У ЦПК прокоментували звіт GRECO щодо протидії корупції в Україні

У ЦПК прокоментували звіт GRECO щодо протидії корупції в Україні

Ексклюзивно
У ЦПК прокоментували звіт GRECO щодо протидії корупції в Україні
. Корупція. Ілюстрація: Getty Images

Хоча у звіті Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECOThe Group of States against Corruption — «Група держав проти корупції») і відзначається прогрес України, але цей прогрес є обмеженим і залишається ще багато роботи. Про це у коментарі Суспільному сказав експерт Центру протидії корупції Антон Марчук.

"Загалом, треба розуміти, як працює механізм моніторингу GRECO, щоби вірно інтерпретувати звіт та наведені у ньому оцінки. У кожному раунді GRECO оцінює певні аспекти антикорупційної політики. Щодо України досі триває 4 раунд оцінювання, який тематично охоплює запобігання корупції серед суддів, прокурорів та членів парламенту", — сказав він.

За словами експерта, оцінки та рекомендації у звіті стосуються специфічних превентивних кроків і не оцінюють, наприклад, притягнення цих категорій осіб до кримінальної відповідальності за корупцію.

Марчук зазначив, що звіт із рекомендаціями щодо України у межах 4-го раунду був затверджений ще влітку 2017 року, він містив 31 рекомендацію.

"Досі Україна не виконала значну частину: наразі (2023) лише 15 виконані, 9 виконані частково і 7 не виконані взагалі", — сказав представник ЦПК.

За його словами, контекст від 2017 року сильно змінився і це може впливати на нагальність та пріоритетність різних кроків. Наприклад, у 2017 році обов’язок декларування службовців існував і не припинявся, і не було потреби надавати рекомендації щодо запровадження. Увага була сконцентрована навколо перевірки декларацій.

"Зараз крім належних змін щодо перевірки декларацій парламент має ще й відновити обов’язок подання декларацій, призупинений на початку повномасштабної російської агресії проти України", — сказав Марчук.

Експерт ЦПК зазначив, що більшість рекомендацій GRECO у 4-му раунді у разі їх належного втілення допомагатимуть зниженню рівня корупції, посиленню незалежності суддів та прокурорів тощо.

"Водночас наївно очікувати, що у парламенті корупція як явище зникне через затвердження кодексу етики нардепів і проведення для них тренінгів і роз’яснень щодо його застосування. Простіше кажучи, запропоновані кроки є корисними й потрібними у вказаних сферах, але не є достатніми і це треба усвідомлювати", — зауважив він.

Марчук наголосив, що хоча у звіті GRECO і відзначається прогрес, але цей прогрес є обмеженим.

"Залишається багато подальшої роботи навіть у трьох вузьких сферах, яких стосується 4-й раунд моніторингу, і навіть після повного виконання рекомендацій GRECO буде потрібно втілювати інші заходи залежно від поточних обставин та наявних корупційних ризиків", — сказав він.

Що відомо про звіт GRECO

24 березня GRECO повідомила про прогрес України у запобіганні корупції щодо членів парламенту, суддів та прокурорів. Зазначається, що Україна продемонструвала готовність боротьби з корупцією попри повномасштабне вторгнення Росії.

GRECO дійшла висновку, що поточний рівень дотримання рекомендацій Україною більше не є "незадовільним", і, таким чином, Україна виходить з процедури невиконання кроків щодо протидії корупції. Водночас GRECO відзначила, що низка рекомендацій Україні, не виконуються, або виконуються частково.

Читайте також

Україна покращила позиції у світовому рейтингу сприйняття корупції — дослідження

На початок