З боргами за тепло та з генераторами. Олександрія на Кіровоградщині готується до опалювального сезону

З боргами за тепло та з генераторами. Олександрія на Кіровоградщині готується до опалювального сезону

З боргами за тепло та з генераторами. Олександрія на Кіровоградщині готується до опалювального сезону
. Багатоверхівка в Олександрії. Фото: Суспільне Кропивницький

Всі 19 котелень міста Олександрія на Кіровоградщині готові до опалювального сезону. На випадок відключення електроенергії підготували генератори. Суспільне дізнавалось, коли розпочнуть опалювальний сезон і які мають борги за минулий.

На котельні, яка забезпечує теплом мікрорайон міста, все готове для пуску тепла – говорить директорка підприємства "Теплокомуненерго" Алла Грибачова. Котельня опалює дев’ять багатоповерхівок, три навчальних заклади і бібліотеку.

"Враховуючи зношеність мереж, відключення теплопостачання можуть бути в будь-який момент. Особливо тяжкий в нас початок опалювального сезону, коли ми підключаємо будинки, розповітрюємо систему опалення. Це може тривати місяць-півтора у зв’язку з тим, що господарі деяких помешкань або виїхали, або не хочуть розповітрювати верхні поверхи".

Ця котельня – одна з п’яти автоматизованих, які є в місті. Їх особливість – установка, яка за рахунок спалювання природного газу виробляє електроенергію, тому може працювати і під час блекауту.

Послугу центрального опалення в Олександрії надають 19 котелень, 14 з них для роботи використовують газ, п’ять – працюють на дровах. Споживачами центрального опалення є 21 тисяча 600 абонентів, з них 16 тисяч – населення. За спожите в минулих роках тепло люди заборгували 120 мільйонів гривень. Інші, зокрема, магазини, кафе – майже півтора мільйони гривень. За спожитий газ "Теплокомуненерго" винне 100 мільйонів гривень. За послугу розподілу газу – 44 мільйони. За різницею в тарифах держава заборгувала підприємству 88 мільйонів.

"Ці гроші нам обіцяли частково перерахувати у грудні минулого року, потім – цьогоріч. Така затримка призводить до проблем, наприклад, нарахування пені, штрафів і потребує внесення змін в законодавство".

Зі слів директорки, цей опалювальний сезон відбуватиметься за іншими правилами, ніж торік.

"Згідно ухваленої постанови кабміну, нас зобов’язали відкрити рахунки в казначействі і усі банки, з якими ми уклали угоди, збиратимуть гроші за опалення та перераховуватимуть їм. Казначейство щоденно о 9:30 годині розподілятиме отримані гроші – 65% вони відправляють на газопостачальну компанію, лише 35% –на наш рахунок. При такій ситуації у нас немає можливості сплатити зарплату, за електроенергію, розподіл газу або купувати якісь матеріали".

На випадок блекауту мають 70 генераторів

На випадок надзвичайних ситуацій під час війни в Олександрії мають 70 генераторів – говорить начальник управління житлово-комунального господарства Михайло Сулятицький.

"Ми отримали генератори від спонсорів. Це наше місто-побратим Бат з Англії. Вони поставили нам генератори для лікарень та навчальних закладів міста. Також 30 генераторів привезли з Польщі. Ними ми забезпечили ОСББ, частково комунальні підприємства. Наразі ведуться перемовини і нам обіцяють дати конгенераційні установки, аби на випадок блекауту, ми могли самі виробляти електроенергію, і не зупиняти наше підприємство. Минулого року у нас не було електроенергії протягом півтори доби".

Олександрієць Олександр Богуцький живе в дев’ятиповерхівці. У його квартирі – центральне опалення. Говорить, до можливих відключень електрики готується знову.

"Понабираємо у пляшки воду, є ліхтарі. Все таки маємо надію, що в нас буде тепло. Не знаю, що буде з електропостачанням, чи будуть його відключати, чи ні. Попри все будемо жити, будемо виживати".

Зі слів Михайла Сулятицького, розпочати опалювальний сезон в Олександрії планують з 1 листопада.

На початок