Україна може відновити експорт електроенергії — Галущенко

Україна може відновити експорт електроенергії — Галущенко

електроопори, енергетика
. Лінії електропередач. Фото: Суспільне

Завдяки вітчизняній генерації є профіцит електроенергії і Україна може відновити експорт. Це дозволить заробити близько 70 млн доларів. Про це в етері телемарафону "Єдині новини" заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

"Ми пройшли найскладнішу зиму за всю історію нашої держави. З потеплінням зменшилося споживання електроенергії в системі. Відповідно є резерви в генерації, питання відкриття експорту сьогодні у нас на столі, вже розглядається. Залежно від обсягу, який буде експортуватися, це можна оцінювати близько 70 млн дол. щомісяця", — сказав він.

За словами міністра, це буде дуже важливий ресурс для підтримки відбудови знищеної або пошкодженої української енергетичної інфраструктури.

Галущенко зазначив, що обсяг експорту буде залежати від часу доби.

"Якщо ми побачимо, що в системі в нас знову відбудеться якийсь дефіцит потужності, то ми відмовимося від експорту і будемо забезпечувати наших споживачів. На сьогодні, в нас є можливість експортувати до 400 мегаватів", — сказав він.

За словами Галущенка, експортуватимуть не всю надлишкову електроенергію, в Україні буде залишатися резерв.

Читайте також: Україна отримала можливість екстрено імпортувати електроенергію з 15 країн ЄС

"На сьогодні є можливість експортувати ще більші обсяги. Зацікавлена вся Європа. Ми вже експортували до 10 жовтня до багатьох країн — Румунія, Польща, Молдова. Але коли почалися масовані обстріли, 11 жовтня ми змушені були закрити експорт. Удвічі українська електроенергія дешевша від європейської. Очевидна вигода для нас — отримання додаткових фінансів для нашої енергосистеми", — сказав міністр.

Він додав, що це важливо для Європи, бо чим більше країни отримають української електроенергії, тим менше вони споживатимуть російського газу та вугілля.

"Тут взаємовигідна співпраця. Нам важливо підготуватися до наступної зими. А це відновлення потужностей, які можливо відновити. І нам необхідно мати відповідні резерви з точки зору устаткування", — сказав Галущенко.

Міністр наголосив, що в Україні потрібна децентралізація генерації, щоб максимально в кожному регіоні було своє виробництво електроенергії, яке б забезпечувало потреби.

"Зелена енергетика" так само допомагає децентралізуватися. І це можна зробити відносно швидко. Крім того, можливості газотурбінної генерації, які ми плануємо розподілити по всіх регіонах нашої держави", — зазначив він.

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Восени 2022-го Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України. А після обстрілів 16 грудня запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди країн відправили Україні генератори та іншу допомогу для відновлення електрики. 13 грудня в Парижі відбувся перший енергетичний "Рамштайн", де серед іншого ухвалили 1 мільярд доларів Україні на проходження зими.

В уряді України розглядали три сценарії блекауту і закликали українців економити електроенергію та підготуватись до тривалих відключень світла.

З 16 січня 2023-го українці можуть обміняти старі електричні лампи розжарювання на енергоощадні LED-лампи, вони на 88% більш енергоефективні. Фінансування 30 млн LED-ламп відбуватиметься коштом ЄС. Заявку можна подати через "Дію", після чого — отримати п'ять нових ламп у найближчому відділені "Укрпошти".

На початок