День Незалежності, український десант висадився в Криму і вивісив там національний стяг. 547 день війни. Онлайн

День Незалежності, український десант висадився в Криму і вивісив там національний стяг. 547 день війни. Онлайн

Оновлюється
День Незалежності, український десант висадився в Криму і вивісив там національний стяг. 547 день війни. Онлайн
. Жінка позує для фотографій з українським прапором в руках поруч зі знищеною російською бронетехнікою, виставленою на Хрещатику в День незалежності України, 24 серпня 2023 року. Photo by ROMAN PILIPEY/AFP via Getty Images

24 серпня — 547 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Зранку 24 серпня біля населеного пункту Маяк в тимчасово окупованому Криму відбувся бій за участю плавзасобів та авіації. У ГУР повідомили, що в рамках спецоперації відбулась висадка особового складу на території півострова, цілі досягнуто, втрат серед особового складу немає.
  • Україна святкує День Незалежності. 32 роки тому, 24 серпня 1991 року Верховна рада ухвалила Акт проголошення незалежності України та від'єднання від СРСР.
  • У ніч на 24 серпня російські війська атакували Дніпро. Руйнувань зазнав транспортний об'єкт. Пошкоджені також банк, заправка, готель, агрофірма, виробництво меблів, адмінбудівля, 15 кіосків, два житлові будинки, 3 автобуси та кілька авто, контактна тролейбусна мережа, водо- і газогони. Внаслідок атаки поранені семеро людей – троє чоловіків та четверо жінок, від 32 до 55 років. Здебільшого у них рвані рани та осколкові поранення. Шістьох госпіталізували в стані середньої тяжкості.
  • РосЗМІ повідомили, що у Росії розбився приватний літак на борту якого був лідер ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Офіційно влада РФ цю інформацію не підтвердила. Водночас Telegram-канали ПВК "Вагнер" повідомили про смерть Пригожина та опублікували низку погроз на адресу Кремля.
  • Володимир Зеленський заявив, що із Нідерландами досягнуто домовленості про надання Повітряним силам 42 винищувачі F-16. Глава держави пояснив, що на 18 з них будуть навчатися українські пілоти, а коли тренування закінчаться — Україна отримає ці винищувачі.
  • 23 серпня у Києві відбувся третій саміт Кримської платформи. За його підсумками президент Зеленський зауважив, що повернення Криму до складу України буде відбуватися "не лише дипломатичним шляхом". Він також зазначив, що низка компаній міжнародного, національного, локального рівнів готові зайти в Крим і працювати одразу після деокупації.
  • Військовослужбовці 47 окремої механізованої бригади встановили прапор України в Роботиному на Запоріжжі.
  • Сили оборони завдали удару по літаку РФ у Чорному морі поблизу острова Зміїний. За даними розвідки, російський літак спробував атакувати українські судна, натомість випущена з бойового катера України ракета пошкодила російський борт, він був змушений відлетіти.

Армія РФ зруйнувала медичну амбулаторію у Комишанах поблизу Херсона

Російська армія близько 04:00 24 серпня вдарила по Комишанах — передмістю Херсона. Зруйнувала медичну амбулаторію, розташовану у селищі. Про це в Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Пошкоджені два кабінети, стеля, система водопостачання, вщент зруйнований дах, йдеться в повідомленні. Медичний заклад не працював, був законсервований, тому загиблих та поранених немає, повідомили в ОВА.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 547 дня війни. Нову хроніку 25 серпня — читайте тут.

У Одесі пролунали вибухи. У командуванні Повітряних Сил ЗСУ повідомили про роботу ППО над містом.

У Запоріжжі знову пролунав вибух, передають наші кореспонденти.

Фінляндія вивчає виробництво власної бронетехніки в Україні

У відповідь на прохання президента Володимира Зеленського Фінляндія починає вивчати можливість виробництва на території України власної бронетехніки, зокрема БТР Patria.

Про це повідомила міністерка закордонних справ Еліна Валтонен під час пресконференції 24 серпня, передає Yle.

"Ми оцінюємо всі можливості, за допомогою яких можемо підтримати Україну", - зазначила глава фінського МЗС.

Валтонен зауважила, що Гельсінкі взагалі зацікавлені у стимулюванні оборонної промисловості в Європі.

Своєю чергою міністр оборони Антті Хяккянен висловив думку, що у Фінляндії й України "є можливості для співпраці".

В Севастополі чути вибухи, окупанти повідомляють про військові навчання

В окупованому Севастополі чути вибухи, окупаційний "губернатор" Развожаєв повідомляє про навчання на полігоні в Козачій бухті.

Після 21 вечора в окупованому Севастополі було чути вибухи, повідомив Суспільному Крим місцевий житель.

"У мене чути, ніби килими періодично вибивають" - сказав очевидець.

Єрмак обговорив із Салліваном першочергові оборонні потреби України

Керівник Офісу президентаАндрій Єрмак поспілкувався телефоном із радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном. Зокрема, сторони обговорили першочергові оборонні потреби України.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента України.

Андрій Єрмак поінформував Джейка Саллівана про актуальну ситуацію на фронті та дії Сил оборони із метою звільнення територій України. Також сторони обговорили першочергові оборонні потреби України.

Керівник ОПУ подякував за лідерство США в коаліції винищувачів та рішення, які дали змогу розпочати процес навчання українських пілотів на винищувачах F-16 та відкривають шлях до отримання Україною цих бойових літаків.

Авіакатастрофа літака Пригожина: Путін заявив, що "висловлює співчуття сім'ям загиблих"

Президент Росії Володимир Путін заявив, що "висловлює співчуття сім'ям загиблих" у авіакатастрофі літака, на борту якого перебував засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин.

Про це керівник Кремля повідомив під час зустрічі з ватажком так званої "ДНР" Денисом Пушиліним.

Путін також зазначив, що знав Пригожина "дуже давно" й назвав того "людиною складної долі". Окрім цього, він підтвердив те, що засновник ПВК "Вагнер" 23 серпня повернувся з Африки до РФ.

Амбасадор UNITED24 привітали Україну з Днем Незалежності

Амбасадори UNITED24 Кетрін Винник, Скотт Келлі, Мішель Азанавічус, Лієв Шрайбер, Іванна Сахно, Міша Коллінз, Андрій Шевченко, Олександр Усик, а також актор Марк Стронг, які регулярно допомагають Україні, привітали українців знаковим віршем Володимира Сосюри.

ООН: Через війну в Україні загинуло понад 9 тисяч цивільних, з яких — 545 діти

Заступник Генсека ООН Розмарі ДіКарло заявив, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВПКЛ) підтвердило загибель щонайменше 9 444 тисяч цивільних осіб, у тому числі 545 дітей через повномасштабну війну РФ проти України.

Про це Розмарі ДіКарло сказав під час засідання Ради безпеки ООН.

"УВКПЛ підтвердило загибель щонайменше 9444 тисяч цивільних осіб, у тому числі 545 дітей, 1156 дітей отримали поранення. Реальні цифри, ймовірно, набагато вищі. За деякими оцінками, загальна кількість убитих цивільних осіб і військовослужбовців обох сторін становить півмільйона, і кінця цій війні, яка була розпочата всупереч принципам Статуту ООН і міжнародного права, не видно", — сказав заступник Генерального секретаря ООН.

Він додав, що після виходу Росії із "зернової угоди" 17 липня, бойові дії лише "загострилися".

"Напади на зернові об'єкти можуть мати далекосяжні глобальні наслідки. Вони загрожують звести нанівець прогрес, досягнутий у зміцненні продовольчої безпеки за останній рік. Це може стати катастрофою для 345 мільйонів людей, які вже відчувають гостру нестачу продовольства в усьому світі", — сказав Розмарі ДіКарло.

Також, за його словами, станом на сьогодні ООН підтвердила 173 випадки сексуального насильства, пов’язаного з війною, щодо 112 чоловіків, 57 жінок і чотирьох дівчат. Своєю чергою Міжнародна незалежна комісія з розслідування ситуації в Україні заявила, що такі випадки сексуального насильства можуть вважатися воєнними злочинами.

