Росія порушує права вивезених українських дітей — звіт ОБСЄ

Росія порушує права вивезених українських дітей — звіт ОБСЄ

Важливо
дитина, депортація
. Україна. Хлопчик, якого повернули з "оздоровлення" в тимчасово окупованому Криму виходить з евакуаційного автобуса, 22 березня 2023 р. Кадр з відео Save Ukraine/Facebook

Організація з безпеки та співробітництва в Європі дійшла висновку, що "велика кількість" українських дітей була переміщена до Росії та на окуповані РФ території. В ОБСЄ також заявили, що Росія "явно порушувала" права незаконно вивезених на російську територію українських дітей.

Про це йдеться у звіті організації.

У звіті зазначається, що хоча група експертів не змогла визначити точну кількість вивезених росіянами українських дітей, "факт широкомасштабного переміщення українських дітей не заперечують ні Україна, ні Росія".

В ОБСЄ зазначили, що у Москві заявляють, що за рік повномасштабного вторгнення Росія прийняла 5,3 мільйона людей з України, в тому числі – 738 тисяч дітей.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець вважає завищеною цифру, наведену РФ, і припускає, що кількість дітей може становити близько 150 тисяч. Уповноважена ВР з прав дитини Дар’я Герасимчук називає цифру в "кілька сотень тисяч дітей, тобто десь 200-300 тисяч".

У звіті зазначається, що Україна намагається ідентифікувати викрадених дітей. Станом на 22 квітня 2023 року кількість депортованих дітей склала 19 393, вдалося повернути, лише 361 дитину.

"Були численні порушення прав депортованих до РФ дітей. Росія не лише явно неодноразово порушувала інтереси цих дітей, вона також позбавляла їх права на особистість, на сім’ю, на об’єднання з родиною, а також порушувала їхні права на освіту, доступ до інформації, право на відпочинок, дозвілля, ігри, дозвілля та участь у культурному житті та мистецтві, а також право на думку, совість і релігію, право на здоров’я та право на свободу та безпеку", — йдеться у звіті.

В ОБСЄ зазначили, що трьома найпоширенішими причинами організованого переміщення українських дітей є "евакуація з міркувань безпеки, передача з метою усиновлення або прийомної сім’ї та тимчасове перебування в так званих таборах відпочинку".

Команда експертів виявила, що українські діти, захоплені російськими військами, "піддаються проросійським інформаційним кампаніям, які часто є цілеспрямованим перевихованням".

"Росія не робить жодних кроків для активного сприяння поверненню українських дітей. Скоріше це створює різноманітні перешкоди для родин, які прагнуть повернути своїх дітей", – заявили експерти.

Що відомо про викрадення Росією українських дітей

Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук раніше повідомила, що станом на кінець березня українській владі точно відомо про понад 19,5 тисяч дітей вивезених з ТОТ до Росії, але їх складно точно підрахувати через окупацію частини території України.

5 квітня 49 країн світу у спільній заяві засудили Росію за організацію засідання Радбезу стосовно нібито правових підстав викрадення українських дітей з тимчасово захоплених територій, йдеться у спільній заяві цих країн. Велика Британія заблокувала трансляцію виступу російської уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії в Гаазі.

В Офісі генпрокурора повідомили, що єдиного прозорого алгоритму чи механізму, який дає можливість повертати депортованих до Росії українських дітей, на сьогодні немає.

17 березня МКС видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Читайте також

У Росії існують понад 70 таборів для "перевиховання" українських дітей — радниця президента

"Щоб я не чув, що ви з України. Ви народилися у РФ" — як Росія "перевиховує" викрадених українських дітей

Російська пропаганда: як вона вбиває і чи можливо судити пропагандистів Кремля

На початок