут варто згадати слова співрежисера серіалу "1670" (спільно з Кордіаном Кондзелею) Мацея Бухвальда:

Це передусім комедія, а комедія об'єднує, а не роз'єднує. Вона закликає до дискусії та багатозначних посмішок одне над одним, над суспільством, яке може дивитися на себе як з любов'ю, так і з критичною дистанцією… Нашою метою є передовсім розважати й давати людям щось цікаве і польське, на міжнародному рівні.

По суті, "1670" — грайлива мандрівка історією, серіал, який має на меті не лише розважати, а й замислитися. Це свідчення позачасовості людської природи, незалежно від того, одягнені ми у вбрання шляхтича XVII століття чи глядача XXI століття. Для тих, хто любить комедії, в яких історичне поєднується з істеричним, "1670" стане подорожжю, в яку варто вирушити. Якщо глядачі підійдуть до неї з розумінням сатиричного задуму і вдячністю за її анахронічний шарм, вони отримають задоволення, яке виходить за межі часу та комедії.

Хоч дія "1670" і відбувається кілька століть тому, проте висміює і критикує не лише абсурдні елементи історії (такі як правління шляхти, експлуатація селян, liberum veto), а й сучасність, зокрема кліматичні зміни, корпорації, ксенофобію та фальшиву побожність. Тому серіал універсальний і потужний. Звісно, не обійшлося й без недоліків. Темп іноді повільний, окремі жарти не зовсім вдалі, а деякі сюжетні рішення передбачувані. Попри це, констатую — комедія вдалася.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок