Поза "зерновою угодою". Що не дозволило долучити миколаївські порти

Поза "зерновою угодою". Що не дозволило долучити миколаївські порти

Поза "зерновою угодою". Що не дозволило долучити миколаївські порти
Завантаження зерна у порту Чорноморськ. Зерно. Ілюстративне фото: Oleksandr Gimanov/AFP via Getty Images

Тристороння "зернова угода" між ООН та Туреччиною й Україною, ООН та Туреччиною й Росією була подовжена на 120 днів. Розширити географію й долучити порти Миколаєва під час перемовин не вдалося.

Кандидат політичних наук, доцентка кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Чорноморського національного університету імені Петра Могили Ірина Тихоненко розповіла кореспондентам Суспільного про політичне підґрунтя у питанні долучення миколаївських портів до зернової угоди.

За словами політологині, питання безпеки із залучення миколаївських портів до угоди та домовленості щодо цього з Росією мають у собі не лише військово-стратегічне підґрунтя, а й шляхи стабілізації продовольчої безпеки у світі.

"Відомо, що Африка є першою у списку подолання загрози голоду. Одночасно цей континент, переважно держави Суб-Сахарської Африки, є об’єктом російської пропаганди. Деякі держави — повністю йдуть у фарватері зовнішньої політики Кремля. Росія активно використовує наратив про те, що це Україна не йде на переговори щодо завершення війни і цим самим створює нестачу продовольства в Африці", — розповіла Ірина Тихоненко.

Російська сторона використовує наративи, каже доцентка, що війна в Україні — це конфлікт Заходу і Росії.

"У Кремлі стверджують, що Захід хоче втягнути африканські держави у конфлікт, використовуючи їх залежність від української аграрної продукції, тим самим ще раз, але вже у ХХІ сторіччі, зробити Африку своїм сателітомСателіт — держава, формально незалежна, але яка перебуває під політичним та економічним впливом іншої держави і користується її протекціонізмом на міжнародній арені.", — сказала політологиня.

Як розповіла Ірина Тихоненко, затягування при роботі інспекцій в протоці Босфор з боку Росії, є одним з важелів впливу на Анкару.

"Робота "зернової ініціативи" є важливою для Туреччини як держави-посередника. Власне позиціювання Анкари як лідера Чорноморського регіону турбує Кремль. Послідовна та виважена політика України щодо роботи Чорноморського зернового коридору і подальше українсько-турецьке співробітництво мають нівелювати спроби Москви посварити наші країни", — сказала Ірина Тихоненко.

Розв'язання питання щодо перевірок у Босфорі, вважає політологиня, дозволить повернутися до питання долучення портів Миколаєва до зернової угоди.

Що відомо

  • 22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія.
  • 29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту вранці 29 жовтня.
  • 2 листопада Росія відновила свою участь у "зерновій угоді".
  • 17 листопада угоду продовжили на чотири місяці.

Читайте також

На тлі продовження "зернової угоди" російські війська активізували обстріли акваторії Миколаївщини — ОК "Південь"

Рік по тому. Спогади про окупацію російськими військами Снігурівської громади на Миколаївщині

З квітня аптеки Миколаївщини мають видавати ліки за електронними рецептами

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок