В Росії затримали журналіста WSJ "за шпигунство". Що відомо

В Росії затримали журналіста WSJ "за шпигунство". Що відомо

ЗМІ
Еван Гершкович
. Евана Гершковича супроводжують офіцери з Лефортовського суду до автобуса в Москві, Росія, четвер, 30 березня 2023 Фото: АР

У російському Єкатеринбурзі 30 березня співробітники Федеральної служби безпеки затримали журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича нібито за "шпигунство".

Про це повідомили російські ЗМІ, з посиланням на Центр громадських зв’язків ФСБ.

"Федеральною службою безпеки Російської Федерації припинено протиправну діяльність акредитованого при МЗС Росії кореспондента московського бюро американської газети The Wall Street Journal громадянина США Гершковича Евана, 1991 р.н., підозрюваного у шпигунстві на користь американського уряду", — заявили у спецслужбі.

За даними ФСБ, Гершкович, "діючи за завданням американської сторони, здійснював збір відомостей, що становлять державну таємницю, про діяльність одного з підприємств російського військово-промислового комплексу".

"При спробі отримання секретних відомостей американця було затримано в Єкатеринбурзі", — заявили в ФСБ.

Слідчим управлінням ФСБ Росії щодо громадянина США порушено кримінальну справу за ст. 276 Кримінального кодексу РФ (шпигунство). Журналістові загрожує покарання до 20 років ув'язнення.

Вже вдень, Лефортовський суд Москви офіційно заарештував кореспондента Wall Street Journal Евана Гершковича за звинуваченнями в шпигунстві, повідомляє російське агенство ТАСС, посилаючись на правоохоронні органи.

"Лефортовський суд заарештував журналіста Евана Гершковича у справі про шпигунство. Йому обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в СІЗО Лефортово", — повідомили в правоохоронних органах.

Зазначається, що адвоката Евана Гершковича Данила Бермана не пустили на судове засідання.

"Вони сказали мені, що вже мають призначеного адвоката", — заявив Берман.

Інший юрист, який працює у цій справі, Євген Смирнов, сказав CNN "що контакту з Еваном Гершковичем немає і не буде в найближчі тижні".

Реакція на затримання Евана Гершковича

Видання у якому працював журналіст Еван Гершкович відреагувало на його затримання.

"The Wall Street Journal рішуче заперечує звинувачення ФСБ і вимагає негайного звільнення нашого довіреного та відданого репортера Евана Гершковича. Ми солідарні з Еваном і його родиною", — йдеться у повідомленні WSJ.

Міжнародна неурядова організація "Репортери без кордонів" (RSFМісія організації, заявлена ​​на її сайті : "Захист свободи преси та журналістів у всьому світі. Девіз організації: "Без вільної преси про жодну боротьбу ніколи не дізнаються". Організація бореться проти цензури та захищає права журналістів, які страждають через свою професійну діяльність.) стурбовані затриманням у Росії журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича і вважають це тиском ФСБ на всіх західних медійників, які продовжують працювати у РФ.

Про це російському виданню "Агентство" повідомила глава відділу RSF Східної Європи та Середньої Азії Жанна Кавелье.Про це російському ЗМІ повідомила глава відділу RSF Східної Європи та Середньої Азії Жанна Кавелье.

"Це перший іноземний журналіст, заарештований в Росії після повномасштабного вторгнення в Україну. Це дуже тривожно, тому що йому загрожує до 20 років тюрми й він звинувачується в шпіонажі. Ми не можемо сказати, шпигун він чи ні. Але є очевидне бажання залякати західних журналістів такими діями зі сторони ФСБ", – сказала Кавелье.

За її словами "дуже легко звинуватити журналіста у шпигунстві, щоб завадити йому писати репортажі, виконувати свою роботу і вести розслідування, як це робив Еван Гершкович".

Кавелье припускає, що російська влада продовжить "атаку на західних журналістів".

"Це перший випадок, але ми не можемо виключати, що будуть і інші. Ось чому багато закордонних новинних агентств вирішили припинити свою діяльність у РФ або вивезли своїх журналістів після радикальних законів, прийнятих у березні минулого року. Так що це спосіб їх залякати", – вважає Жанна Кавелье.

Офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що діяльність Евана Гершковича "не має відношення до журналістки". За її словами "це не перший випадок, коли статус "іноземного кореспондента", журналістська віза та акредитація використовуються іноземцями у РФ для прикриття діяльності.

Що відомо про Евана Гершковича

Згідно з біографічною сторінкою Гершковича на вебсайті The Wall Street Journal, він висвітлює події в Росії та Україні та колишньому Радянському Союзі. Раніше він працював в агентстві новин Agence France-Presse, Moscow Times і New York Times.

Еван Гершкович став першим американським журналістом, якого Росія звинуватила в шпигунстві з 1986 року, коли журналіста Ніка Данілова затримали за аналогічним звинуваченням на тлі напружених відносин між США і Радянським Союзом. Данілова було заарештовано під час закінчення його призначення за роботу в US News and World Report, і він був ув'язнений протягом кількох тижнів в ізольованих умовах, поки адміністрація Рейгана домовилася про його звільнення.

Арешт Гершковича стався на тлі репресій у Росії проти незалежних журналістів та іноземних ЗМІ після її вторгнення в Україну. У березні 2022 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про цензуру, який забороняє новинним організаціям об'єктивно повідомляти новини в Росії або з Росії. "Фейкова інформація про вторгнення в Україну є злочином і передбачає покарання до 15 років позбавлення волі для будь-кого, кого визнають винним.

Читайте також

МЗС України закликає негайно госпіталізувати ув'язнену в Криму журналістку Данилович

МЗС засудило вирок окупантів у Криму українській журналістці

Практично щодня в СІЗО - нові люди, яких заарештовують за підозрою в шпигунстві, підготовці терактів та поширенні пропаганди — Єсипенко

У Польщі ліквідували шпигунську мережу, яка працювала на Росію

На початок