Президент призначив посла України в Китаї

Президент призначив посла України в Китаї

Важливо
Павло Рябікін
. Павло Рябікін. Фото: УНИАН

Президент України Володимир Зеленський призначив колишнього міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна послом України в Китайській Народній Республіці. Відповідний указ розміщено на сайті глави держави.

Указ підписано 26 квітня 2023 року.

"Призначити Рябікіна Павла Борисовича Надзвичайним і Повноважним Послом України в Китайській Народній Республіці", — йдеться у документі.

Президент України Володимир Зеленський раніше повідомив, що мав телефонну розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Це була "тривала змістовна" розмова, зазначив Зеленський. Ініціатором дзвінка виступила українська сторона, повідомили в МЗС Китаю.

Хто такий Павло Рябікін

Павло Рябікін – колишній Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України, (з 4 листопада 2021 до 20 березня 2023 року), ексолова Державної митної служби України (з листопада 2020 року по листопад 2021 року), топменеджер, народний депутат України трьох скликань.

Із 2017 по листопад 2020-го він працював генеральним директором міжнародного аеропорту "Бориспіль". Із 2014 по 2015 рік політик обіймав посаду заступника міського голови Києва Віталія Кличка, а у 2009-2010 роках перебував на посаді посла України в Данії. 2005-2006 роках Рябікін працював заступником міністра транспорту та зв'язку України.

Китай і війна Росії проти України

Китай не засудив Росію за повномасштабне вторгнення в Україну.

Китайська влада обережно коментує війну: з одного боку, вони не підтримали Росію, коли ООН голосувала за резолюцію із засудженням вторгнення РФ в Україну, але з іншого — не стали виступати проти вторгнення. Також Китай неодноразово закликав влади України і РФ до мирного врегулювання конфлікту.

На річницю вторгнення РФ в Україну 24 лютого у Китаї оприлюднили "мирний план" щодо війни в Україні. КНР закликає поважати суверенітет всіх країн, відмовитися від “менталітету холодної війни”, припинити воєнні дії та сісти за стіл переговорів. Також там виступили за припинення "односторонніх санкцій". Всього до китайського мирного плану увійшли 12 пунктів.

25 лютого CNN із посиланням на джерела, пов’язані з американською розвідкою повідомив, що Китай розглядає можливість відправлення зброї до Росії для використання у війні проти України.

У березні Сі Цзіньпін здійснив офіційний візит в Росію, де зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним.

5 квітня представниця Держдепу Андреа Калан у коментарі Суспільному повідомила, що США не бачать ознак, що Китай надсилає зброю Росії.

Читайте також

Україна запроваджує санкції проти Ірану, Росія продовжує атакувати Бахмут. 427 день війни. Онлайн

Зеленський і Сі Цзіньпін вперше поговорили з початку вторгнення РФ: що відомо

"У нас суцільний конструктив" — Кулеба про відносини з Китаєм

"Китай не був на боці РФ у війні в Україні" — посол Китаю в ЄС

Китай намагається одночасно займати дві сторони: Блінкен про позицію Пекіна щодо війни в Україні

На початок