За результатами розмови з Путіним відбудуться контакти Ердогана з Зеленським — Кулеба

За результатами розмови з Путіним відбудуться контакти Ердогана з Зеленським — Кулеба

Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. AP

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що за результатами розмови Ердогана з Путіним відбудуться контакти між президентами Туреччини та України і вони обговорять, про що йшлося в Сочі.

Про це він сказав на пресконференції, передає кореспондентка Суспільного.

Він зазначив, що зустріч Ердогана і Путіна у Сочі без участі України, це не значить, що вони говорять без України.

"Україна — це, як тінь батька Гамлета, ми завжди присутні. Мій колега пан Хакан Фідан був в Києві, ми мали дуже прикметні розмови, потім він поїхав в Москву, ми абсолютно розуміємо загальну логіку обговорення. Наша позиція дуже проста — Чорноморська зернова ініціатива має бути відновлена, друге, вона має бути відновлена не шляхом виконання забаганок і шантажу РФ, тому що ніяких правових політичних підстав для виходу з угоди в росіян не було", — сказав він.

За словами міністра, якщо зараз іти Росії на поступки, вони повернуться і через місяць знову вийдуть і висунуть нові вимоги.

"І третє, паралельно, зважаючи на те, що Росії вірити не можна, потрібно розвивати альтернативні морські коридори до Чорноморської зернової ініціативи. Що Україна успішно робить, і ви знаєте про кораблі, які вийшли", — сказав Кулеба.

Він переконаний, що за результатами розмови Ердогана з Путіним відбудуться контакти між президентами Туреччини та України.

"Між президентом Зеленським і президентом Ердоганом довірливі відносини, я переконаний, що за результатами розмови з Путіним відбудуться контакти між президентом Ердоганом і президентом Зеленським, вони детально обговорять, про що йшлося і до чого домовилися, якщо домовилися, в Сочі", — сказав Кулеба

Глава МЗС вважає, що навіть повернувшись в Чорноморський зерновий коридор, РФ все одно саботуватиме його функціонування.

"Замість десяти кораблів інспектує 2-3. Навіть, якщо вийдуть і скажуть, що ми повертаємося (до "зернового коридору", — ред.), то всередині, можуть просто смикати за струни і гальмувати його функціонування. Саме тому Україна наполягає на тому, що потрібно розвивати альтернативний коридор", — сказав він.

За словами Кулеба, технічна можливість для цього є, лише треба зміцнити додатково безпекову можливість.

"Ми вже показали, що це працює, ми бачимо, як з’являються країни, які виявляють інтерес до того, щоб допомогти нам в організації з функціонування цього коридору на стабільній основі", — сказав міністр.

Він також зазначив, що Україна негативно реагуватиме, якщо для відновлення зернової угоди для Росії ООН домагатиметься скасування деяких санкцій.

"ООН сама по собі санкції не запроваджує, але правда в тому, що ООН підписала меморандум з РФ, і там написані якісь речі, і ООН намагається допомогти іншим суб’єктам. Але ж там маячня", — сказав Кулеба.

За словами міністра, йдеться не про санкції, а про конкретні бізнес-інтереси конкретних російських чиновників, високопосадовців з найближчого кола Путіна.

"Не треба нікого дурити, що ми, роблячи це, турбуємося про африканця, який буде купувати дешевший хліб, або взагалі матиме до нього доступ. Конкретно розв'язуючи проблему "Россельхозбанку" люди допомагають людині Х в оточені Путіна відновити доступ до кешу. От і вся історія, все інше — це намагання кимось зманіпулювати", — заявив він.

Що відомо про вихід РФ із зернової угоди

Росія 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН заперечення щодо продовження "зернової угоди" і заявила, що без її участі угода припиняє дію 18 липня. Це зокрема передбачає, що Москва відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря.

В ООН підтвердили отримання від Москви повідомлення про припинення участі в Чорноморській зерновій ініціативі.

Згодом президент Володимир Зеленський повідомив, що направив офіційні листи президенту Туреччини Ердогану та генсеку ООН Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу "зернової угоди" або її аналога в тристоронньому форматі.

Як заявили у Міноборони РФ ввечері 19 липня, з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться РФ як потенційні перевізники військових вантажів.

20 липня у Міноборони України попередили, що з 00:00 21 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що перебувають на тимчасово окупованій Росією території, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

На початок