"Ми шкодуємо, що ООН досі не має необхідного доступу для перевірки тверджень про порушення проти дітей на підконтрольній росіянам території України або в самій Російській Федерації, включно з дітьми, яких ймовірно вивезли в Російську Федерацію з України", — сказав він і додав, що ООН також стурбоване можливим впливом на цивільне населення обстрілів російських прикордонних населених пунктів і атак безпілотників у глибині Росії.

"Напади на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру, де б вони не відбувалися, є невиправданими та суворо забороненими міжнародним правом", — підкреслив заступник генсека ООН.

Посол України в Ізраїлі закликав країну підтримати "формулу миру"

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук закликав країну долучитися до підтримки української "формули миру".

Про це Євген Корнійчук заявив під час урочистого вечора, присвяченого 32-й річниці Незалежності України, повідомляє пресслужба посольства України в Ізраїлі у Facebook.

"Посол зазначив, що мир в Україні можливий за консолідованої підтримки міжнародних друзів та партнерів, а також закликав Ізраїль долучитись до української "формули миру", — йдеться у повідомленні.

Євген Корнійчук також подякував організаціям та громадським діячам, які допомагають українцям протистояти російській агресії.

Норвегія передасть Україні F-16

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре під час зустрічі із президентом Володимиром Зеленським підтвердив, що країна також передасть Повітряним силам F-16, передає кореспондентка Суспільного. Точну кількість літаків очільник уряду Норвегії не озвучив, але відомо, що 2 винищувачі нададуть одразу для навчання. Також Стьоре заявив, що Норвегія продовжить підтримувати енергетичну інфраструктуру України.

Угорщина проситиме ЄС продовжити заборону на імпорт українського зерна

Угорщина хоче, щоб заборона ЄС на продаж українського зерна на внутрішньому ринку була продовжена в п’яти країнах-членах Євросоюзу після 15 вересня.

Про це на брифінгу заявив глава апарату прем'єр-міністра Угорщини Гергелі Гульяс, повідомляє Reuters.

"Угорщина проситиме ЄС продовжити заборону з 16 вересня", — сказав Гергелі Гульяс і додав, що Угорщина готова знову запровадити національну заборону на імпорт, якщо Євросоюз не продовжить цю міру.

Рада у першому читанні прийняла закон про посилення соцзахисту військових, поліцейських та рятувальників

Верховна рада України у першому читанні прийняла законопроект №9638, який передбачає посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та рятувальників.

Під час спецоперації ГУР в Криму українські військові ліквідували особовий склад та пошкодили техніку окупантів

В результаті спецоперації ГУР за ВМСУ біля населеного пункту Маяк в окупованому Криму, українські військові пошкодили чотири швидкохідні катери та знищили щонайменше 30 росіян.

Про це Суспільному Крим повідомив речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

Згідно інтерактивної карти військових об’єктів Криму, саме у селі Маяк знаходиться база 3-го радіотехнічного полку у складі радіотехнічних військ Повітряно-космічних сил РФ. Також на тарханкутському півострові розташований радіолокаційний вузол РЛК "Небо-М" та РЛС "Каста-2Е2". По периметру підготовлено позиції для ППО.

Кулеба та інші очільники МЗС "заспівали" гімн України в соцмережі

До допису очільника українського МЗС Дмитра Кулеби у мережі Х (колишній Twitter) доєднались колеги з Ісландії, Естонії, Нідерландів та Литви. Раніше вони окремо привітали Україну з Днем Незалежності.

Буданов: унаслідок операцій на російських аеродромах знищено два Ту-22

Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов в інтерв'ю Радіо Свобода Крим.Реалії розповів, що всього у повітряних операціях проти України беруть участь 436 російських літаків.

"Це багато. Але якщо ви спитаєте, скільки серед них Ту-22, то це одиниці будуть. Ту-22 у них справних лишалося близько 31, тепер 29 – і мінус два ще тих, які на ремонті перебуватимуть, тобто 27. Тобто не так багато тих, які насправді літають", – сказав Буданов.

За його словами, під час операцій на російських військових аеродромах Сольці (Нижегородська область) і Шайковка (Калузька область) повністю знищені два літаки, ще два пошкоджені. Буданов додав, що уражені літаки відремонтують.

Київ — повітряна тривога.

Литва надсилає черговий пакет військової підтримки Україні на 41 млн євро

З нагоди річниці незалежності України Литва надсилає черговий пакет військової підтримки на 41 млн євро, і він містить боєприпаси Carl Gustaf, гвинтівки, радіолокаційні комплекси морського спостереження, боєприпаси калібру 5,56 мм, генератори, антидронні системи та ін. Україні також будуть передані пускові установки для ракетних комплексів NASAMS.

"Внесок Литви у боротьбу за свободу України вже становить мільйони боєприпасів і тисячі одиниць зброї, а отримана віддача — це цінні уроки та зміцнення оборони Литви. Литва продовжує безперервну підтримку України, яка сьогодні святкує 32-у річницю своєї незалежності, а загальна сума військової підтримки України з початку війни вже перевищила півмільярда євро", – заявив міністр національної оборони Арвідас Анушаускас.

Табір ПВК "Вагнер" під Осиповичами демонтують — Білоруський Гаюн

Про це повідомляє моніторинговий сервіс Білоруський Гаюн.

Станом на 23 серпня з 273 наметів було розібрано вже 101, або одну частину польового табору. Це означає, що табір міг зменшитися на майже 2 000 осіб (по 20 осіб на намет). Повідомляється, що розбір наметів почався імовірно 1 серпня.

Майстриня із Запоріжжя власноруч відшиває стяги України для військових

Як повідомили у пресслужбі Запорізької міської ради, жителька Запоріжжя Оксана відшиває прапори України вже півтора року. За її словами, це доволі кропітка робота: спочатку декілька днів працює над викройкою, а потім починає шити.

"За тиждень на пошиття прапорів йде близько 30 метрів матеріалу", – зазначають у повідомленні.

Українські стяги комплектують до маскувальних сіток. Волонтери називають ці прапори –"Прапорами Перемоги". Натомість військові дарують бойові прапори із підписами солдат, офіцерів та інші речі. Є стяги, що побували в запеклих боях.

Зеленський про спецоперацію ГУР в Криму: З нашого боку жертв немає

"Зарано говорити про звільнення Криму. Детальна доповідь буде у мене від генерала Буданова. Так, це наші хлопці. З нашого боку жертв немає. Це гарна новина. Принаймні це, що я міг обговрити телефоном із Будановим по телефону", — сказав президент Зеленський під час пресконференції з президентом Португалії Марсело Ребелу де Соуза, передає кореспондент Суспільного.

Раніше повідомлялося, що у тимчасово окупованому Криму спецпідрозділи на плавзасобах висадились на берег в районі населених пунктів Оленівка і Маяк, а на півострові замайорів український прапор.

Зеленський про смерть Пригожина: Ми не маємо відношення до цієї ситуації

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час пресконференції з президентом Португалії Марсело Ребелу де Соуза, передає кореспондент Суспільного.

"Коли Україна звертались до країн світу, щодо літаків ми не це мали на увазі. Скажу відверто, ми мали інше на увазі, хотіли підтримки, хоча це в якомусь сенсі точно допоможе. Ми не маємо відношення до цієї ситуації, це точно. Я думаю всі усвідомлюють хто має відношення", — зазначив Зеленський.

"Смуги солідарності" дозволили перевезти понад 40 мільйонів метричних тонн сільськогосподарської продукції — Стано

Про це офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано заявив у інтерв'ю Суспільному.

"Смуги солідарності" були дуже успішними, вони дозволили перевезти понад 40 мільйонів метричних тонн сільськогосподарської продукції, переважно зерна, також сільськогосподарської продукції, але переважно зерна. І ця цифра зростає, тому що смуги солідарності все ще працюють. Дуже важливо бачити, що "смуги солідарності" дозволили експортувати більше, ніж за допомогою Чорноморської зернової ініціативи", — зазначив Стано.

День Незалежності України, ГУР висадило десант у тимчасово окупованому Криму. 547 день війни. Онлайн
Фото: Скріншот Суспільне

Утім, він додав, що ці дві ініціативи за відсутності нормального судноплавства в Чорному морі є лише тимчасовим рішенням.

