Нова голова АРМА. Що відомо про Олену Думу та чому антикорупціонери проти її призначення

Нова голова АРМА. Що відомо про Олену Думу та чому антикорупціонери проти її призначення

голова АРМА Олена Дума
. Олена Дума під час пресконференції, Київ, 28 квітня 2020 рік. Фото: УНІАН/Віктор Ковальчук

30 червня Кабмін призначив головою Національного агентства з розшуку й менеджменту активів (АРМА) колишню заступницю голови Чернігівської ОДА Олену Думу. За два дні до цього вона стала переможницею конкурсу на цю посаду. Під час конкурсу антикорупційні організації застерігали у виборі саме її кандидатури. Із закликами до Кабміну не призначати Думу головою АРМА виступили зокрема Transparency International Ukraine. Хто така Олена Дума та чим важлива посада голови АРМА — розповідає Суспільне.

Що таке АРМА

Агентство з розшуку й менеджменту активів з‘явилось у лютому 2016 року. Основні завдання органу — розшукувати активи, одержані через корупційні схеми та управляти ними після їхнього арешту, під час судового процесу. Так, наприклад, за перші пів року після повномасштабного вторгнення РФ АРМА передали арештованого російського майна на понад $1,5 млрд. Одним із найвідоміших активів став ТЦ "Ocean Plaza", який належав компанії, що повʼязують з російським олігархом Аркадієм Ротенбергом.

Від середини 2021 року АРМА не має керівника. Попереднього очільника Віталія Сигидина та його заступника Володимира Павленка суд відсторонив від посади, через підозру у привласнені понад 400 тисяч доларів США. Тоді тимчасово виконуючим обов’язки голови АРМА став Дмитро Жоравович — юрист, начальник Північно-східного міжрегіонального територіального управління АРМА. Але і до нього в антикорупціонерів та нардепів були питання.

За що критикують АРМА

"Як показали останні засідання тимчасової слідчої комісії ВР, у них багато питань, пов‘язаних з продажем арештованого майна та його управлінням. Фактично держава не отримує прибутку, як би це вона могла робити", — говорить голова правління ГО "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик.

Так, наприклад, у квітні 2023-го тимчасова слідча комісія у Верховній раді заслуховувала Дмитра Жоравовича, щодо можливих збитків держави під час продажу конфіскованих російських калію та аміаку. Ці речовини транспортувалися по аміакопроводу Тольятті-Одеса, зберігались у сховищах Одеського припортового заводу (ОПЗ), та належали російським олігархам Дмітрію Мазепіну та Аркадію Ротенбергу.

Одеський припортовий завод
Одеський припортовий завод. Джерело: НАБУ

На 25 лютого 2022-го на ОПЗ на зберіганні було понад 40 тисяч тонн російського аміаку. Його продали за п'ятьма аукціонами на 1,3 млрд грн (приблизно 33 000 грн за тонну). В той період середня ціна на Prozorro була близько 41 000 грн за тонну, заявляв нардеп, заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк. Різницю в ціні Жоравович пояснив тим, що окрім саме продажу, потрібно було розмитнити товар та заплатити торговельному майданчику за послуги.

Через місяць тимчасова слідча комісія знову запросила Жоравовича звітувати про ефективність управління вилученими російськими активами. На те засідання він не з‘явився, а нардепи проголосували за його примусовий привід.

"Ми прийняли рішення і надалі застосовувати подібні заходи до тих, хто уникає публічного розгляду обґрунтованих претензій суспільства до власної роботи", — заявив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Як обирали голову АРМА

Голову агентства обирали у два заходи. Першого разу — у серпні 2022. Тоді комісія вирішила, що жоден претендент не підходить для того, щоб очолити АРМА. Тож знадобився повторний конкурс.

"Про прохід конкурсу і комісію важко говорити виключно позитивно. Були питання до процедур, які сама комісія собі приймала, до підходу, до оцінки кандидатів під час співбесід, відсутності чіткої методології, за якими критеріями члени комісії готові були оцінювати кандидатів", — говорить Катерина Риженко, заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine з юридичних питань.

За обрання Олени Думи на посаду голови АРМА проголосували 6 із 8 членів комісії. Один із них, Сергій Вернидубов, аргументував свій голос тим, що Олена Дума досвідченіша за інших кандидатів.

