Данія надасть Україні 19 літаків F-16 — прем'єр-міністерка країни

Данія надасть Україні 19 літаків F-16 — прем'єр-міністерка країни

Важливо
Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен
. Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен. Фото: Getty Images

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що її країна надасть Україні 19 винищувачів F-16.

Про це очільниця данського уряду сказала під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

За її словами, Данія планує відправити в Україну перші шість літаків F-16 із заявлених 19 ближче до Нового року.

"Щодо конкретних запитань: коли ми плануємо доставити ці літаки. Ми зараз продовжуємо процес скринінгу, невдовзі він починається, тож сподіваюся, ближче до Нового року перша група літаків залишить данську землю і направиться в Україну. Близько шести з них", – сказала Метте Фредеріксен.

Також вона висловила сподівання, що наступного року з Данії до України попрямують ще вісім літаків, а згодом – ще п’ять.

"Ми це зробимо якомога швидше. Нам потрібні всі необхідні технічні деталі, всі навички, бути підготовленими як найкраще, і тоді ми будемо готові", – зазначила прем'єрка уряду. Данії й додала, що тренуються і готуються до навчання в Данії понад 70 військових з України.

Президент Володимир Зеленський анонсував свій візит у Данію одразу після відвідання Нідерландів.

20 серпня Президент України Володимир Зеленський разом з першою леді Оленою Зеленською сьогодні прибули з офіційним візитом до Нідерландів.

18 серпня міністри закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен та Нідерландів Вопке Гукстра підтвердили отримання від США схвалення на передачу Україні винищувачів F-16 після закінчення навчань льотчиків.

Що відомо про передачу Україні західних винищувачів

19 травня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і голова уряду Нідерландів Марк Рютте оголосили про готовність США схвалити навчання українських пілотів на винищувачах F-16. До "авіаційної коаліції" приєднаються і Бельгія та Данія.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати можуть надати згоду на передачу Україні сучасних бойових літаків, зокрема F-16, якщо ті не застосовуватимуться для ударів по території РФ.

21 травня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час саміту G7 підтвердив готовність надати допомогу в підготовці українських військових пілотів.

Після саміту G7 стало відомо, що США розблокували навчання українських пілотів на винищувачах та постачання авіатранспорту іншими державами.

Байден підтвердив намір США навчати українських пілотів на F-16, але зауважив, що Київ пообіцяв не застосовувати їх для ударів по території РФ.

На саміті G7 обговорили з партнерами підготовку українських пілотів утім про повноцінну передачу машин говорити зарано, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

22 травня речник Держдепу Метью Міллер заявив, що постачання Україні винищувачів F-16 є пріоритетом для США та інших союзників. Реалізовувати відповідний план партнери розпочнуть у найближчі місяці.

23 травня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що західні союзники України визначатимуть індивідуально, коли починати навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

На початок