Майже третина українців обрали б "Слугу народа" попри падіння рейтингів

Майже третина українців обрали б "Слугу народа" попри падіння рейтингів

Опитування
Майже третина українців обрали б "Слугу народа" попри падіння рейтингів
. УНІАН

Майже 30% опитаних Фондом "Демократичні ініціативи" проголосували б "за" пропрезидентську партію "Слуга народу" на виборах до Верховної ради, якби вони відбулися найближчої неділі.

"Пропрезидентська партія "Слуга народу" попри падіння своїх рейтингів залишається одноосібним лідером електоральних симпатій: якби вибори до парламенту відбулись у цю неділю, за неї готові проголосувати майже 30% виборців, які визначились зі своїм голосом і пішли би на виборчі дільниці", — йдеться в результатах опитування.

Згідно з ними, дещо зросла кількість прихильників "Опозиційної платформи — "За життя": нині за неї готові проголосувати майже 22% виборців. На третьому місці "Європейська солідарність" – трохи менш як 16%16%. До парламенту також пройшла б "Батьківщина" – понад 11%.

Соціологи кажуть, що трохи нижче прохідного бар’єра набирає "Сила і Честь" – 4,6%. Інші партії, як от "Радикальна партія Ляшка", "партія Шарія", "Свобода" та "Голос" розмістилися значно нижче виборчого бар’єра і на сьогодні не претендували б на потрапляння до Верховної ради.

Результати опитування
Результати опитування. Демініціативи

Крім того, у голосуванні за партії є чіткі регіональні та вікові відмінності. У фонді стверджують, що "Слуга Народу" значно більше голосів здобуває серед молодших респондентів – 6 із 10 її виборців молодше 40 років.

"На противагу "ОПзЖ" має "пенсіонерський" характер. 7 із 10 виборців "ОПзЖ" старші 50 років, а майже половина – старші 60 років. Половина зі всіх виборців "ОПзЖ" проживає у східному регіоні", — кажуть соціологи.

Натомість "Євросолідарність" має кардинально іншу картину – практично всі виборці цієї партії проживають на заході та у центрі країни, а на сході та півдні живе менш як 14% усіх тих, хто збирається голосувати за цю партію.

Довідка. Опитування проводилося 14-19 серпня серед 2018 респондентів на підконтрольній території України за фінансування проєкту МАТРА посольства Королівства Нідерландів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Що відомо

  • Половина опитаних Київським міжнародним інститутом соціології вважають, що необхідно провести позачергові вибори до Верховної ради у 2021 році.
  • Уперше кількість українців, які схвалюють заяви та дії Володимира Зеленського, виявилась меншою за кількість громадян, незадоволених його діяльністю на посаді президента.
  • Якби президентські й парламентські вибори відбулися найближчим часом, до Верховної ради все одно б у більшості пройшла партія "Слуга народу", а Володимир Зеленський став президентом, хоча і з менш упевненою перемогою, аніж у 2019 році.
На початок