"Ми намагаємося робити все можливе, тому що це допомагає Україні і це допомагає людям в усьому світі, які залежать від імпорту української сільськогосподарської продукції. Тому ми також думаємо про інші способи, як ми можемо підтримати Україну, як ми можемо збільшити обсяги постачань, як ми можемо знизити вартість, як ми можемо збільшити швидкість та ефективність", — сказав дипломат.

Бербок: Ми знаємо цю закономірність путінської Росії — смерті та сумнівні самогубства

Про це міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Киргизької Республіки Жеенбеком Кулубаєвим у Берліні.

Коментуючи падіння літака Пригожина, вона сказала, що досі незрозуміло, що саме сталося.

"Звичайно, не можна покладатися на офіційні заяви Росії, але те, ми знаємо, що нам неодноразово брехав Кремль протягом принаймні півтора років, і тому так і є. Не випадково весь світ одразу дивиться на Кремль, коли знеславлена екс-довірена особа Путіна раптово падає з неба через два місяці після того, як він спробував підняти повстання", — додала Бербок.

Вона наголосила, що диктаторська система влади, що побудована на насильстві, знає лише насильство, всередині своєї країни та за кордоном: "Ми знаємо цю закономірність путінської Росії — смерті та сумнівні самогубства, падіння з вікон, які зрештою залишаються непоясненими".

СБУ затримала агента рф, який "готував" обстріл київських ТЕЦ

Зловмисником виявився директор департаменту однієї із столичних страхових компаній, якого російська воєнна розвідка дистанційно завербувала, повідомляє СБУ.

Прикриваючись веденням страхового бізнесу, посадовець ініціював особисті зустрічі з керівниками київських енергогенеруючих підприємств під приводом укладення договорів страхування. Але насправді він використовував цю "тему" як привід, щоб дізнатися максимум інформації про факти та наслідки російських "прильотів" по українських об’єктах критичної інфраструктури.

Під час обшуку у затриманого було виявлено мобільний телефон, який він використовував у розвідувально-підривній діяльності на користь РФ. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Португалія готуватиме українських пілотів та інженерів на F-16 — Зеленський

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час пресконференції з президентом Португалії Марсело Ребелу де Соуза, передає кореспондент Суспільного.

"Португалія є учасницею нашої танкової і авіаційної коаліції. Сьогодні Португалія підтвердила готовність долучитися до підготовки українських пілотів та інженерного складу на літаках F-16", — наголосив Зеленський.

H&M планує поступово відновити роботу магазинів в Україні

Про це повідомляється на сайті компанії.

"H&M Group тимчасово закрила свої магазини в Україні з 24 лютого 2022 року. Компанія веде тісний діалог з партнерами та владою і тепер планує поступово відновити роботу більшості своїх магазинів в країні з листопада 2023 року", — зазначається у повідомленні.

Представники компанії планують співпрацювати з місцевими організаціями та підтримувати Україну в процесі відновлення: "Оскільки H&M Group продовжує стежити за розвитком подій у країні, ведеться підготовка до повторного відкриття більшості магазинів H&M, де це можливо. Безпека колег і клієнтів завжди буде на першому місці".

На Сході гаряче на Куп‘янському та Лиманському напрямку — Маляр

Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, ситуація на сході залишається складною.

"На Куп‘янському напрямку ворог не полишає спроб наступати. Продовжує здійснювати численні обстріли, намагаючись вразити інфраструктуру. Тривають бої. Наші бійці героїчно зупиняють противника і ламають усі його плани. На Лиманському напрямку не менш гаряче. Там ворог безуспішно штурмує з метою витіснення наших військ в районах Серебрянського лісництва, Кремінної, Білогорівки Луганської області", — зазначила Маляр.

Вона додала, що на Бахмутському напрямку теж тривають активні бої, росіяни постійно атакують, використовуючи бронетехніку та авіацію.

"Ми поступово просуваємось навіть в умовах відчайдушного опору противника. Обстановка по всіх східних напрямках напружена та дуже динамічна. Тому, рішення у такій ситуації необхідно приймати виважено, але разом з тим швидко", — додала Маляр.

Норвегія надішле в Україну зенітно-ракетні комплекси та обладнання для розмінування

Про це заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере під час візиту до Києва.

Пакет допомоги включатиме ракети IRIS-T, портативні комплекти для створення коридорів через мінні поля та обладнання, яке використовується для ремонту критичної електричної інфраструктури.

"Підтримка з боку протиповітряної оборони відіграла вирішальну роль у запобіганні захопленню Росією контролю над повітряним простором і, таким чином, запобігла стражданням цивільного населення та військовим втратам", — йдеться у заяві.

Користувачі Glovo по всьому світу зможуть донатити кошти на розмінування України

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Михайло Федоров.

"У користувачів Glovo по всьому світу з’явиться нова функція в меню — вони зможуть задонатити кошти на розмінування. Гроші підуть на спеціальні автомобілі, які доставлятимуть працівників та обладнання до місць небезпеки. Проєкт "Доставка безпечного майбутнього" cтартує на День Незалежності України. Мешканці 15 найбільших міст батьківщини Glovo — Іспанії отримають можливість допомогти нашій країні. Далі компанія масштабує ініціативу на інші 25 країн світу. Щомісяця з 24 до 26 числа мешканці цих держав зможуть донатити на розмінування України просто в застосунку", — розповів Федоров.

Він нагадав, що Україна входить до списку найбільш замінованих країн світу. За даними ДСНС, 30% держави заміновано.

Байден привітав українців з Днем Незалежності

"Протягом вісімнадцяти місяців українські сім'ї жили під щоденною загрозою російських ракет і реальністю жорстоких нападів. Але народ України відмовився ламатися. У цей День незалежності, як і з тих пір, як Росія вперше вторглася в Україну в 2014 році, хоробрі українські жінки і чоловіки захищають Україну від посягань на фундаментальні принципи, необхідні для кожної нації на планеті – суверенітет і територіальну цілісність. Вони ще раз показують світові, що за свободу варто боротися", — заявив президент США Джо Байден.

Він нагадав, що щороку 4 липня американці святкують День незалежності, щоб "згадати ціну, яку ми заплатили за нашу свободу, і все, що випливає з цього благословення": "Отже, сьогодні, коли Путін продовжує свою жорстоку війну, спрямовану на те, щоб стерти незалежність України і перекроїти карту нашого світу силою, американці по всій країні єдині з народом України".

На День Незалежності Зеленський обрав одяг від бренду-переселенця з Донецька

До Дня Незалежності президент України Володимир Зеленський звернувся до українців у вишиванці українського бренду Damirli, що був заснований 2013 року в Донецьку. Вишиванка існує в єдиному екземплярі.

День Незалежності України, росіяни вночі вдарили по Дніпру. 547 день війни. Онлайн
GASANOVA

День Незалежності України, росіяни вночі вдарили по Дніпру. 547 день війни. Онлайн
GASANOVA

Ельвіра Гасанова, авторка та засновниця брендів Damirli й GASANOVA, у коментарі Суспільне Культура говорить:

"Вишиванка зроблена у кольорі хакі, який відображає теперішні військові часи України. Головний символ — тризуб — розташований біля серця. Він маленький, але дуже важливий [...] Я не знаю, чому президент обрав саме цю вишиванку. Мабуть, відчув, що вона найкраще відображає це свято та час. Ми хотіли зробити щось просте, лаконічне, об'єднавши традиції всіх регіонів. Не ті часи, щоб робити щось інакше".

Бренд GASANOVA заснований у Донецьку 2013 року, Damirli — у 2020-му. Відтоді його одяг обирали багато зірок та публічних людей, зокрема боксер Олександр Усик та перша леді Олена Зеленська.

Цього року бренд створив інклюзивний проєкт спільно з організацією "Надлюди", що займається реабілітацією поранених військових. Моделями для одягу стали військові ЗСУ, які отримали поранення та втратили кінцівки під час бойових дій.

Норвегія передасть F-16 в дар Україні

Про це повідомляє телеканал TV 2 з посиланням на кілька незалежних джерел.

"Таким чином, Норвегія стане третьою країною НАТО після Нідерландів і Данії, яка надала Україні бойові літаки F-16. Прем'єр-міністр Йонас Гар Стоере перебуває у четвер з офіційним візитом у столиці України Києві з нагоди Національного дня України", — передає TV 2.

Сумська, Дніпровська, Запорізька, Донецька, Луганська області — повітряна тривога!

