Опитування про корупцію в уряді та ОВА. У Фонді "Демініціативи" пояснили, чому ставили саме таке питання

Опитування про корупцію в уряді та ОВА. У Фонді "Демініціативи" пояснили, чому ставили саме таке питання

Ексклюзивно
ОПУ
. Офіс президента. Фото: ОПУ

У Фонді "Демократичні ініціативи" вважають максимально коректним питання: "Чи погоджуєтеся ви з твердженням, що президент несе повну відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях" у своєму опитуванні.

Про це у коментарі Суспільному сказав виконавчий директор Фонду Демократичні ініціативи Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

Пояснюючи, чому питання сформульоване саме таким чином Бурковський зазначив, що соціологи відштовхуються "від реалій життя, від Конституції".

"Зараз у нас воєнний стан в країні, президент згідно з Конституцією, законодавством є Верховним Головнокомандувачем і він очолює виконавчу владу. Коли призначаються міністри, Верховна Рада фактично формально лише затверджує рішення про звільнення і призначення міністра. Так, як це було з міністром оборони нещодавно, було рішення що відставка, в парламенті ніхто не ставив під сумнів, ніхто не ставив запитань, чому один міністр іде, а інший призначається, тобто не відбувалося навіть розбору кандидатур", — сказав він.

Директор ФДІ зазначив, що так було щодо інших міністрів, яких президент звільнив після початку повномасштабної агресії.

"Тому, що це його повноваження як Верховного Головнокомандувача. Те саме з військовими адміністраціями. Їх призначає президент. То хто ж несе відповідальність за цих людей і їхні вчинки? Ми не поставили питання корупція і крапка. Корупція в уряді і військових адміністраціях. Формулювання максимально конкретне. Людей питають чи несе президент пряму відповідальність в уряді та військових адміністраціях, які напряму йому підпорядковані, це його відповідальність", — сказав Бурковський.

За його словами, якщо брати вибірку, молодь віком 18-20 років вони менш критично реагують на це питання, ніж люди старшого віку.

Директор Фонду також пояснив, що найбільше респондентів повністю або скоріше погодилися з твердженням, що президент несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях у Запорізькій, Харківській і Дніпропетровській областях.

"Відбувається відбір респондентів за триступеневою вибіркою. Спочатку випадковим методом обираються у різних регіонах населені пункти, сільські і міські, і які не є тимчасово окупованими, і де не ведуться активні бойові дії", — сказав він.

За словами Бурковського, опитування проводили у Херсоні та більшій частині Херсонщини. В Донецькій області не проводяться опитування, як і в деяких районах Харківської і Запорізької областей. Але в Харкові і Запоріжжі опитування проводилися.

"Далі коли випадковим чином вибрані населені пункти, потім по цих населених пунктах розподіляються квоти, скільки чоловіків і жінок, якого віку і в яких населених пунктах треба опитати. На третьому етапі випадковим чином, в населеному пункті обираються вулиці, на яких буде проводитися опитування. І далі на вулиці випадковим чином обираються будинки. Ці інтерв'ю проводяться за місцем проживання", — пояснив директор ФДІ.

Після того як збираються всі дані, за його словами, проводиться перевірка — береться близько 10% вибірки, і керівники мереж телефонують, чи справді людей опитали і чи справді в людей брали такі інтерв’ю.

Своєю чергою у КМІС заявили, що заклик до президента стосовно боротьби із корупцією не означає зниження та кризу його підтримки серед громадян. При цьому "відповідальність" за корупцію не тотожна "причетності" до неї.

Що відомо про опитування Фонду "Демократичні ініціативи" і реакцію представників влади

Напередодні Фонд "Демократичні ініціативи" опублікував результати опитування, згідно з яким станом на початок липня 78% опитаних вважали, що президент несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях. Не погоджувалися з цим твердженням 18% опитаних.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія назвав дослідження маніпулятивним і зазначив, що "з нового року країна має перейти на "бюджет війни" — де більше не буде витрат на ці речі, тільки оборона та тільки зброя".

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав "дуже дивними" результати опитування Фонду "Демократичної ініціативи", в саме опитування "схожим на цілеспрямовану атаку".

На початок