На посаду нового голови Нацбанку вивчають кандидатів з трьох списків — Зеленський

На посаду нового голови Нацбанку вивчають кандидатів з трьох списків — Зеленський

На посаду нового голови Нацбанку вивчають кандидатів з трьох списків — Зеленський
. УНІАН

Президент України Володимир Зеленський провів три зустрічі із головами державних банків України, заступниками чинного складу Національного банку України та з керівниками комерційних банків стосовно кандидатури на пост голови НБУ.

"Усі три списки, які мені запропонували ці три столи банківського сектору, ми вивчаємо. І через правоохоронні органи, щоб знати, що це за люди, які в них статки, який професійний рівень", — розповів Зеленський під час робочої поїздки в Одеську область.

Читайте також: "Нацбанк без голови та "тривожний дзвіночок". Як відставка Смолія вплине на економіку"

Він також наголосив, що не бачить жодної проблеми у проведенні зустрічей з кандидатами, запропонованими на посаду голови НБУ, і зауважив, що мав професійні стосунки з Яковом Смолієм.

"У нас дуже непогані відносини не тільки на професійному, а й на людському рівні", – додав він.

Що відомо

  • 1 липня голова Нацбанку Яків Смолій повідомив, що написав заяву про відставку з посади. За його словами, на Нацбанк тривалий час здійснюється політичний тиск.
  • Трохи згодом на сайті регулятора було оприлюднено заяву членів правління НБУ. Вони зазначили, що поважають рішення Смолія щодо відставки та "розділяють його перестороги щодо систематичного політичного тиску".
  • Пізно ввечері 1 липня з'явилася заява і від Офісу президента. В офіційному Telegram-каналі ОПУ написали, що правління НБУ "буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності" і закликали вести дискусію щодо НБУ без політичного забарвлення.
  • Посли країн "Великої сімки" відреагували на заяву Смолія про відставку, заявивши, що підрив цієї інституції може поставити під загрозу надійність реформ в Україні і їхню підтримку.
  • Євросоюз назвав заяву про звільнення Якова Смолія з посади голови Нацбанку через політичний тиск "тривожним сигналом", а у Міжнародному валютному фонді очікують, що його наступник також забезпечить незалежність НБУ. 
  • 3 липня Верховна рада на позачерговому засіданні відправила у відставку голову Національного банку Якова Смолія.
На початок