У Києві чоловік запустив салют на дитячому майданчику

У Дніпровському районі столиці 37-річний чоловік запустив салют у дворі багатоповерхівки. Жителі навколишніх будинків викликали поліцію. Столичні правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Про це повідомляє пресслужба поліції Києва.

"23 серпня до поліції Києва на спецлінію 102 надійшло декілька повідомлень від місцевих мешканців Дніпровського району столиці про те, що на вулиці Макаренка невідомий запустив салют. За вказаною адресою негайно виїхали патрульні та слідчо-оперативна група територіального підрозділу, яка належним чином задокументувала злочин", — йдеться у повідомленні столичних правоохоронців.

Правоохоронці відкрили провадження за ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України та готують чоловікові повідомлення про підозру. Йому загрожує обмеження волі на строк до п'яти років.

Національний банк презентував пам’ятні монети "Сміливість бути. UA"

Як повідомляє пресслужба НБУ, монети символічно введені в обіг до 32-ої річниці Незалежності України.

Срібна монета має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 925 проби масою 31,1 г (одна тройська унція). Крім того, монета оздоблена локальною позолотою (вміст золота – не менше ніж 0,00009 г). Категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, діаметр – 38,6 мм. Тираж срібної монети – до 5 000 штук.

На її аверсі зображено стилізовану композицію, що символізує Україну. На абсолютно дзеркальному тлі розміщено лезо меча; угорі – малий Державний Герб України.

Пам’ятна монета з нейзильберу має номінал 5 гривень. Її дизайн повторює загальну стилізовану композицію срібної монети з акцентом зображення аверсу на лезі меча, розміщеного на матовому тлі, як символічний знак готовності українців захищати свою незалежність зі зброєю в руках. Тираж монети з нейзильберу – 75 000 штук.

Придбати пам’ятні монети “Сміливість бути. UA” можна з 24 серпня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізована одна тисяча срібних монет та 15 тисяч монет з нейзильберу.

Ейфелеву вежу підсвітять кольорами державного прапора України

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

"Сьогодні у французькій столиці символічно продемонструють, що Україна є частиною європейської сімʼї. З мером Парижа Анн Ідальго, на її запрошення, разом відкриємо в центрі міста Київський сквер. А ввечері відбудеться церемонія підсвічення Ейфелевої вежі в кольори державного прапора України", — повідомив Кличко.

ГУР опублікував відео спецоперації в Криму

Відео опубліковано в соцмережах ГУР МО України.

"Вночі 24 серпня відбулася операція ГУР МО України за підтримка ВМСУ в тимчасово окупованому Криму. Спецпідрозділи на плавзасобах висадились на берег в районі населених пунктів Оленівка і Маяк", — йдеться у повідомленні.

На бойовому чергуванні у Чорному морі перебувають чотири російські кораблі

У Чорному морі станом на 11:30 24 серпня на бойовому чергуванні перебувають чотири російські кораблі. Як повідомили у Військово-морських силах ЗСУ, серед них немає носіїв крилатих ракет "Калібр".

"В Азовському морі – два ворожих кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп до восьми ракет; у Середземному морі на бойовому чергуванні перебувають вісім російських кораблів, з них два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп до 24 ракет", – йдеться в повідомленні.

"Наше майбутнє разом". Боррель привітав українцев зі святом

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель опублікував привітання до Дня Незалежності України.

"Вітаю український народ із Днем Незалежності України.Ви боретеся за свою свободу та сміливо захищаєте цінності, які ми поділяємо. Європа твердо стоїть за вами. Наше майбутнє разом", — сказав Боррель.

Зеленський та перша леді взяли участь в урочистому заході "Молитва за Україну"

З нагоди Дня Незалежності України президент Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська взяли участь в урочистому заході "Молитва за Україну", що відбувся в Софійському соборі в Києві.

Разом із президентським подружжям до заходу приєдналися представники церков і релігійних організацій. Камерний хор виконав твір "Отче наш". Після завершення пролунали короткі молитви за Україну й виступи  предстоятелів церков і керівників релігійних організацій.

День Незалежності України, росіяни вночі вдарили по Дніпру. 547 день війни. Онлайн
Фото: Офіс президента

Володимир Зеленський подякував представникам духовенства за їхні молитви та слова підтримки.

Внаслідок російського обстрілу одна з ТЕС в Україні припинила виробництво електроенергії

Про це повідомляє ДТЕК.

"24 серпня, внаслідок обстрілів постраждала одна з теплоелектростанцій ДТЕК Енерго, яка зазнавала неодноразових атак раніше. На щастя, обійшлося без жертв. Серйозно пошкоджено обладнання підприємства. Після припинення обстрілів енергетики зможуть розпочати ліквідацію наслідків атаки та відновлення роботи обладнання", — йдеться у повідомленні.

Яка саме ТЕС припинила роботу — не уточнюється.

30 співробітникам окупаційної "поліції" на Херсонщині повідомили про підозру в колабораціонізмі

Як передає Офіс генерального прокурора, 30 громадянам України повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані, серед яких четверо колишніх працівників Національної поліції України в Херсонській області, добровільно пішли на співпрацю з армією РФ. Вони обійняли псевдопосади в незаконному правоохоронному органі – "Каховский районный отдел полиции главного управления министерства внутренних дел Херсонской области", створеному окупаційною владою РФ.

Baykar Makina до Дня Незалежності безкоштовно передала українським розвідникам ударний БПЛА

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

"Компанія Baykar Makina своєрідно привітала Україну з Днем Незалежності. 24 серпня українська розвідка отримала в подарунок від виробника знаменитих дронів ударний БПЛА Bayraktar TB2", — йдеться у повідомленні.

Кількість поранених через ракетний удар по Дніпру зросла до десятьох людей

Про це повідомив керівник ОВА Сергій Лисак. Зараз у стані середньої тяжкості в лікарні перебуває троє людей.

На Софіївській площі у Києві Зеленський нагородив воїнів на честь Дня Незалежності

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, церемонія розпочалася з хвилини мовчання щоб вшанувати пам’ять загиблих українських військових.

Президент України Володимир Зеленський нагородив українських військовослужбовців, представників ДБР, НАБУ, вчителів, представників міських рад. Чотирьох військовослужбовців нагороджено посмертно. На нагородженні було присутнє усе вище політичне керівництво: головнокомандувач України Валерій Залужний, очільник ГУР Кирило Буданов, міністр оборони України Олексій Резніков.

День Незалежності України, росіяни вночі вдарили по Дніпру. 547 день війни. Онлайн
Церемонія нагородження на Софійській площі, 24 серпня 2023. Фото: Влада Прізова/Суспільне

Також президент вручив бойові прапори та стрічки. Бойові прапори отримали: 67- окрема механізована бригада сухопутних військ, 77 окрема аеромобільна бригада десантно штурмових військ, 385 окрема морська бригада безпілотних літальних апаратів ВМС, 107 реактивна артилерійська бригада сухопутних військ, 104 окрема автомобільна бригада, 71 першій окремій бригаді десантно штурмових військ, 124 окремій бригаді територіальної оборони, 8 прикордонний загон державного прикордоного загону, 9 прикордонний загон імені Січових Стрільців, 2 полку національної гвардії України, 15 бригаді окремого призначення.

Російські війська близько 11:00 обстріляли Херсон

Один зі снарядів поцілив у дах приватного будинку у середмісті. Наразі відомо про трьох поранених, серед яких малолітня дитина, повідомила в Telegram прокуратура Херсонської області.

ГУР уточнює інформацію щодо ситуації з можливою загибеллю Пригожина та реакцією "вагнерівців"

Про це представник Головного управління розвідки Андрій Юсов повідомив у коментарі журналісту Суспільного.

"Інформація (щодо загибелі Пригожина-ред.) уточнюється. Щодо того, що відбувається з "вагнерівцями" зараз, ми пізніше будемо це оцінювати, зараз вони всі ще в такому стані знаходяться… реагують на події", — сказав Юсов.

Читайте також: Керівник ПВК "Вагнер" Пригожин і його соратник Уткін були на борту літака, який розбився в Росії

Прибирають сміття та оцінюють пошкодження. Що відбувається на місці ракетного удару по Дніпру

У ніч на 24 серпня російська армія вдарила ракетами по Дніпру. Одна з них пошкодила транспортний об'єкт. Також понівечила кіоски, кав'ярні, банк, готель та заправку. наразі на місці влучання прибирають комунальники та власники пошкоджених кіосків повідомляють кореспонденти Суспільного.

