В Австралії мер міста готує перший у світі судовий позов проти ChatGPT

В Австралії мер міста готує перший у світі судовий позов проти ChatGPT

В Австралії мер міста готує перший у світі судовий позов проти ChatGPT
ChatGPT. AP

Мер австралійського міста Хепберн-Шайру Браян Гуд може подати до суду на компанію-розробника ChatGPT OpenAI за наклеп.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що штучний інтелект видав інформацію про те, що Гуд нібито відбув термін у в'язниці за звинуваченням у корупції, що мала місце в межах роботи дочірньої компанії Резервного банку Австралії на початку 2000-х років.

Адвокати політика натомість заявили, що Гуд дійсно працював на дочірню компанію Note Printing Australia, однак йому при цьому ніколи не пред'являли звинувачень у хабарництві.

Читайте також: "Довіряй, але перевіряй": як відреагували на поширення фейкової біографії Олеся Гончара, створеної ChatGPT

Юристи надіслали лист із занепокоєнням розробнику ChatGPT OpenAI 21 березня і дали компанії 28 днів на виправлення помилки. Якщо інформація протягом цього часу не буде змінена, OpenAi може стикнутися із судовим позовом про наклеп.

Раніше Італія стала першою західною країною, яка заблокувала чат-бот ChatGPT. Національне управління із захисту персональних даних обмежило доступ до ресурсу через занепокоєння щодо проблем з конфіденційністю.

Що таке чат-бот ChatGPT

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) — чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений OpenAI — дослідницька лабораторія, що вивчає штучний інтелект. Серед її співвласників Ілон Маск.

Чат-бот може генерувати тексти на задані теми та відповідати на питання зрозумілою мовою. ChatGPT вважають найпрофесійнішим чат-ботом, але він може давати неправдиву та упереджену відповідь.

"Попри те, що ми вживаємо заходів безпеки, система може час від часу генерувати неправильну або оманливу інформацію та створювати образливий або упереджений вміст", — повідомляють в GPT.

ChatGPT представили наприкінці листопада 2022 року, за тиждень бот мав понад 1 млн користувачів. У січні 2023-го ChatGPT досяг 100 млн активних користувачів. Спочатку бот був доступний безплатно, згодом компанія заявила про запуск підписки на ChatGPT у США вартістю $20.

Розробник чат-бота заборонив деяким окремим країнам користуватися своїми сервісами відповідно накладених санкцій, тож в Росії він недоступний.

18 лютого міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що ChatGPT став доступний в Україні. Але програма не працюватиме на тимчасово окупованих Росією територіях України, аби нею не скористались військові РФ.

Читайте також

Ілон Маск і понад тисяча експертів закликали зупинити розробку просунутого штучного інтелекту

Штучний інтелект написав книгу про космос для видавництва "Ранок"

На початок