Україна отримає від Норвегії Leopard 2 і танки спецпризначення

Україна отримає від Норвегії Leopard 2 і танки спецпризначення

Україна отримає від Норвегії Leopard 2 і танки спецпризначення
Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам. Міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам. Фото: Associated Press

Норвегія передасть Україні 8 танків Leopard 2 і до 4 танків спеціального призначення. Також країна виділить кошти на боєприпаси та запасні частини до цієї техніки. Про це у Twitter написав Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

"Рішення передати танки Leopard 2 і танки спеціального призначення було прийнято після тісного діалогу як з начальником оборонного відомства, так і з іншими європейськими країнами. Війна в Україні наближається до критичної фази, і вони залежать від своєчасної та істотної підтримки", — каже Грам.

"Окрім танків, пакет допомоги також включатиме боєприпаси та запчастини. Крім того, Норвегія також запропонує 250 мільйонів крон до фонду ЄС-Україна, European Peace Facility. Кошти підуть на боєприпаси та запчастини до Leopard II. Це посилить ефект норвезької пожертви", — цитує Міністра оборони Норвегії урядовий портал країни.

Військова підтримка Норвегії Україні складається з пожертвувань з власних запасів, внесків у міжнародні спільні зусилля, пожертвування обладнання безпосередньо від промисловості та навчання українського військового персоналу. "Мета норвезької військової підтримки України – дати можливість країні захиститися від нападів Росії та відновити контроль і владу на власній території. Україна має гостру, суттєву та тривалу потребу в міжнародній підтримці. Норвегія вже зробила значний внесок і продовжуватиме робити це в найближчі роки", — підкреслив Бйорн Арільд Грам

Що відомо про танк Leopard 2

Leopard 2 — основний бойовий танк, створений німецьким підприємством Краус-Мафай. Він став наступником успішної розробки тієї ж фірми — основного бойового танку Leopard 1. Виробництво Leopard 2 розпочалось у 1979 році. Взятий на озброєння збройних сил Австрії, Канади, Чилі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Сінгапуру, Швейцарії, Швеції, Іспанії та Туреччини.

Читайте також

Дев’ята зустріч у форматі "Рамштайн". Що відомо

Норвегія виділить Україні понад $7 млрд протягом п'яти років

На початок