Прибирає на місці влучання російської ракети й власник одного з пошкоджених кіосків Сергій. Чоловік каже, зруйновано 90% приміщення.

"Я вважаю що вони тварини. Тут багато людей ходять, приїжджають та їдуть. Стріляти по цивільних об'єктах... Це нелюди якісь", – сказав чоловік.

Ракетна атака знищила й бізнес Володимира. Чоловік – переселенець з Бахмута. Він розповів: виїхав разом з родиною з семи людей: "Ми поїхали звідти без грошей, буз нічого. Тому що останні пів року поки ми там перебували, не було роботи й ми виживали як могли. Сюди приїхали, назбирали грошей, винайняли житло".

На відкриття кафе Володимир разом з родиною збирали близького року. Наразі ж будівля зруйнована повністю.

Станом на 10:00 відомо про 11 багатоповерхівок, які були пошкоджені внаслідок ракетного удару по Дніпру. Зокрема у будинках вибиті або частково пошкоджені вікна. Також в одному будинку понівечена шиферна покрівля

Знеструмленою залишається частина абонентів у Донецькій, Запорізькій, Чернігівській та Херсонській областях — Міненерго

Про це повідомляє Міністерство енергетики України.

"На Харківщині після розмінування заживили 11 тисяч абонентів. У Харківській області енергетики усунули пошкодження мереж, отримані в результаті ворожих обстрілів, та заживили більше 11 тисяч абонентів у місті Вовчанськ та прилеглих районах. Відновлювальні роботи проводилися на замінованій території у супроводі саперних бригад", — йдеться у повідомленні.

У Сумській та Чернігівській областях заживили 14 населених пунктів, які були знеструмлені через обстріли прикордонних районів. Залишається також знеструмленою частина абонентів у Донецькій, Запорізькій, Чернігівській областях.

"У Херсоні після відновлювальних робіт заживлено 110 абонентів, які були знеструмлені в результаті підтоплення. Це жителі п’ятиповерхівок. Далі відновлювальні роботи будуть продовжуватися в мікрорайоні Острів, де знеструмленими залишаються близько 10,4 тисячі споживачів. Ремонтні роботи сповільнені через обстріли", — додали у міністерстві.

Ремонтні бригади працюють там, де це дозволяє безпекова ситуація.

"Сила України — в її людях". Президентка Єврокомісії привітала Україну з Днем Незалежності

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн опублікувала привітання до Дня Незалежності України.

"Сила України в її людях. У їхній мужності, їхній силі та незмінній надії на майбутнє миру та процвітання в об’єднаній Європі. Вони надихають усіх європейців. Вітаємо Володимира Зеленського і народ України з Днем Незалежності!", — зазначила фон дер Ляєн.

Єрмак: Контрнаступ України триває, кожного дня є прогрес

"Контрнаступ продовжується. Кожного дня є хоча б маленький, але прогрес, і, безумовно, щось, якісь речі змінюються, адже кожного дня щось відбувається. І я сподіваюся, що ми цього разу здивуємо світ. Ми повернулися з фронту не з відчуттям того, що наші воїни втратили там мотивацію. Більш того — ми повернулися до України після дуже вдалих візитів до Данії, Швеції, Нідерландів, Греції. Повернулися з дуже гарними новинами", — розповів голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Він додав, що новина про надання Україні винищувачів F-16 — додає мотивації воїнам: "Тому що дуже скоро, я впевнений, ми будемо панувати і в небі. Я думаю, що наші пілоти точно стануть "топганами" 21-го століття".

За словами Єрмака, сьогодні ідеться про формування нового повітряного флоту України.

"Я не військовий, цим займаються професіонали, але, наскільки мені відомо, є декілька видів літаків, які можна поєднати. Тому, безумовно, цей процес наразі відбувається. У повітряній коаліції сьогодні 14 країн, і їхня кількість збільшується практично щотижня. Я думаю, що ми будемо говорити зі всіма партнерами для того, щоб знайти оптимальну форму щодо повітряного флоту України, який матиме кілька видів літаків", — зазначив голова ОП.

Єрмак про завершення війни: Ми дуже близькі до нашої перемоги

Про це голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив у інтерв'ю виданню DW.

"Я не хотів би робити прогнозів. Це така невдячна справа. Я вважаю, що треба всім робити те, що ми можемо, і навіть більше, для того, щоб наближати нашу перемогу. Наше бажання перемоги, наше єднання всієї української нації є безпрецедентним. Зараз дуже важливий момент, тому що, мені здається, ми дуже близькі до нашої перемоги. Ми на своїй землі, і це надає ту необхідну енергію, яка надихає, яка дає мотивацію, ну і плюс дуже надихає те, як ставляться до України сьогодні люди в різних країнах. Ми це відчували і в Берліні, і в Парижі, і в Римі, і зараз в Копенгагені, і в Стокгольмі, і в Афінах, і в Нідерландах. Світ сьогодні на стороні добра, світ сьогодні на світлій стороні — це точно завершиться нашою перемогою", — заявив Єрмак.

У Криму відбувся бій за участю плавальних засобів та авіації

Про це Суспільному повідомив представник ГУР Андрій Юсов.

"В рамках спецоперації відбулась висадка особового складу на території півострова. Головне управління розвідки з взаємодією з військово-морським флотом провели спецоперацію, цілі досягнуто, втрат серед особового складу немає. Продовжується спецоперація, всі деталі ми не розкриваємо, є втрати серед особового складу противника, а також серед сил та засобів. Інформація щодо кількості втрат уточнюється", — сказав Юсов.

Раніше видання "Крим.Реалії" з посиланням на місцеві пабліки повідомило, що у Криму лунали вибухи.

"З 5 години ранку біля населеного пункту Маяк на мисі Тарханкут були чутні вибухи, повідомили нам місцеві джерела. Крім того, наші джерела в українській розвідці підтвердили, що в цьому районі стався бій за участю плавзасобів і авіації. Подробиці поки не уточнюються", — повідомили журналісти.

Армія РФ зруйнувала медичну амбулаторію у Комишанах поблизу Херсона

Російська армія близько 04:00 24 серпня вдарила по Комишанах — передмістю Херсона. Зруйнувала медичну амбулаторію, розташовану у селищі. Про це в Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Пошкоджені два кабінети, стеля, система водопостачання, вщент зруйнований дах, йдеться в повідомленні. Медичний заклад не працював, був законсервований, тому загиблих та поранених немає, повідомили в ОВА.

Google випустив дудл присвячений незламності українців

Компанія Google розробила дудл, присвячений незламності українців. 24 серпня 2023 року розробники представили дудл, що стилізований у синьо-жовтих кольорах та що містить українські символи незламності та стійкості як-то національні прапори та керамічний півник з Бородянки.

Компанія представила образ українців, які шанують традиції та створюють нове: люди одягнуті у схожі на традиційні костюми та сучасний дизайнерський одяг. Разом із дітьми, котами та собаками вони крокують уперед під звуки музики.

День Незалежності України, росіяни вночі вдарили по Дніпру. 547 день війни. Онлайн
Google/Скріншот

Укрпошта випустила нову марку "Україна- мати" до дня Незалежності

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, презентація відбулася біля монументу "Батьківщина-мати".

День Незалежності України, росіяни вночі вдарили по Дніпру. 547 день війни. Онлайн
Фото: Анна Сергієць/Суспільне

Тираж марки становить 600 000 екземплярів, повідомив директор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

День Незалежності України, росіяни вночі вдарили по Дніпру. 547 день війни. Онлайн
Ігор Смілянський, директор "Укрпошти, "Зінаїда Кубар, художниця. Фото: Анна Сергієць/Суспыльне

У поштовому випуску також є марковий аркуш, конверт "Перший день", немаркований художній конверт та листівки, каже Смілянський.

Сили оборони можуть уразити будь-яку частину тимчасово окупованого Криму

Про це заявив очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

"Ми маємо здатність уразити будь-яку частину тимчасово окупованої АРК станом на зараз. Абсолютно в будь-якій точці ми можемо досягти противника", – сказав Буданов.

