У громаді на Кіровоградщині дезінфікують громадські криниці. Як і навіщо

У громаді на Кіровоградщині дезінфікують громадські криниці. Як і навіщо

У громаді на Кіровоградщині дезінфікують громадські криниці. Як і навіщо
Працівник комунального підприємства "Надія" Юрій Суконько дезінфікує колодязь у селі Миколаївка Кропивницького району. Фото: Суспільне Кропивницький

У Соколівській громаді Кропивницького району Кіровоградської області дезінфікують громадські криниці. Їх 168. Централізованого водопостачання немає в 13 з 22 сіл громади. Під час повномасштабної війни люди почали частіше брати воду з криниць, особливо коли через обстріли російської армії не було електрики, розповіла керівниця комунального підприємства, працівники якого дезінфікують колодязі, Надія Осадча. Суспільне дізнавалось, як і навіщо це роблять.

Дезінфікувати криниці вимагають санітарні норми, щоб у воді не було мікроорганізмів, які викликають інфекції, пояснила працівниця районного управління Держпродспоживслужби Тамара Третяк. Дезінфікують воду хлормісткими препаратами.

Про хлорування води в громадських криницях людей попереджають, розвішуючи оголошення, розповіла староста села Миколаївка Інна Горбунова. За її словами, після дезінфекції воду віддають на дослідження. Якщо вона виявилася неефективною, роблять повторне хлорування. Якщо все в нормі, воду можна пити за добу після дезінфекції.

У селі Миколаївка Соколівської громади є 12 громадських криниць. Їх дезінфікують кожні три місяці, кидаючи спеціальні таблетки, розповів працівник комунального підприємства "Надія" Юрій Суконько – по дві таблетки на один кубометр.

Родина Віри Щепанської споживає воду з криниці. Зі слів жінки, якістю не цікавилась, те, що колодязі дезінфікують, бачила: "Води треба багато, бо в мене велика сім’я, дітей багато. Нормальна вода, добра. Криниця на вулиці потрібна. Якщо не буде криниці та електрики, то де ж ми візьмемо воду".

Слідкувати за облаштуванням громадських колодязів і дбати про якість води, зі слів працівниці Держпродспживслужби, має місцева влада: "Провели обстеження усіх колодязів і рекомендували балансоутримувачу провести дезінфекцію".

Дезінфекцією, зі слів Тамари Третяк, можна вплинути на запах, смак і присмак, забарвленість, каламутність і санітарно-хімічні показники води: "Те, що не можна усунути дезінфекцією – нітрати, жорсткість, кольоровість".

Нітрати у воді не зникають ні після її кип’ятіння, ані після відстоювання. Така вода небезпечна і для організму тварин, – розповів лікар-гігієніст регіонального центру контролю та профілактики хвороб Дмитро Орлов розповів. "Таку воду не рекомендується вживати особливо маленьким дітям. Проблема нітратів призводить до ранньої смерті, збільшення серцево-судинних захворювань. "

За інформацією Тамари Третяк, нітратів під час досліджень води не виявили.

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок