Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів в Україні

Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів в Україні

Важливо
Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів в Україні
. Зруйнований будинок в Ізюмі, під уламками якого загинули близько 50 людей. 9 березня 2022 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Незалежна міжнародна слідча Комісія ООН щодо України встановила осіб, які можуть бути відповідальні за вчинені воєнні злочини під час повномасштабного вторгнення. Відповідний список буде передано компетентним органам ООН.

Про це заявив голова Комісії Ерік Месе у ході пресконференції у Женеві під час представлення річного звіту роботи цієї міжнародної комісії ООН.

"Що стосується притягнення до відповідальності, то, як ви знаєте, з нашого мандату випливає, що в нашій роботі є як аспект загальної відповідальності, так і індивідуальної відповідальності. І в ході наших розслідувань ми, звичайно, шукали осіб, які можуть нести відповідальність. Ми зібрали інформацію, яка може сформувати список, що буде переданий відповідним органам ООН", — наголосив голова Комісії.

За його словами, відправною точкою у формуванні цього списку "є те, що ми спостерігаємо на місцях".

Коментуючи питання про те, чи є цьому списку особи з політичного керівництва РФ, Месе зазначив, що Комісія намагається "послідовно визначити, чи зможе піднятися вище, намагаючись досягти більш високих рівнів влади, які можуть бути, частково, особами військового керівництва".

Водночас член Комісії Пабло де Грейффа вказав на те, що вони досягли прогресу в ідентифікації осіб, причетних до злочинів в Україні, а також "підрозділів, які були присутні в тих чи інших районах і відповідальні за ті чи інші дії". За його словами, цей список не призначений для оприлюднення у рамках звіту.

"Список формується, і він розширюється відповідно до того, як просувається наше розслідування. І тому це далеко не все", — сказав Пабло де Грейффа.

Також у річному звіті Комісії йдеться про численні воєнні злочини, які РФ скоїла в Україні, включаючи атаки на енергетичну інфраструктуру, примусове перевезення дітей до Росії, а також ув'язнення, катування, зґвалтування та вбивства українців.

Що відомо про роботу Незалежної міжнародної слідчої комісії ООН

Голова Ради ООН з прав людини Федеріко Вільєгас 30 березня 2022 року оголосив про створення Комісії для розслідування воєнних злочинів, скоєних під час вторгнення Росії в Україну.

Комісію створили відповідно до резолюції Ради з прав людини від 4 березня 2022 року. Вона мала “збирати, узагальнювати та аналізувати докази порушень та зловживань, включаючи їхній гендерний аспект, та систематично реєструвати й зберігати всю інформацію, документацію та докази, зокрема інтерв'ю, свідчення свідків та матеріали судової експертизи, відповідно до стандартів міжнародного права, з урахуванням будь-яких майбутніх судових розглядів”.

Комісія мала відзвітувати про свою роботу у вересні 2022 року, підготувати письмову доповідь до березня 2023 року та відзвітувати перед Генеральною Асамблею ООН.

Головою комісії став Ерік Месе з Норвегії. Це колишній суддя Європейського суду з прав людини, колишній президент Міжнародного кримінального трибуналу по Руанді та колишній суддя Верховного суду Норвегії. Також до складу Комісії увійшли Жасминка Джумхур із Боснії та Герцеговини й Пабло де Грейффа з Колумбії.

Воєнні злочини РФ в Україні

Керівник департаменту протидії злочинам вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов повідомляв, що станом на 14 березня в Україні зареєстровано 71 147 воєнних злочинів, вчинених росіянами протягом року з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Бєлоусов також зазначив, що вже є 642 підозрюваних особи, зокрема міністр оборони РФ, керівник головного штабу, керівники органів розвідки, сенатори і депутати держдуми, керівниця Центробанку РФ, міністр транспорту тощо.

Читайте також

Незалежній міжнародній слідчій комісії ООН щодо України не вдалося налагодити співпрацю з РФ

Українські прокурори зібрали сотні досьє на командирів армії РФ

Міжнародний кримінальний суд відкриє дві справи щодо воєнних злочинів РФ в Україні

У Генпрокуратурі розповіли, скільки воєнних злочинів скоїла Росія на деокупованих територіях України

На початок