Данія спільно з Нідерландами передасть Україні 14 танків Leopard 2

Данія спільно з Нідерландами передасть Україні 14 танків Leopard 2

Данія спільно з Нідерландами передасть Україні 14 танків Leopard 2
. Танк Leopard 2 A7 під час військових навчань у Мюнстері, Німеччина, 20 травня 2019 року, ілюстративне фото: Getty Images

Данія у межах спільного проєкту з Нідерландами закупить та передасть Україні 14 танків Leopard 2.

Про це заявили міністр закордонних справ Данії Ларс Льокке Расмуссен і виконувач обов'язків міністра оборони Троелс Лунд Поульсен після засідання Ради закордонних справ, передає видання DR.

Зазначається, що ці 14 танків є доповненням до 100 танків Leopard 1, про передачу яких було оголошено раніше.

"Відтепер і до кінця 2023 року ми побачимо, що принаймні 80 танків Leopard 1 потраплять в Україну та можуть допомогти підтримати боротьбу за свободу, яка відбувається", — сказав Лунд Поульсен.

Він додав, що танки Leopard 2 можуть бути поставлені в Україну на початку 2024 року. За словами міністра, Україна отримає танки новішої моделі 2 А7.

Що відомо про танки Leopard

Leopard 2 — основний бойовий танк, створений німецьким підприємством Краус-Мафай. Він став наступником успішної розробки тієї ж фірми — основного бойового танку Leopard 1 (ці старіші моделі також передають Україні). Виробництво Leopard 2 розпочалось у 1979 році. Взятий на озброєння збройних сил Австрії, Канади, Чилі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Сінгапуру, Швейцарії, Швеції, Іспанії та Туреччини.

Над наданням Україні основних бойових танків "Леопард" (Leopard) для протидії Росії співпрацюють Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди. Сполучені Штати, Чехія і також Нідерланди разом передають Україні понад 90 танків Т-72. Свої Т-72 надає і Польща. Велика Британія надає Україні роту основних бойовиків танків Challenger.

Раніше Головнокомандувач ЗСУ Валерів Залужний заявив, Україна потребує близько 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць: "Тоді, думаю, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого", — зазначив Залужний.

Як Данія допомагає Україні

Данія від початку повномасштабного вторгнення Росії підтримує Україну та надає їй не лише гуманітарну, але й військову допомогу. Зокрема країна віддала всі свої самохідні гаубиці CAESAR, її уряд сподівається передати перші одиниці танків Leopard 1 протягом весни 2023 року, а також чекає на рішення партнерів щодо винищувачів.

Крім цього, прем’єр-міністерка Королівства Данія Метте Фредеріксен після візиту в Україну та зустрічі з президентом Зеленським в Одесі повідомила, що країна долучилася до "зернової угоди" у рамках Grain From Ukraine.

15 березня уряд Данії оголосив про створення фонду в 7 мільярдів крон ($1,01 мільярда) для військової, цивільної та бізнес-допомоги Україні.

8 квітня Міністерство оборони Данії уклало з Норвегією угоду про спільну передачу Україні 8 тисяч артилерійських снарядів.

Читайте також

Канада передала Україні вісім танків Leopard 2, вони прибули до Польщі — Генштаб

У Міноборони підтвердили прибуття ЗРК Patriot в Україну

На початок