У Нідерландах прогнозують, що Україна може отримати перші F-16 у 2024 році

У Нідерландах прогнозують, що Україна може отримати перші F-16 у 2024 році

 F-16
. Військовий винищувач F-16 португальських ВПС бере участь в місії НАТО з патрулювання повітряного простору Балтії, 22 травня 2023 року. Фото: AP/Mindaugas Kulbis

Україна може отримати перші винищувачі F-16 через 6-8 місяців, навесні 2024 року. Це залежить від термінів підготовки українських пілотів.

Про це в етері MSNBC сказала міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Вона зазначила, що терміни передавання літаків будуть залежати від навчання українських пілотів.

"Ми не знаємо, скільки часу займе ця підготовка, тому ми оцінюємо в шість-вісім місяців, що дійсно дуже швидко, якщо порівняти з навчаннями, які ми проводимо з нашими пілотами. Але це залежить від багатьох факторів", — сказала Оллонгрен.

За словами міністерки, зараз Нідерланди працюють над навчальним центром у Румунії, який планується запустити якнайшвидше.

"Фактичне постачання літаків почнеться десь наступного року", — сказала вона.

Оллонгрен зазначила, що Нідерланди, а також Норвегія та Данія беруть на озброєння винищувачі F-35, і саме тому можуть передати Україні F-16.

"Ми здійснюємо перехід на F-35, і саме з цієї причини ми можемо поставити F-16, щойно ми здійснимо перехід, те ж саме стосується Норвегії, те ж саме стосується Данії, тож ці речі це потребує часу", — зазначила вона.

Міністерка наголосила, що передавання винищувачів F-16 Україні це не тільки допомога, а також відповідний сигнал Кремлю.

Що відомо про передачу Україні F-16

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і голова уряду Нідерландів Марк Рютте 19 травня оголосили про готовність США схвалити навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати можуть надати згоду на передачу Україні бойових літаків, зокрема F-16, за умови, що вони не застосовуватимуться для ударів по території РФ.

20 травня нідерландський онлайн-сервіс для аналізу в сфері оборони повідомив, що Нідерланди скасували угоду про продаж винищувачів F-16 приватній компанії Draken International.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час саміту G7 підтвердив, що його країна готова надати допомогу в підготовці українських військових пілотів.

Після саміту G7 стало відомо, що США розблокували навчання українських пілотів на винищувачах та постачання авіатранспорту іншими державами.

Американський президент Джо Байден підтвердив намір США навчати українських пілотів на F-16, проте зауважив, що Київ пообіцяв не застосовувати літаки для ударів по російській території.

22 травня речник Держдепу США Метью Міллер заявив, що постачання Україні винищувачів F-16 є пріоритетом. Реалізовувати відповідний план партнери України розпочнуть у найближчі місяці.

Наступного дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вказав, що західні союзники визначатимуть індивідуально, коли починати навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

20 серпня прем'єрка Данії Метте Фредеріксен заявила, що країна планує відправити Україні 19 літаків F-16, перші шість — ближче до Нового року.

Зеленський повідомив, що Нідерланди нададуть 42 літаки. Літаки відправлять після того, як будуть виконані умови, серед яких забезпечення необхідної інфраструктури та завершення навчання пілотів.

На початок