Хто така Олена Дума

В автобіографії Думи йдеться, що у 2002 році вона закінчила юридичний факультет, Київського національного університету імені Тараса Шевченка. З 2000 року працювала юрисконсультом, з 2006-го — на держслужбі в різних міністерствах.

З січня по травень 2020-го Дума була директоркою Фонду соціального страхування. Її звільнили, зокрема, через "грубе порушення законодавства про працю". Дума назвала звільнення незаконним, а у коментарі Суспільному заявила, що за фактом її звільнення порушили кримінальне провадження.

У лютому 2021 року Думу призначили заступницею голови Чернігівської ОДА.

Чому антикорупціонери проти Олени Думи

На думку Сергія Миткалика вона може бути залежною від Офісу Президента. Про це, за його словами, зокрема, свідчить її агітація за Володимира Зеленського під час передвиборчої кампанії 2019 року. Transparency International Ukraine заявило, що це "вказує на політичну заангажованість переможниці конкурсу на голову АРМА, що потенційно може впливати на її роботу на цій посаді".

Також у 2019-м Олена Дума провела пресконференцію "Оприлюднення фактів корупційної діяльності вищих посадових осіб України" з американським бізнесменом Семом Кісліном. Голова “Центру протидій корупції” Віталій Шабунін повідомив, що Кіслін — радник і донор Руді Джуліані, ексадвоката колишнього президента США Дональда Трампа.

Руді Джуліані і Дональд Трамп
Руді Джуліані і Дональд Трамп. Фото: АР

2019 року Джуліані кілька разів зустрічався із підсанкційним проросійським політиком Андрієм Деркачем. Опісля Деркач разом із нардепом Олександром Дубінським перед виборами президента США у 2020-му опублікували так звані "плівки Деркача". На них начебто були розмови Джо Байдена — на той момент віцепрезидента США, та президента Петра Порошенка. Байден нібито вимагав звільнити тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, а також обговорював зокрема справу компанії Burisma, де Хантер Байден — син нинішнього президента США, обіймав посаду в раді директорів та начебто незаконно отримував гроші.

Пізніше Руді Джуліані заявив, що Шокіна звільнили на прохання Байдена — нібито за те, що той займався справою Burisma. У вересні 2020-го США ввели санкції проти Деркача, та заявили, що Росія за допомогою нього втручалася в американські вибори. Володимир Зеленський тоді запевнив, що Україна не мала до цього відношення.

"Чотири роки тому майбутня очільниця АРМА брала участь у спробах дискредитації своєї країни та нинішнього президента США, який зі свого боку всіляко підтримує нашу країну і в протистоянні російській агресії, і в антикорупційному поступі", — заявляють у Transparency International Ukraine.

Також посли країн G7 повідомили, що "є занепокоєність громадськості щодо вжитих процедур" під час конкурсу та заявили про важливість їх дотримання.

Що на це відповіла Дума

На час виходу матеріалу Олена Дума не відповіла на наші повідомлення. У себе на Фейсбук-сторінці вона написала, що "всі звинувачення щодо тісних звʼязків у політичних колах є абсурдом". Проте зазначила, що її "вибір збігся з 73% виборців" і вона "ні на секунду не пожалкувала" про нього.

Коментуючи історію з пресконференцією з Семом Кісліном, Дума заявила, що не знайома ні з Деркачем, ні з Джуліані, а метою тієї пресконференції було оприлюднення фактів корупції.

***

Наступного дня після голосування один із членів комісії — Дмитро Остапенко повідомив, що відкликає свій голос за Думу. Мовляв, на момент голосування він не мав повної інформації про неї. Олена Дума заявила, що конкурс провели на високому рівні, а відзивати голос Остапенко не може, адже це не передбачено законодавством.

Для закінчення процедури обрання голови АРМА кандидатуру Олени Думи мав затвердити Кабмін. Він це зробив 30 червня. "Це доволі формальна процедура. Там не обирають між кандидатами, а фактично приймається рішення. Тому шансів на це (незатвердження кандидатури Олени Думи — ред.) було мало", — говорить Сергій Миткалик.

Нині розглядається питання про можливе ліквідування АРМА, як неефективного органу управління майном, говорить Миткалик. Раніше голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія заявляв про закриття АРМА та передачу заарештованих активів Фонду держмайна. У квітні це ж казав і Данило Гетманцев, адже "дуже багато проблем із цим органом".

На початок