Кабмін виділив 31 мільйон для облаштування укриттів в навчальних закладах Кіровоградщини. Які це школи?

Кабмін виділив 31 мільйон для облаштування укриттів в навчальних закладах Кіровоградщини. Які це школи?

Ексклюзивно
Кабмін виділив 31 мільйон для облаштування укриттів в навчальних закладах Кіровоградщини. Які це школи?
Укриття у школах Кіровоградської області: скільки їх і які облаштовуватимуть. Фото: Суспільне Кропивницький

З державного бюджету виділили субвенцію у розмірі понад 31 мільйон гривень на облаштування укриттів у навчальних закладах Кіровоградської області. За яким принципом розподілили гроші, розповів в етері Українського Радіо Кропивницький заступник начальника обласного департаменту освіти Володимир Таборанський.

Умова Кабміну – направити гроші цієї субвенції на облаштування не найпростіших укриттів, а на повноцінні сховища та протирадіаційні укриття у школах, які можуть захистити не тільки від ударної хвилі, а й від прямого влучання. "Таких в нашій області не багато, – сказав Володимир Таборанській. – А у Кропивницькому жодного".

В обласній адміністрації створили робочу групу, яка збирала заявки з громад. Потреба виявилась більшою, ніж сума субвенції, а саме 65 мільйонів гривень. Група визначила 15 укриттів у школах Кіровоградщини, які будуть облаштовувати.

Найдешевший проєкт реалізовуватимуть у Знам'янці – 120 тисяч з держбюджету та 60 тисяч додали з бюджету громади. Найдорожчий – у Новоукраїнській громаді – 6 мільйонів 200 тисяч.

"Всі проєкти дуже різні, – розповів Таборанський. – Десь потрібно лише вентиляцію поставити, а десь – зробити прибудову до невеликого сховища, виривши котлован поруч".

Як приклад заступник начальника департаменту навів школу (її розташування не вказав з міркувань безпеки), яка має протирадіаційне укриття. "Але у громади просто немає грошей, щоб його облаштували. Вони що змогли – зробили. Побілили й водять туди дітей. Але там немає вентиляції, умов, є товщина стін, яка захистить не тільки від ударної хвилі, а від прямого влучання. З одного боку воно начебто є, але в якому стані?".

Проєкти передбачають встановлення сучасної вентиляції, ремонт (часто відсутня підлога), протипожежні сучасні двері, комунікації – водопідведення, санвузли,

Частина громад уже має на своїх рахунках гроші субвенції, всі громади виділили гроші зі своїх бюджетів, як співфінансування цих проєктів. Нині триває процес виготовлення проєктно-кошторисної документації. Її вже має Перегонівська громада. Далі має відбутися експертиза проєктів, далі – закупівля послуг будівельників, і після цього розпочнуться роботи.

"Враховуючи ці всі обставини по часу ми розуміємо, що ремонти можуть розпочатися найраніше у серпні. Ми намагаємось пришвидшити ці процеси, наскільки це можливо", – каже Таборанський.

15 укриттів, на яких витратять гроші субвенції, розташовані: по одному закладу освіти у Новоархангельській, Перегонівській, Вільшанській, Побузькій, Аджамській, Компаніївській, Новоукраїнській, Новомиргородській, Олександрійській, Світловодській, Онуфріївській та Новопразькій громадах, а також три об’єкти у місті Знам'янка.

Чи планується побудова нових захисних споруд у школах Кіровоградської області

Гроші з цієї субвенції мають бути використані у 2023 році, бо вони виділені у 2023 році, пояснив Володимир Таборанській. "Тому, спілкуючись з будівельниками ми зрозуміли: якщо враховувати час, коли була ухвалена Кабміном постанова, і враховуючи всі етапи, часу на побудову повністю нового укриття немає. Будівництво нового укриття потребує від восьми місяців".

Але йде мова про добудову. Наприклад, якщо укриття було на 50 людей, мало один вхід, то після реконструкції це укриття зможе прийняти декілька сотень людей, матиме більше входів, буде збільшена товщина стін, там, де це необхідно.

Що з укриттями у школах Кропивницького

"Так сталось, що всі протирадіаційні укриття у місті Кропивницькому розташовані не у школах. Це зокрема підприємства, організації. Тому школи Кропивницького не могли брати участь у розподілі цієї субвенції, бо не відповідали критеріям Кабміну", – розповів Таборанський.

За його словами, укриття облаштовуються коштом бюджету громади. "Багато звернень та скарг у міськраді отримали по 10 школі, тому я знаю, що туди виділили три мільйони з бюджету".

Ще одним джерелом фінансування (окрім державної субвенції та місцевих бюджетів) є обласний бюджет. Науковий ліцей у Кропивницькому отримав 1,5 мільнони з обласного бюджету на облаштування укриття в одному з корпусів. "Цей корпус має саме хореографічний напрямок, – говорить Таборанський. – Крім цього там є класи, оснащені сучасною технікою. Цей корпус не використовувався рік, учні навчались в інших корпусах. Приміщення обстежили фахівці, і дійшли думки, що зробити укриття на першому можливо".

Допомога в облаштуванні укриттів у школах від міжнародних організацій

Громади та навчальні заклади Кіровоградської області самостійно подавали заявки на участь у міжнародних проєктах. Таким чином сім закладів почали співпрацю з ООН та ЮНІСЕФ. В цьому числі школи, які пошкодились внаслідок обстрілів – це заклади у Суботцівській та Онуфріївській громадах. Там вже розпочали роботу. Також з цими організаціями співпрацюють міста Долинська, Знам'янка, Кропивницький, Олександрівська громада.

Німецька компанія HF-груп працює у Голованівській, Завалівській, Глодоській, Катеринівській, Рівненській та Піщанобрідській громадах. Там школи взагалі не мають укриттів, передбачається їх будівництво. На відміну від державної субвенції, закордонні компанії не мають обмежень у часі, у фінансовому році, ці організації самі роблять проєкти будівництва.

"Загалом це питання – на багато років, – говорить Таборанський. – Навіть збудовані укриття потрібно буде підтримувати у належному стані, вдосконалювати їх. Зробити це в один фінансовий рік неможливо, оскільки це значні фінансові ресурси. Тож маємо завдання на роки".

Станом на зараз 92 відсотки шкіл Кіровоградської області (452 школи) мають укриття. На початок повномасштабного вторгнення Росії їх було 86, нині 416.

"36 шкіл не мають укриттів, вони не мають підвальних приміщень. Розглядають варіанти сусідніх приміщень, їх підвалів. Наше завдання на 1 вересня: в усіх школах області має бути хоча б змішана форма навчання. Бути основною для навчання дистанційна форма не може, потрібно повертатись до спілкування: спілкування між дітьми, між дитиною та вчителем".

На початок