Він додав, що для деокупації Криму є багато різних варіантів, але "без військових, бойових дій це неможливо".

"Ті, хто наробив дурниць, їм краще виїхати. А тим, хто чекає, треба готуватися і робити все для допомоги перш за все розвідувальним органам, ну і далі, коли вже війська підуть у відкриту. Для підтримки, для створення сприятливих умов. Для того, щоб це сталося просто швидше. І найбільш безкровно, як це тільки можливо буде зробити", — зазначив голова ГУР.

Ракетний удар по Дніпру і обстріли 9 областей. Як минула ніч в регіонах

23 серпня та у ніч на 24 серпня російські війська обстріляли 9 областей України. Завдали ракетного удару по Дніпру. Найбільше обстрілів зазнали Чернігівщина, Сумщина, Харківщина, Херсонщина, Луганщина та Запоріжжя.

Про ситуацію з обстрілами в регіонах Суспільному повідомили у зведенні обласних державних адміністрацій.

Чернігівщина: за добу — 10 обстрілів (199 вибухів). Війська РФ обстрілювали Новгород-Сіверський район із артилерії та мінометів.

Під час обстрілу села Гремʼяч (Новгород-Сіверська громада) одна людина отримала поранення. Пошкоджено будинок та господарську споруду.

Сумщина: вночі та зранку росіяни здійснили 11 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів області. Зафіксовано 67 вибухів.

Обстрілів зазнали Середино-Будська, Зноб-Новгородська, Хотінська, Юнаківська, Великописарівська громади. Без наслідків.

Вчора протягом дня росіяни здійснили 31 обстріл населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 120 вибухів. Обстрілів зазнали Зноб-Новгородська, Новослобідська, Великописарівська, Роменська, Свеська, Краснопільська, Білопільська, Хотінська, Середино-Будська, Путивльська громади.

Роменська громада: завдано удар БпЛа типу "шахед"по приміщенню навчального закладу в м. Ромни. Приміщення навчального закладу зруйновано повністю, 4 цивільні особи загинули, 4 поранено.

Дніпропетровщина: вночі окупанти вдарили по Дніпру ракетами. Одну з них збили захисники з Повітряного командування "Схід". Руйнувань зазнав транспортний об'єкт. Постраждали 7 людей, шістьох з них госпіталізували в стані середньої тяжкості.

Пошкоджені також з десяток об'єктів. Серед них — банк, заправка, готель, агрофірма, виробництво меблів, адмінбудівля. Понівечені 15 кіосків, два житлові будинки, 3 автобуси та кілька авто, контактна тролейбусна мережа, водо- і газогони.

Інформація щодо руйнувань ще уточнюється.

Також вчора вдень російських обстрілів зазнала Марганецька громада, що на Нікопольщині. Окупанти били по ній двічі за день з важкої артилерії. Загиблих і постраждалих немає. Наслідки уточнюються.

Запорізька: армія РФ здійснила 90 обстрілів по 26 містах і селах Запорізької області. За минулу добу — без постраждалих.

71 удар з артилерії прийшовся по Гуляйполю, Залізничному, Малинівці, Левадному, Новодарівці, Кам'янському, Степовому та іншим прифронтових населених пунктах.

Червоне, Роботине, Степногірськ, Лук'янівське та Новодарівка постраждали від 10 обстрілів з РСЗВ, Малинівку та П'ятихатки тричі атакували з БПЛА, а Оріхів зазнав шість авіаударів.

Харківщина: вночі війська РФ обстріляли м. Вовчанськ Чугуївського району. Пошкоджено будівлю Вовчанського протитуберкульозного диспансеру, сталася пожежа. Також пошкоджено пилораму, сталася пожежа, знищено трактор МТЗ, автомобіль.

Вночі росіяни з артилерії обстріляли с. Вільча Чугуївського району. Пошкоджено паркан, зайнялася суха трава.

На Слобожанському напрямку окупанти завдали авіаударів в районах Довжика Богодухівського району та Чугунівки Куп'янського району. З мінометів та артилерії обстріляли населені пункти Огірцеве, Гатище, Красний Яр Чугуївського району.

На Куп’янському напрямку росіяни завдали авіаударів в районі Шийківки. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали населені пункти Дворічна, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Піщане.

Вчора внаслідок російського обстрілу з артилерії м. Купянськ пошкоджено приватний будинок, автомобіль, причеп, лінію електропередач. Постраждалих немає.

Внаслідок ракетного удару (Х-35) по с.Михайлівка Чугуївського району пошкоджено будівлі ТОВ "Агросервіс ЛТД". Сталася пожежа. Зруйновано металевий склад з добривом. Пошкоджено майстерню, 6 автомобілів, тягач, паливозаправник. Постраждалих немає.

Внаслідок обстрілу м. Вовчанськ горів житловий будинок та господарчі споруди.

В с. Явірське Ізюмського району на території підприємства "Явірське" на полі під час проведення земельних робіт на невідомому вибуховому пристрої підірвався мінітрактор Т-150, на дистанційному керуванні. Потерпілих немає.

Луганщина: авіаційного удару армія РФ завдала по Твердохлібовому, артилерійських – по Невському та Білогорівці. За добу росіяни здійснили 151 обстріл (546 снарядів).

На окупованій частині Луганщини готуються розгорнути чергову хвилю примусової мобілізації.

Донеччина: за добу в області одна людина загинула, 4 — поранено. Війська РФ обстріляли населені пункти: Авдіївка, Часів Яр, с.Зоряне, с.Богоявленка, с.Новоукраїнка, с.Кліщіївка, с.Максимівка, с.Іскра, с.Прелесне.

Пошкоджено 11 приватних житлових будинків, будівля сільської ради, кафе, 5 цивільних автомобілів, вантажний автомобіль, ЗОШ, пташник.

Миколаївщина: вночі внаслідок обстрілів Куцурубської громади пошкоджено житлові будинки та господарські споруди.

Наразі відомо про трьох постраждалих через обстріли окупантами Миколаївщини. З них двом допомогу було надано амбулаторно, ще одна людина отримує всю необхідну медичну допомогу у лікарні.

Вчора протягом дня окупанти з артилерійських установок та РСЗВ обстріляли акваторію Очаківської громади. Постраждалих немає.

Вчора вдень та сьогодні вночі — ворожі обстріли по м. Очаків Очаківської громади. Пошкоджено житлову інфраструктуру та лінію мережі Інтернет. Детальна інформація уточнюється.

Херсонщина: за добу по області війська РФ здійснили 99 обстрілів (497 снарядів), з них по м. Херсон — 8 обстрілів (32 снаряди).

Рашисти поцілили у райони 29 населених пунктів області; територію і будівлю дитячого садка, території фабрики та підприємства у Херсоні; адмінбудівлю і магазин у Бериславському районі.

Через російську агресію 7 людей дістали поранення.

За ніч та ранок російські військові обстріляли 5 громад Сумщини

Вночі та вранці 24 серпня російські військові обстріляли 5 громад Сумщини. Про це повідомили в ОВА. Загалом зафіксовано 67 вибухів.

Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

Які громади Сумщини були під російськими обстрілами

  • Юнаківська громада: мінометний обстріл (3 вибухи).
  • Середино-Будська громада: мінометний обстріл (2 вибухи).
  • Хотінська громада: мінометний обстріл (8 вибухів).
  • Великописарівська громада: артилерійський обстріл (27 вибухів) та мінометний (2 вибухи).
  • Зноб-Новгородська громада: мінометний обстріл (6 вибухів) та артобстріли (19 вибухів).

Вранці армія РФ обстріляла околиці Краматорська, а у Черкаському влучила у ферму

Вранці 24 серпня армія РФ обстріляла околиці Краматорська. Обстрілом пошкоджені житлові будинки, інформації про загиблих та поранених серед мирних жителів немає.

Про це повідомив очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Також, за його інформацією, російські війська обстріляли селище Прелесне Черкаської громади. Там обстрілом пошкоджена ферма. А у Званівці обстрілом пошкодили будівлю школи.

Також окупанти гатили по житлових будинках у Сіверську та Зоряному Мар'їнської громади.

Блінкен привітав українців з Днем Незалежності

Держсекретар США Ентоні Блінкен привітав українців з Днем незалежності і пообіцяв, що США стоятимуть поруч з Україною і робитимуть все, щоб вона мала все необхідне для самозахисту, відновлення і процвітання.

