Зеленський обговорив перспективи поновлення зернової угоди з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем

Зеленський обговорив перспективи поновлення зернової угоди з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем

Президент Володимир Зеленський зустрівся з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем
. Президент Володимир Зеленський зустрівся з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, 20 вересня 2023 року, Нью-Йорк. Фото: Олександр Брамський/Суспільне

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррешем у межах участі в загальних дебатах 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Про це повідомили в Офісі глави держави.

Зеленський подякував ООН за зусилля з мінімізації наслідків повномасштабної російської агресії та висловив сподівання на подальшу активну допомогу в оперативному реагуванні на нагальні потреби українців в гуманітарній сфері.

Сторони обговорили перспективи поновлення роботи Чорноморської зернової ініціативи.

Президент також подякував Антоніу Гутеррешу за підтримку зусиль України із забезпечення стабільності продовольчих ринків та експорту.

Глави держави привернув увагу Генерального секретаря ООН до використання державою-агресором іранських безпілотників для атак на портову та агропромислову інфраструктуру України.

Що відомо про вихід РФ із зернової угоди

Росія 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН заперечення щодо продовження "зернової угоди" і заявила, що без її участі угода припиняє дію 18 липня. Це зокрема передбачає, що Москва відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря.

В ООН підтвердили отримання від Москви повідомлення про припинення участі в Чорноморській зерновій ініціативі.

Згодом президент Володимир Зеленський повідомив, що направив офіційні листи президенту Туреччини Ердогану та генсеку ООН Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу "зернової угоди" або її аналога в тристоронньому форматі.

Як заявили у Міноборони РФ ввечері 19 липня, з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться РФ як потенційні перевізники військових вантажів.

20 липня у Міноборони України попередили, що з 00:00 21 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що перебувають на тимчасово окупованій Росією території, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

15 вересня з порту Одеси вийшов балкер PUMA. Він став п'ятим судном, що скористалося тимчасовим коридором. 4 вересня чотири судна, які вийшли з портів Одещини, вже пройшли шлях морського гуманітарного коридору.

Тимчасовий коридор почав діяти з 8 серпня й першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ.

На початок