Виселяють з будинку. Родина переселенців з Авдіївки та їхня собака Гера шукають житло у Кропивницькому

Виселяють з будинку. Родина переселенців з Авдіївки та їхня собака Гера шукають житло у Кропивницькому

Родина переселенців з Авдіївки та їхня собака Гера шукають житло. З орендованого будинку в Кропивницькому їх виселяють. Чоловік з собакою евакуювався з Донеччини у 2022 році. Тимчасово жили в центрі для бездомних людей, потім для нього будинок орендувала кропивницька благодійниця.

Родина залишилась без нічого, розповів Суспільному Аркадій Сніткін. Він пересувається на візку, син та дружина теж мають інвалідність.

77-річний Аркадій Сніткін після ампутації ноги має другу групу інвалідності. Згадує, як удвох з собакою Герою вижили під обстрілами в Авдіївці.

"От я лежу під стінкою і вона, як тільки міна пролетить десь поруч, раз — і до мене. А я кажу: давай сюди, під стінку, я тебе прикрию".

Евакуйовуватись вирішили, коли не стало їжі та води.

"Круп взагалі ніяких не було. Я знайшов три качани кукурудзи, це було до 12 травня, коли ще мали світло, і перемолов зерна на кавомашині на муку. Качани – на дерть. Потім знайшов в підвалі банку томатного жмиху".

За словами чоловіка, готувати надворі міг зрідка – щойно дим відстежували російські військові, починалися обстріли.

"Я пам’ятаю в травні так рясно цвіла абрикоса. Добре, думаю, насушимо, якщо доживемо. А потім дивлюся – вона вся чорна стала. Коли я лежав в залі, під вікно прилетіло щось невелике та червоне – згасло і впало. Лежало у дворі ціле та нерозірване, потім горіло, як бенгальський вогонь, вибухнуло і все зайнялося. Кажуть, що це якийсь вид теплових ракет".

Дружина з сином жили тоді в багатоповерхівці. Аркадій у приватному будинку, щоб зручніше було пересуватись на візку. Евакуювались окремо, бо не було зв’язку через обстріли.

"Ми жили в другому під’їзді, — розповідає Любов Сніткіна. – А в третій прилетіла ракета. Скло все повиносило в нас, було небезпечно жити. Скільки могли ми там жили: ні світла, ні води, нічого, не було".

У Кропивницький чоловік з Герою приїхав евакуаційним потягом у серпні 2022-го. Син чоловіка Олег з народження має порушення зору, дружина Любов незряча. У Кропивницькому родина об’єдналась у вересні 2022-го. Тут місцева благодійниця Катерина Дорош знайшла для них будинок. Керівницю громадської організації "Бім", яка опікується безпритульними тваринами, вразило, що попри труднощі, чоловік не покинув свою собаку. Нині родину з орендованого будинку виселяють.

"Півтора року вони там жили, — розповіла Катерина Дорош. – Все було добре, ми сплачували за житло, я особисто, і з допомогою ще однієї людини. Поставили перед фактом господарі, хай вони з’їжджають".

Поки інше житло родина не знайшла. Шукають дім, можна без ремонту, каже Катерина.

"Звичайна хатинка треба. Тому що він, по-перше, пересувається на візочку, по-друге, собака, яка з ним пройшла всі обстріли, живе з ним в будинку, він від неї не відмовиться, і щоб вона на вулиці на ланцюгу жила — це не варіант взагалі. Тому шукаємо таке житло, щоб вона жила поруч з ним в будинку".

З вигод хотіли б, щоб була в будинку вода і туалет. Ціна – приблизно п'ять тисяч.

Виселитись родина має до кінця травня.

На початок