Німеччина схвалила надання Україні 178 танків Leopard 1. Коли ЗСУ їх отримають

Німеччина схвалила надання Україні 178 танків Leopard 1. Коли ЗСУ їх отримають

Німеччина схвалила надання Україні 178 танків Leopard 1. Коли ЗСУ їх отримають
. Танк Leopard 1, Німеччина, 19 травня 2000 року. Фото: Associated Press

Федеральний уряд Німеччини схвалив постачання Україні 178 танків Leopard 1. Про це повідомляє Міноборони ФРН.

"Федеральне міністерство економіки та захисту клімату, як офіційно відповідальний орган ліцензування, видало ліцензії на експорт німецьким збройним компаніям до 178 основних бойових танків Leopard 1 A5 для України", — йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що кількість танків Leopard 1 A5, яку реально передадуть в Україну, залежить від необхідних ремонтних робіт. Фінансування та ремонт танків, а також підготовка ЗСУ здійснюється в тісній координації з європейськими країнами-партнерами ФРН.

Як повідомляє Spiegel, перші танки повинні бути доставлені в Україну вже влітку цього року, проте більша їх частина — не раніше наступного року.

Видання зазначає, що офіс канцлера ФРН протягом останніх кількох місяців вів непублічні переговори зі збройовою промисловістю, щоб завершити угоду. З одного боку, компанія Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft зараз має підготувати до використання в Україні близько 90 танків Leopard 1.

Другий пакет Leopard 1, за даними видання, походить з Італії. Виробник озброєння концерн Rheinmetall кілька місяців тому купив 88 машин, які перебувають на складі. Тепер, коли з'явився дозвіл на експорт в Україну, концерн ініціював закупівлю танків і тепер модернізує їх. Витрати на резервуари та ремонт візьме на себе федеральний уряд.

За словами міністра оборони Бориса Пісторіуса, який перебуває у Києві з неоголошеним візитом, Україна отримає понад 100 старих основних бойових танків Leopard 1A5 від групи кількох європейських країн, повідомляє DPA.

Він зазначив, що після рішення поставити основні бойові танки Leopard 2 європейські країни також хочуть зробити Leopard 1 доступним для трьох батальйонів – загалом понад 100 танків (у танковому батальйоні 31-40 танків, — ред.).

Раніше видання Handelsblatt із посиланням на власні джерела повідомило, що Україна може отримати до 160 основних бойових танків Leopard 1 із промислових запасів Німеччини.

7 лютого видання DR Nyheder повідомило, що Данія планує передати Україні танки Leopard 1A5, які вже не входять до складу збройних сил країни. Танки були продані у 2010 році компанії FFG, однак вони й досі перебувають у Данії. Очікується, що перші танки надійдуть протягом кількох місяців.

Що відомо про передачу танків Leopard 2 Україні

11 січня президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі президентів Люблінського трикутника у Львові повідомив, що Польща передасть Україні роту німецьких важких танків Leopard. Від початку повномасштабної збройної агресії Росії проти України Польща передала Україні озброєння і техніки приблизно на 10 млрд злотих (понад 2,2 млрд доларів).

На брифінгу після зустрічі президент Володимир Зеленський зазначив, що очікує на передачу танків й від інших союзників України.

Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону на Суспільному заявив, що українські захисники зможуть освоїти передані західними партнерами танки Leopard за лічені тижні.

Європейський парламент закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца без зволікань поставити основні бойові танки Leopard 2 в Україну.

Однак Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на зустрічі Консультативної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" 20 січня заявив, що "єдиного підходу до питання надання танків Leopard немає", і рішення ухвалено не було. Пісторіус також зазначив, що "враження, що є коаліція, де на заваді стоїть лише Німеччина, є оманливим".

22 січня міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок запевнила, що Німеччина не заперечуватиме проти можливої передачі Польщею Україні танків Leopard 2.

24 січня Польща офіційно подала запит на згоду Німеччини на передачу Україні танків Leopard 2 і закликала ФРН долучились до танкової коаліції.

25 січня Уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволив реекспорт іншим країнам.

Leopard 2 — основний бойовий танк, створений німецьким підприємством Краус-Мафай. Leopard 2 став наступником успішної розробки тієї ж фірми — основного бойового танку Leopard 1. Виробництво Leopard 2 розпочалось у 1979 році. Взятий на озброєння збройних сил Австрії, Канади, Чилі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Сінгапуру, Швейцарії, Швеції, Іспанії та Туреччини.

Читайте також

Україна попросила у Німеччини танки на сьомий день війни — Мельник

Leclerc, Leopard 2, Challenger 2 — що відомо про танки, які може отримати Україна

Скільки танків Leopard потребує ЗСУ? Розповідає генерал-лейтенант у відставці

Швейцарія може продати свої танки Leopard, аби їх можна було передати Україні

На початок