Про це йдеться в заяві Держдепу США.

За словами Блінкена, 24 серпня – це свідчення незалежності, суверенітету та демократії України, день гордості за її силу та стійкість, а також день вшанування української спадщини та культури.

"Разом з вами ми відзначаємо понад три десятиліття існування незалежної країни, а також сумуємо разом з вами, згадуючи ваших синів і дочок, які віддали свої життя, захищаючи вашу країну. Ми стоїмо поруч з вами у боротьбі за вашу улюблену країну", – сказав він.

Держсекретар також зазначив, що сьогодні також виповнюється півтора року відтоді, як Кремль розпочав своє "брутальне, повномасштабне вторгнення в Україну".

"18 місяців безглуздої агресії, що спричинила смерть і руйнування по всій Україні", – сказав Блінкен.

Він зазначив, що "саме завдяки" стійкості її народу Україна переможе, а Росія "заплатить високу ціну за те, що вона зробила".

"США і надалі стоятимуть поруч з вами і працюватимуть з нашими союзниками і партнерами над тим, щоб Україна мала все необхідне для самозахисту, відновлення і процвітання", – запевнив Блінкен.

Зеленський привітав українців з Днем Незалежності

Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем Незалежності України.

Про це він сказав у святковому зверненні.

"Сьогодні ми відзначаємо 32-гу річницю нашої незалежності – незалежності України. Свято вільних людей. Свято сильних людей. Свято гідних. Свято рівних. Українців та українок. Усіх в усій нашій державі. Це цінність для кожного з нас, і за це ми боремось. І в цій боротьбі важливий кожен, бо ця боротьба – за те, що важливо кожному. Це – незалежна Україна", — сказав він.

З артилерії та РСЗВ. Російські війська сім разів обстрілювали Миколаївщину

Протягом 23 серпня на в ніч проти 24 серпня російські війська сім разів обстрілювали Куцурубську та Очаківську громади Миколаївщини. Пошкоджено будівлі та лінію інтернет-мережі. Троє людей поранені.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Вдень 23 серпня та близько 03:02 24 серпня війська Російської Федерації обстріляли місто Очаків. Пошкоджено житлову інфраструктуру та лінію інтернет-мережі.

Також 23 серпня тричі завдали обстрілів по Очаківські громаді з реактивних систем залпового вогню та артилерії. Поранених немає.

Вночі 24 серпня о 03:04 внаслідок обстрілів Куцурубської громади пошкоджено житлові будинки та господарчі споруди.

Станом на 07:30 відомо про трьох поранених через обстріли російськими військами території Миколаївщини. З них двом допомогу було надано амбулаторно, ще одна людина отримує необхідну медичну допомогу у лікарні.

За інформацією Миколаївської ОВА, у м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч минули без обстрілів.

Військові РФ упродовж доби обстріляли 26 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 23 серпня, російські військові обстріляли 26 населених пунктів Запорізької області. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 24 серпня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Загалом армія РФ 90 разів обстріляла міста та села Запорізької області:

  • шість авіаційних ударів завдала по Оріхову;
  • тричі атакувала з БПЛА Малинівку та П'ятихатки;
  • 10 разів з РСЗВ обстріляла Червоне, Роботине, Степногірськ, Лук'янівське та Новодарівку;
  • 71 раз застосувала артилерію по Гуляйполю, Залізничному, Малинівці, Левадному, Новодарівці, Кам'янському, Степовому та інших прифронтових населених пунктах.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби, — зазначили у ранковому зведенні ЗСУ.

Російська армія майже сто разів обстріляла Херсонщину: семеро людей поранені

За добу армія РФ 99 разів обстріляла Херсонську область. Випустила по її території 497 снарядів з мінометів, артилерії, танків, "Градів", БпЛА та авіації, по Херсону — 32 снаряди. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Російські військові влучили у житлові квартали, територію і будівлю дитячого садка, території фабрики та підприємства у Херсоні, адмінбудівлю і магазин у Бериславському районі. Семеро людей поранені, йдеться в повідомленні.

У МВА повідомили, що в ніч на 24 серпня військові РФ били по Херсону та Комишанах. За добу громаду обстріляли 19 разів, випустили по її території понад 80 снарядів. Ураження зафіксували також в Антонівці, Садовому, Інженерному та Наддніпрянському.

На Донеччині від обстрілів загинула людина, ще четверо поранені

Протягом 23 серпня від обстрілів з боку російської армії на Донеччині загинула одна людина у Часовому Ярі, ще чотири жителі області поранені.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Кириленко додав, що поранення отримали двоє людей в Авдіївці та двоє в Іскрі.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1667 людей, поранення отримали 4034 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

У тимчасово окупованому Мелітополі на Запоріжжі росіяни облаштували санаторій під польовий шпиталь — Генштаб

У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області росіяни облаштували санаторій під польовий шпиталь, де на лікуванні перебувають приблизно 100 поранених окупантів.

Про це сьогодні, 24 серпня, повідомили в ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Росіяни продовжують використовувати цивільну інфраструктуру тимчасово окупованих населених пунктів, щоб надавати медичну допомогу своїм пораненим військовослужбовцям", — йдеться в повідомленні.

Путін "майже напевно" наказав убити Пригожина — ISW

Президент РФ Володимир Путін, найімовірніше, наказав військовому командуванню збити літак ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, щоб помститися за приниження після заколоту найманців 24 червня.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, представники ЗС РФ, особливо міністр оборони Сергій Шойгу та начальник Генштабу генерал армії Валерій Герасимов, навряд чи стратили б Пригожина без наказу Путіна.

"Вся російська політична сфера і безпека, ймовірно, розглядали подальше виживання Пригожина після повстання ПВК "Вагнера" як рішення Путіна", — зазначили в ISW.

В ІSW припускають, що Путін уже якийсь час мав намір стратити Пригожина, і що збиття літака ватажка "вагнерівців" 23 серпня могло бути випадковим збігом, хоча, за словами аналітиків, такий варіант є малоймовірним.

"Майже вірний наказ Путіна російському Міноборони збити літак Пригожина, швидше за все, є публічною спробою відновити своє панування і помститися за приниження, яке збройне повстання групи ПВК "Вагнера" 24 червня завдало Путіну та російському Міноборони", — йдеться у звіті.

Водночас в ISW зазначили, що Кремль, схоже, створює умови, щоб зняти з Путіна та російських військових відкриту відповідальність за вбивство Пригожина.

Генштаб назвав втрати військ РФ

Станом на ранок 24 серпня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять 259 160 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 340 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 4375 (+2) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 8511 (+23) од,
  • артилерійських систем – 5333 (+15) од,
  • РСЗВ – 723 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 494 (+3) од,
  • літаків – 315 (+0) од,
  • гелікоптерів – 316 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4344 (+20),
  • крилаті ракети ‒ 1406 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7773 (+28) од,
  • спеціальна техніка ‒ 801 (+1).

Дані уточнюються.

Військові РФ вдарили ракетою по Дніпру: поранені семеро людей, пошкоджено близько десяти будівель

У ніч на 24 серпня російські війська атакували Дніпро. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, внаслідок влучання є поранені.

Як пізніше уточнив Сергій Лисак, внаслідок атаки поранені семеро людей – троє чоловіків та четверо жінок, від 32 до 55 років. Здебільшого у них рвані рани та осколкові поранення. Шістьох госпіталізували в стані середньої тяжкості.

Через атаку понівечено транспортний об'єкт.

"Пошкоджені також з десяток об'єктів. Серед них банк, заправка, готель, агрофірма, виробництво меблів, адмінбудівля. Понівечені 15 кіосків", – написав Лисак.

Також пошкоджені два будинки, три автобуси та кілька авто, контактна тролейбусна мережа, водо- і газогони. Інформацію щодо руйнувань ще уточнюють.

Генштаб: протягом минулої доби відбулось 23 бойових зіткнення

Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні повідомив, що минулої доби, 23 серпня, між ЗСУ та російськими окупантами відбулося 23 бойові зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни завдали авіаційних ударів в районах Ромнів, Костянтинівки Сумської області та Довжика, Чугунівки Харківської області. Здійснили мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, це, зокрема, Блешня Чернігівської області; Волфине, Кіндратівка, Веселівка Сумської області та Огірцеве, Гатище, Красний Яр Харківської області.

