На Кіровоградщині дорожчає цибуля. Які причини та чи вплине новий врожай на ціну

На Кіровоградщині дорожчає цибуля. Які причини та чи вплине новий врожай на ціну

На Кіровоградщині дорожчає цибуля. Які причини та чи вплине новий врожай на ціну
Цибулю на Кіровоградщині вирощують 15 господарств та люди на власних городах. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області дорожчає цибуля. Причини – відсутність умов зберігання та продаж її за кордон. Це загальноукраїнська ситуація, пояснила керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

За даними Державної служби статистики, за останні два тижні цибуля подорожчала на 26% або на три гривні 35 копійок.

За сезон в області збирають 18 тисяч тонн цибулі. Вирощують її 15 господарств та люди на власних городах, розповіла керівниця департаменту агропромислового розвитку. За два роки посівні площі під цибулю на Кіровоградщині збільшились на 300 гектарів.

"Але проблема полягає у зберіганні та недостатності умов для зберігання на промислових овочесховищах".

Ще одним фактором, який вплинув на подорожчання цибулі за останні два тижні є її продаж за кордон, вважає віцепрезидент Асоціації фермерів та землевласників Андрій Кузьмич.

"Дозволили експорт української цибулі, адже у Європі неврожай. Це сезонна тенденція. І, думаю, такої ціни як торік точно не має бути. Якщо порівнювати торішню ціну цибулі й нинішню, то нині цибуля вдвічі дешевша. У цю пору на оптових ринках України вона вже коштувала 25-27 гривень за кілограм".

Андрій Кузьмич прогнозує, що цибуля ще може дорожчати протягом наступного місяця.

Врожай цибулі на Кіровоградщині

На підприємстві у Новоукраїнському районі другий тиждень збирають цибулю. Поле має площу 22 гектари. Попри використання крапельного поливу, двомісячна відсутність дощів вплинула на врожайність, розповіла керівниця бригади Вікторія Кім. Торік мали 80 тонн з гектара. Цьогоріч – 65-70. Зі слів жінки, за цінами слідкує – за два тижні цибуля подорожчала на чверть вартості.

"Хоч і багато насадили цибулі, не всі змогли її до кінця виростити як слід. Немає потрібної якості. Наша оптова ціна – десять гривень за кілограм".

За словами Вікторії Кім, вирощене реалізують на ринках Кіровоградської, Київської та Черкаської областей.

Реалізація цибулі

Цибулю з Новоукраїнського району продають на овочевому ринку Кропивницького.

Представниця підприємства з Новоукраїнського району Тетяна Поставочкіна розповіла, що все вирощене відправляють на продаж одразу після збору.

"У нас ангари є, продукція зберігається, щоб були запаси на зиму. Та більшу частину – відсотків 60 – віддаємо на продаж. За день можемо привезти 10-12 тонн цибулі".

Цибулю на ринку продають по 12 гривень за кілограм. Така ж ціна й у підприємця Олександра Коробка.

"Возив з Дніпропетровської області, зараз привіз з Кіровоградської. Як раніше – по 100-200 кілограмів – нині не беруть. Зазвичай одну-дві сітки".
Олександр Коробко продає цибулю
Олександр Коробко продає цибулю по 12 гривень за кілограм. Фото: Суспільне Кропивницький

Покупчиня Людмила Циганаш вивчає ціни на ринку. Згадує, торік у вересні за кілограм цибулі просили 25 гривень. Цьогоріч вдвічі дешевша, хоча й подорожчала за останні тижні.

На Кіровоградщині дорожчає цибуля. Які причини та чи вплине новий врожай на ціну
Ціна кілограма цибулі на ринках кропивницького коливається в межах 11-13 гривень. Фото: Суспільне Кропивницький

Нині на ринках Кропивницького найдешевша цибуля коштує 11 гривень за кілограм, найдорожча – 13 гривень. У супермаркетах ціна коливається від 11 до 13 гривень 95 копійок за кілограм.

На початок