Данія не виключає, що може передати Україні винищувачі — міністр оборони країни

Данія не виключає, що може передати Україні винищувачі — міністр оборони країни

Данія
. Копенгаген, Данія. Фото ілюстративне: unsplash

Данія не виключає, що може передати Україні винищувачі, але наразі очікує рішення партнерів. Про це повідомив виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троелс Лунд Поулсен, передає DR.

Поульсен наголосив, що жодних рішень поки не ухвалили.

“Я відкритий для розгляду можливостей, які можуть існувати щодо майбутньої ситуації в Україні. Але я не можу оголосити сьогодні вранці, що ми збираємося надати винищувачі з данської сторони”, — сказав міністр оборони.

За його словами, зокрема, необхідно з’ясувати, чи зможуть українські військові взагалі керувати данськими винищувачами.

“Ви не можете просто сісти в F-16 і дозволити йому літати самостійно. Йдеться про навчання, технічне обслуговування та цілий ряд інших речей”, — сказав Поульсен.

Що відомо про надання Україні військових літаків

У червні 2022 року конгресмен-ветеран ВПС США, республіканець від штату Іллінойс Адам Кінзінгер запропонував навчати українських пілотів-винищувачів та екіпажів на американських бойових літаках F-16 та F-16. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що союзники України почали працювати над питанням постачання Силам оборони винищувачів F-16 Fighting Falcon.

25 січня 2023-го міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна хоче отримувати західні винищувачі. За його словами, захистити небо зараз — пріоритет номер один.

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, для безпеки повітряного простору Україні, крім систем ППО, потрібно щонайменше п'ять бригад, а в кожній бригаді по три ескадрильї винищувачів. Одна ескадрилья — це 12 літаків.

27 січня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Німеччина не передасть Україні свою бойову авіацію. 30 січня прем'єр Польщі Моравецький заявив, що країна може передати Україні винищувачі F-16 у координації з НАТО. Президент Франції Макрон пізніше також заявив, що не виключає передачу українським військам винищувачів за умови, що це не послабить французьку армію, а Україна не атакуватиме російську територію.

30 січня президент Франції Еммануель Макрон не виключив постачання військових літаків в Україну, однак заявив, що це не має призвести до ескалації або послабити французьку армію. "В принципі нічого не заборонено", — заявив Макрон, відповідаючи на відповідне питання журналістів під час своєї поїздки до Гааги сьогодні 30 січня, передає Le Parisien. Крім того, він додав, що Україна має надіслати офіційний запит, а також зобов’язатись не атакувати російські території.

Читайте також

"Лютий. Рік незламності": президент оприлюднив звернення зранку 24 лютого

"Основа нашої стійкості — люди". Залужний подякував українцям

В ООН підтримали українську "формули миру", проти РФ анонсували нові санкції. Роковини війни. Онлайн

На початок