Хто справжній автор пісні "Священна війна" ? Директор кропивницького музею провів власне дослідження

Хто справжній автор пісні "Священна війна" ? Директор кропивницького музею провів власне дослідження

Ексклюзивно
Хто справжній автор пісні "Священна війна" ? Директор кропивницького музею провів власне дослідження
Ліворуч - Олександр Боде, праворуч - Василь Лебедєв-Кумач. Фото: Суспільне Кропивницький

Пісня "Священна війна" – це радянська російськомовна пісня часів Другої світової війни. Вважається, що її створили в 1941 році радянські пропагандисти – поет Василь Лебедєв-Кумач і композитор Олександр Александров. Директор Кропивницького музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олександр Полячок розповів Суспільному, що насправді ця пісня старша на чверть століття. Її написав в 1916 році вчитель Олександр Боде. Радянські пропагандисти привласнили авторство твору.

Олександр Боде – вчитель чоловічої гімназії з російського міста Рибинськ, розповів Олександр Полячок.

"Він написав пісню як відгук на Першу світову в контексті війни Росії з Німеччиною. Є автором і тексту, й мелодії. Їх придумав одночасно. У 1916 році Олександр Боде сам виконував цю пісню. Потім, оскільки ситуація швидко змінилася і в 1917 році Росія підписала з Німеччиною Брестський мир, актуальність у творові відпала".

За словами Олександра Полячка, Олександр Боде ніде не публікував цієї пісні. У 30-х роках, до пакту Молотова - Ріббентропа, в СРСР знову з’явилася антинімецька пропаганда, і Олександр Боде передав пісню Лебедєву-Кумачу в надії, що вона знадобиться в нових умовах.

"Олександр Боде був уже старим, — каже дослідник. — У 1937 році він переслав текст Лебедєву-Кумачу і того ж року помер. Лебедєв пісню ніде не оприлюднював. А в 1941 році, коли йому замовили пропагандистського вірша, він скористався цим текстом".

За офіційною радянською версією, 24 червня 1941 року Лебедєв-Кумач опублікував цей текст у центральних московських газетах. Тими ж днями композитор Александров написав музику на ці слова, і вже 26 червня 1941 року на Білоруському вокзалі радянський ансамбль уперше виконав цю пісню перед поїздкою на фронт.

"Лебедєв-Кумач сказав, що написав слова за одну ніч. До нього нібито прийшло натхнення. Потім він пересвідчився, що Боде і його дружина померли, й утвердив своє авторство цієї пісні", – говорить Олександр Полячок.

Хто справжній автор пісні "Священна війна" ? Директор кропивницького музею провів власне дослідження
На цих фото – стаття журналіста Андрія Мальгіна 1991 року, де він стверджує, що Василь Лебедєв-Кумач не писав "Священної війни". Фото: Суспільне Кропивницький

Хто справжній автор пісні "Священна війна" ? Директор кропивницького музею провів власне дослідження
Фото: Суспільне Кропивницький

"Ця історія мені відома по особистому каналу, – каже Олександр Полячок. – У 1999 році мій вчитель по московській консерваторії Євген Левашов робив експертизу, яку йому замовила російська "Независимая газета", оскільки на цю газету внучка Лебедєва-Кумача подала позов про приниження його честі й гідності. Річ у тому, що перед цим "Независимая газета" надрукувала статтю московського краєзнавця Володимира Шевченка про присвоєння Лебедєвим авторства пісні".

За словами Олександра Полячка, Шевченко повторював більш ранню статтю журналіста Андрія Мальгіна 1991 року. А ще раніше Мальгін випустив на цю тему передачу на радіо "Свобода".

"Професор Левашов зробив експертизу, але суд її не взяв до уваги, – каже Олександр Полячок. – Ухвалили рішення на користь Лебедєва-Кумача – залишити все, як є. Я маю текст цієї експертизи. Знайшов його в інтернеті. Крім того, є кілька публікацій уже у 2000 роках. Вони з’явилися вже після праці Левашова. Там також ідеться про крадіжку авторства".

Олександр Полячок також схильний вважати, що пісня "Священна війна" не належить і українським повстанцям. За його словами, у 2010 роках українські співаки, артисти й блогери звернули увагу на схожість мелодії й тексту "Священної війни" й пісні українських повстанців "Повстань, повстань, народе мій". Кобзар Тарас Силенко й інші виконавці поєднали текст стрілецької пісні з мелодією Олександра Боде.

"Я думаю, що це просто або збіг обставин, або, можливо, українські повстанці вже чули виконання цієї пісні. Воно закралося в багаж пам’яті й відтворилося при написанні пісні. Так буває в історії музики. Навіть у великих композиторів трапляються рядки, які вони колись написали під впливом почутого".

За словами Олександра Полячка, радянська й російські системи зробили все, щоб нащадки справжнього автора не змогли довести його авторство.

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок