Україна домовляється зі США про ракети ATACMS — Дмитро Кулеба

Україна домовляється зі США про ракети ATACMS — Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба
. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Фото: Associated Press

Україна веде переговори зі Сполученими Штатами про постачання далекобійних ракет ATACMS. Про це в інтерв'ю Суспільному сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

За його словами, з початку повномасштабної війни ми мали сім типів зброї, які мали розблокувати.

"Кожна розмова була важкою. Кожна починалася з "ні". Але зрештою ми все отримали — і західну артилерію, і HIMARS, i Patriot, і отримаємо літаки. І тут є ось ця тема з ATACMS", — сказав міністр.

Кулеба зазначив, що це рідкісний випадок, коли не США стали першою країною, яка надала нам далекобійні ракети, а інші підтягнулися, як це було зазвичай.

"Першою країною стала Велика Британія. Ми працюємо з декількома іншими країнами над тим, щоб і вони ухвалили подібні рішення. Розмова зі США на цю тему триває", — сказав він.

Водночас міністр наголосив, що треба подякувати США за те, що вони вже все зробили, бо "за всіма параметрами вони є, залишаються, і залишатимуться країною номер один за кількістю наданої допомоги". "Це безпрецедентні обсяги", — сказав він.

Повну версію інтервʼю глави МЗС України Дмитра Кулеби Суспільному читайте на нашому сайті незабаром.

Що відомо про ракети ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) — це американський оперативно-тактичний ракетний комплекс із балістичною ракетою, які виробляє компанія Lockheed Martin. Армійський тактичний ракетний комплекс в залежності від модифікації вражає цілі на відстані від 165 до 300 кілометрів, пише виробник.

Це клас ракет "земля-земля", тобто запускаються з землі та вражають наземні цілі. ATACMS не тільки далекобійні, а й високоточні.

Проте головне, що для запуску ракет призначені пускові установки М142 HIMARS та M270 MLRS, які Україна використовує у захисті території від Росії.

Раніше в адміністрації президента Сполучених Штатів Джо Байдена заявляли, що не надаватимуть Україні оперативно-тактичні ракетні комплекси ATACMS, адже у США немає їх достатньої кількості.

Водночас президент України Володимир Зеленський після цього заявляв, що вже знімається табу щодо постачання далекобійних ракет Україні.

21 червня Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США ухвалив проєкт резолюції, який закликає уряд США надати Україні далекобійні ракети ATACMS.

На початок