"Мені не потрібні ще сотні тисяч": Залужний розповів про мобілізацію в Україні

"Мені не потрібні ще сотні тисяч": Залужний розповів про мобілізацію в Україні

"Мені не потрібні ще сотні тисяч": Залужний розповів про мобілізацію в Україні
. Фото: Генштаб ЗСУ

В українських Силах оборони вистачає солдатів, однак Україна потребує збільшення постачання боєприпасів, техніки та засобів протиповітряної оборони.

Про це в інтерв’ю The Economist заявив головнокомандувач Збройними силами України Валерій Залужний.

"Ми її (мобілізацію — ред.) вже проводимо, як є. У нас достатньо людей, і я чітко бачу, що маю. Мені достатньо. Мені не потрібні ще сотні тисяч", — зазначив він.

Водночас генерал наголосив, що Україні потрібна військова техніка і боєприпаси.

"Нам потрібні танки, потрібні БТРи, БМП. І боєприпаси нам потрібні. Зауважте, я зараз не говорю про (винищувач — ред.) F-16", — підкреслив головнокомандувач.

Залужний додав, що російські війська адаптувалися до застосування Україною реактивних систем залпового вогню HIMARS.

"Вони відійшли на відстань, яку HIMARS не може досягти. А дальшого у нас нічого немає", — констатував генерал.

За його словами, коефіцієнт ефективності української протиповітряної оборони нині становить 0,76, що враховують російські війська, плануючи свої ракетні атаки.

"Це означає, що замість 76 ракет вони запускають 100. А 24 проходять і досягають цілі. А що дві ракети роблять із електростанцією? Два роки не працюватиме. Тож її (протиповітряну оборону — ред.) треба розбудовувати", — зауважив Валерій Залужний.

"Спеціалісти НАТО знають все, абсолютно все, до дрібниць. Розрахунки зроблені й, слава Богу, все зрушило з місця. Ми вже маємо деякі NASAMS (норвезько-американські системи протиповітряної оборони — ред.). Недостатньо, але трохи. IRIS-T (німецька система протиповітряної оборони — ред.) вже використовується. Недостатньо, але трохи. Їх просто потрібно нарощувати. Нам потрібні десятки таких", — підкреслив військовий.

Залужний також визнав, що контроль над Мелітополем мав би велике значення для подальших дій Сил оборони на Кримському напрямку.

"Для того, щоб дістатися до кордонів Криму, на сьогодні нам потрібно подолати відстань у 84 кілометри до Мелітополя. Нам, до речі, цього достатньо, тому що Мелітополь дав би нам повний вогневий контроль над наземним коридором, тому що з Мелітополя ми вже можемо обстрілювати Кримський перешийок, тими ж HIMARS і так далі. Чому я це кажу? Тому що це — повернення до моєї попередньої думки про ресурси. Я можу розрахувати, виходячи з поставленого завдання, який ресурс потрібен для формування боєздатності", — зауважив він.

Головнокомандувач ЗСУ додав, що Україні не вистачає снарядів для артилерії, що ускладнює планування великих військових операцій. Відтак Україна потребує більшої військової допомоги, щоб вистояти у війні з Росією.

"Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але мені потрібні ресурси. Мені потрібно 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць. Тоді, думаю, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого. Але двома бригадами — я не зможу. Я отримую те, що отримую, але це менше, ніж те, що мені потрібно. Ще не час звертатися до українських солдатів так, як звертався Маннергейм до фінських солдатів. Ми можемо і повинні повернути набагато більше території", — підсумував Валерій Залужний.

Читайте також

"Залежить від ходу війни": Маляр пояснила, чи буде в Україні нова хвиля мобілізації

Українці вважають, що справи у країні рухаються в правильному напрямку та вірять в перемогу — "Рейтинг"

На початок