На Куп’янському напрямку війська РФ вели безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки Луганської області. Завдали авіаційних ударів в районах Шийківки Харківської області та Твердохлібового Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали населені пункти Дворічна, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку артилерійських обстрілів з боку Росії зазнали понад 30 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Виїмка, Званівка, Роздолівка, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Веселого Донецької області. Завдали авіаційних ударів в районах Спірного, Кліщіївки, Андріївки, Білої Гори Донецької області. Від артилерійських обстрілів постраждали понад 25 населених пунктів, серед них Іванівське, Кліщіївка, Ступочки, Біла Гора, Диліївка, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські військові успішно відбили атаки росіян в районі Авдіївки. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Керамік, Новокалинове, Авдіївка, Соловйове, Степове, Орлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ЗСУ продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Окупаційна армія завдала авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Олександропіль, Курахове, Антонівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку росіяни завдали авіаційного удару в районі Благодатного Донецької області. Від артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Вугледар, Шахтарське, Времівка, Благодатне, Урожайне, Новопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку Збройні Сили РФ вели безуспішні наступальні дії в районі Малої Токмачки Запорізької області. Завдали авіаційних ударів в районах Оріхова, Новоданилівки та Роботиного Запорізької області. Від артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Єгорівка, Червона Криниця, Оріхів, Новоданилівка, Роботине, Ільченкове Запорізької області.

На Херсонському напрямку російські війська завдали авіаційних ударів в районах Берислава, Одрадокам’янки, Львового, Херсона Херсонської області та Ізмаїлу Одеської області. Від артилерійських обстрілів постраждали Осокорівка, Золота Балка, Михайлівка, Республіканець, Бургунка Херсонської області та місто Херсон.

У відомстві додали, що ЗСУ продовжують ведення контрнаступу на Мелітопольському напрямку та закріплюються на досягнутих рубежах.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 2 удари по пунктах управління, 9 ударів по районах зосередження особового складу та 4 — по зенітно-ракетних комплексах російської армії.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 артилерійських засоби на вогневих позиціях армії РФ.

Війська РФ завдали по Україні 10 ракетних і 57 авіаударів

Генштаб у ранковому зведенні повідомив, що вночі РФ завдала ракетного удару по місту Дніпро. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби війська РФ завдали 10 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснили 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах.

Також, окупанти вчергове атакували територію України, застосувавши БпЛА Shahed-136/131. Сили ППО знищили 12 ударних дронів. Внаслідок російських атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, портова інфраструктура, школи та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаударів по всій території України залишається високою.

РФ атакувала Дніпро ракетами — Генштаб

Генштаб у ранковому зведенні повідомив, що російські війська обстріляли Дніпро.

"Сьогодні вночі Російська Федерація завдала ракетний удар по місту Дніпро. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється", — йдеться у повідомленні.

Еммануель Макрон: Я знову поговорю з Володимиром Путіним, коли це буде корисно

Президент Франції Еммануель Макрон в інтерв'ю Le Point заявив, що знову планує поговорити із російським колегою Путіним, але тоді, коли це буде корисно.

Він зазначив, що РФ більше не дотримується міжнародних угод і час для розмови з російським президентом повинен бути "правильним". Макрон додав, що однією з тем розмови з Путіним може бути питання безпеки Європи.

"НАТО та Євросоюз – це частина ширшого переговорного процесу. Зрештою, нам доведеться перебудовувати геополітичну архітектуру Європи. Саме за це я виступав у розмові з Путіним", – сказав президент Франції.

Відповідаючи на запитання про те, чи "розірвано зв’язок з російським лідером", Макрон сказав: "Я знову поговорю з ним, коли це дійсно буде потрібно".

Макрон сподівається, що контрнаступ ЗСУ "зможе повернути всіх за стіл переговорів", але якщо повністю враховують інтереси України.

У двох областях Росії знили три безпілотники — Міноборони РФ

У ніч проти 24 серпня два безпілотники атакували Брянську область та ще один — Калузьку область Росії, повідомили в Міноборони РФ. В атаці звинуватили Україну.

У Донецьку після обстрілу горить магазин та пошкоджена лікарня — росЗМІ

Прокремлівське видання "РИА Новости" пише, що у Донецьку після обстрілів горить магазин та пошкоджена лікарня імені Вишневського, постраждали вікна та стіни одного з корпусів.

У ніч проти 24 серпня Київський та Ворошилівський райони міста 12 разів обстріляли із снарядів 155 мм.

Уряд виділив понад 4 млрд гривень на реконструкцію Каховської ГЕС

Кабінет Міністрів України виділив 4,6 млрд гривень на заходи з подолання наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду.

За його словами, майже 32% із виділених коштів вже витрачені на фінансування робіт і на виплату компенсацій постраждалим.

"Кабінет Міністрів виділив 1,3 млрд гривень на відбудову пошкодженого і зруйнованого житла у зоні російського теракту. Таким чином люди в Миколаївській та Херсонській областях матимуть ресурси для ремонтів своїх осель до зими", — йдеться у повідомленні.

Шмигаль додав, що триває обробка заяв жителів Херсонщини та Миколаївщини на компенсацію за втрачений урожай. Нині люди подали понад 340 заяв, та погоджені виплати на 2,7 млн гривень.

Російська армія атакувала Дніпро, єпостраждалі — ОВА

Війська РФ атакували Дніпро. Є постраждалі, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Шмигаль: Україна хоче використати заморожені російські активи для відновлення Криму

Росія заплатить за відновлення України та за відновлення українського Криму, замороженими активами РФ. Про це заявив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль під час третього саміту Кримської платформи 23 серпня.

Він зазначив, що збитки від окупації Криму складають щонайменше 120 млрд грн. Точна сума буде відома після звільнення півострова та проведення аудиту.

"Уряд працює над концепцією конфіскації російських активів, заморожених на Заході. Це передбачає створення міжнародного компенсаційного механізму, за яким агресор заплатить за все, що знищив", — сказав Шмигаль.

У командуванні Повітряних Сил ЗСУ повідомили про роботу ППО у Дніпропетровській області.

У Дніпрі чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Авіакатастрофа із керівництвом ПВК "Вагнер": серед уламків літака виявли 10 тіл — Інтерфакс

Серед уламків літака, який розбився біля села Куженкіно Бологівського району Тверської області РФ, рятувальники виявили 10 тіл. Про це повідомляє російське видання "Інтерфакс" з посилання на екстренні служби.

"На місці аварії знайдено останки 10 осіб: семи пасажирів та трьох членів екіпажу", — сказали в екстрених службах.

Пошукова операція завершена.

Керівник ПВК "Вагнер" Пригожин і його соратник Уткін були на борту літака, який розбився в РФ

Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин та співзасновник групи Дмитро Уткін перебували на борту літака, який розбився 23 серпня на території Росії. Про це повідомляє Федеральне агентство повітряного транспорту "Росавіація", опублікувавши список пасажирів.

На борту бізнес-джета Embraer — 135 (EBM-135BJ), який прямував із Москви до Санкт-Петербурга, перебували 10 людей, серед яких 7 пасажирів та 3 члени екіпажу. Сам літак впав біля села Куженкіно Бологівського району Тверської області РФ. "Росавіація" розпочала розслідування причин аварії.

Пізніше Росавіація опублікувала список пасажирів, які перебували на борту літака Embraer-135.

Прапор з Краматорська прикрашає Батьківщину-Мати в столиці України — Офіс президента

Прапор України з Краматорська розмістили поряд з Батьківщиною-Мати в Києві у День прапора України. Перед цим він проїхав понад чотири тисячі кілометрів по всій лінії фронту, його підписали військові Сил оборони, медики та волонтери.

Як повідомили в Офісі президента, на ньому майже дві тисячі підписів українців.

"Сьогодні він здійнявся біля 102-метрової скульптури Батьківщини-Матері у Києві. Він проїхав чотири тисячі кілометрів прифронтовими дорогами, де його підписали українські бійці, лікарі, військові медики, волонтери, а також рідні військових", — розповіли в ОП.

Як зазначив президент Володимир Зеленський, цей прапор був на позиціях українських військових від Чернігова до Одеси.

На початок