"Цілуємо руки тим, хто планував напад" — верховний лідер Ірану привітав напад на Ізраїль

"Цілуємо руки тим, хто планував напад" — верховний лідер Ірану привітав напад на Ізраїль

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї привітав напад на Ізраїль
. Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї, 9 січня 2018 року. Фото: Офіс Верховного лідера Ірану через AP.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що Тегеран не причетний до нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль. При цьому він привітав напад ХАМАС на країну.

Про це Хаменеї сказав у вівторок, 10 жовтня, у своїй першій телевізійній промові після нападу, повідомляє Reuters.

Одягнений у палестинську хустку Хаменеї привітав те, що він назвав "військовою і розвідувальною поразкою Ізраїлю".

"Ми цілуємо руки тим, хто спланував напад на сіоністський режим. Цей руйнівний землетрус (атака ХАМАСу — ред.) зруйнував деякі критичні споруди (в Ізраїлі — ред.), які буде нелегко відновити... У цій катастрофі винні дії самого сіоністського режиму", — заявив Хаменеї.

Як відзначає Reuters, Ізраїль вже давно звинувачує правителів Ірану в розпалюванні насильства шляхом постачання зброї ХАМАСу. Тегеран, який не визнає Ізраїль, заявляє, що "надає моральну і фінансову підтримку" угрупованню, яке контролює Сектор Гази.

Раніше представництво Ірану в ООН заявило про непричетність Тегерана до нападу терористичного угруповання ХАМАС на Ізраїль.

Напередодні газета The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела писала, що Іран допомагав палестинському руху ХАМАС спланувати атаку на Ізраїль 7 жовтня.

7 жовтня президент Ізраїлю Ісаак Герцог заявив, що терористи ХАМАС мають покровителів в Ірані.

Що відомо про вторгнення ХАМАС в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїля із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Світові лідери засудили атаку ХАМАС на Ізраїль, зокрема свою солідарність із народом Ізраїля висловили в Європейському союзі та Україні.

Уряд Ізраїлю 8 жовтня підтримав запровадження воєнного стану в країні.

8 жовтня стало відомо, що через бої в Ізраїлі загинули дві громадянки України.

Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

В 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 осіб) і військ з району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, що завершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази.

На початок