Представники УПЦ (МП) пошкодили камеру та штовхнули журналістку Суспільного біля Лаври

Представники УПЦ (МП) пошкодили камеру та штовхнули журналістку Суспільного біля Лаври

Важливо
Представники УПЦ (МП) пошкодили камеру та штовхнули журналістку Суспільного біля Лаври
. Скріншот з відео / Суспільне

Після ранкової служби на території Києво-Печерської лаври один зі священників заважав працювати знімальній групі Суспільного, штовхнув кореспондентку Дар'ю Нематіан Золбін та зірвав кріплення на камері оператора Віктора Мозгового.

Це трапилось, коли журналістка намагалася поставити запитання митрополиту Павлу щодо роботи комісії Мінкульту з передачі будівель Лаври державі.

У відповідь митрополит сказав, що "не бачив комісії" та запропонував журналістці посповідатися. Після цього один зі священників штовхнув журналістку в плече, заважав знімати оператору та зірвав кріплення для мікрофона на камері. Суспільне звернеться до поліції щодо перешкоджання журналістській діяльності.

Суспільне звернулося до речника УПЦ МП Климента, аби той допоміг впізнати священника, який напав на знімальну групу. На його думку, це саме журналісти напали на священнослужителя. Тож їхній юридичний відділ повідомив про це поліцію.

Національна спілка журналістів України закликає правоохоронні органи більш пильно стежити за ситуацією біля Лаври і не допускати порушення прав журналістів під час виконання ними професійних обов'язків.

Про це йдеться у дописі НСЖУ у Facebook.

"Біля Києво-Печерської Лаври, куди сьогодні прийшла комісія Мінкульту через припинення оренди договору, відбуваються масові порушення прав роботи журналістів. Прибічники УПЦ (МП — ред.) закривають камери, лаються, погрожують побити медійників палками та штовхають журналістів", — зазначили у НСЖУ.

Сьогодні, 30 березня, до Києво-Печерської лаври прибула комісія Мінкульту з передачі державі будівель, які були у користуванні УПЦ МП. Утім вхід до одного з корпусів був заблокований вірянами, які зранку прийшли на богослужіння до Лаври, а саме приміщення зачинене. Членкиня комісії, директорка департаменту культурної спадщини Мінкульту Мар'яна Томин: звертатимуться до правоохоронців, якщо їхній роботі надалі перешкоджатимуть.

Що відомо про події, пов'язані з храмами Києво-Печерської Лаври

31 грудня закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП).

Успенський собор і Трапезну церкву на території заповідника "Києво-Печерська лавра", повернули в державу. У відповідь УПЦ (МП) подала позов до суду через відмову використовувати храми Лаври.

З 29 березня з УПЦ МП розривають договір про оренду Нижньої Лаври. Намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП, що займає частину Лаври, заявив про відмову звільняти приміщення.

Народні депутати звернулися до СБУ з проханням прослідкувати, аби з Лаври не зникли мощі та ікони.

21 березня в Києво-Печерській лаврі закрили вхід у ближні печери з мощами святих. Там почала роботу комісія, яка визначить, чи збережені музейні експонати.

29 березня сплив договір оренди національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з Українською православною церквою МП. Представники церкви мають залишити територію Лаври. У цей день на її території представники УПЦ МП провели молебень. Представники УПЦ МП подали позов до суду щодо визнання недійсною односторонню відмову від продовження договору, і заявили, що не збираються виселятися з Лаври до закінчення судового процесу.

Читайте також

"Це удар по ідеології "русского міра" — чи покидають УПЦ (МП) Києво-Печерську Лавру

На початок